«UPASSENDE»: Slik så Facebook-siden «Stricter asylum regulations in Norway» ut mandag kveld. Den er opprettet av Justisdepartementet. Foto: jenny linn lohne ,

Stenger kommentarfeltet på Facebook-side som advarer om Kabul-retur

Justisdepartementet: – Det ble for upassende

Justisdepartementets ferske Facebook-side til bruk for asylsøkere som vurderer Norge, kokte over av kommentarer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mange av dem var ifølge Justisdepartementet i kategorien hvor de kan vurderes som rasistiske og hatefulle.

Til sist ble det for mye. Mandag kveld ble derfor kommentarfeltene stengt - for alle.

– Truende

Kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Andreas Skjøld-Lorange, forteller at han var innom Facebook-siden tidligere i dag. Allerede da la han merke til at debatten var blitt støtende.

– Det jeg så før i dag var ytringer som var upassende i forhold til folkegrupper og det var truende, sier han til VG.

Ingen anmeldt

Skjøld-Lorange opplyser at de foreløpig ikke har politianmeldt noen at Facebook-brukerne som de mener kom med støtende kommentarer.

– Er ikke dette å legge lokk på den offentlige debatten?

– Det var derfor vi i utgangspunktet ikke ønsket å stenge for muligheten til saklig diskusjon, men det ble for upassende, sier han.

Kritikk fra Venstre

Facebook-siden ble opprettet forrige fredag som et ledd i regjeringens informasjonskampanje mot asylsøkere som ikke har grunnlag for opphold i Norge.

Der er forslagene i regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet publisert, samt en rekke andre advarsler om at mennesker med lovlig opphold i trygge områder vil bli returnert.

Men for Jan-Christian Kolstø, som er pressesjef i Venstres stortingsgruppe, er ordlyden i advarsel-innleggene noe bastant. I et innlegg fredag ettermiddag siteres justisminister Anders Anundsen på at «regjeringen skal redusere stønadene til asylsøkere og at de skal introdusere strammere regler for asyl og familiegjenforening».

Dette innlegget ble lagt ut på Facebook-siden 6. november 16.47. Foto: jenny linn lohne ,

Dette mener Kolstø er langt utenfor hva regjeringen faktisk har belegg for å slå fast, ettersom det ikke en politisk enighet om hvilke innstramminger som skal gjøres for asylsøkere.

Han forteller at han har skrevet følgende kommentar under Facebook-innlegget som nå er slettet:

«Jeg har forståelse for justisdepartementets behov for å kommunisere innstramminger. Men informasjonen som publiseres her er ikke korrekt. Dette er foreløpig kun et forslag fra en mindretallsregjering, og forslagene er ikke vedtatt. Så med mindre Justisdepartementet har begått et statskupp som Stortinget ikke har fått med seg, bør teksten endres slik at den er korrekt og i tråd med politiske realiteter.»

Til VG utdyper han følgende:

– Vi har hatt parlamentarisme siden 1884. Vi har hatt mindretallsregjerings de siste to årene. Det regner jeg med at Justisdepartementet har fått med seg.

Ingen i Justisdepartementet var tilgjengelig for en kommentar om dette mandag kveld.

Les også: Horne vil kutte i kravene til mottakene for de minste

– Kanal for hat

Flere av advarslene retter seg konkret mot afghanere. Der advares det blant annet om at de kan returneres til «trygge områder» som Kabul med fly. Der nevnes også de foreslåtte tiltakene om å returnere asylsøkere fra Irak og Eritrea hvis man får på plass avtaler med hjemlandene deres.

– Vi skal gi korrekt og nøktern informasjon. Dette er ikke akkurat «Welcome to Norway», sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til NTB lørdag.

Facebook-siden, som heter «Stricter asylum regulations in Norway», ble tidligere i kveld kritisert for å være en bolteplass for rasistiske uttalelser. Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik sier mange av kommentarene er helt uakseptable og direkte hatefulle.

Les også: Asylsøkere til politiet: «Norge har invitert oss. Dere skulle jo ta imot 8.000»

– Regjeringen har laget denne Facebook-siden. Da er det deres ansvar å sørge for at den ikke blir en kanal for hat, sier Ørstavik til Stavanger Aftenblad.

Også Utlendingsdirektoratet (UDI) har de siste dagene tatt sosiale medier i bruk.

«Voksne afghanere uten asylbehov som tar den arktiske ruten fra Russland, risikerer å få søknaden avvist og bli sendt tilbake til Kabul, heter det i en Twitter -meld ing fra UDI mandag. Meld ingen er på både engelsk og russisk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder