Debatten om «den råtne ungdomskulturen»: Foreldre deler info om tenåringsbarna på Facebook

Vil vite hvor og med hvem barna er

Avtale om kontrollsjekk av mobilen

Lukket Facebook-side for foreldrene

Edru i helgene for å være sjåfør

«Den gode samtalen» er ikke alltid nok når foreldre vil vite
hva den utforskende tenåringen gjør i helgene. Her er noen voksnes egne metoder.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hege Borgersen fra Korsvoll er mor til en jente på 16 år og en gutt på 14 år. Hun mener det viktigste er å kommunisere med barna og vise respekt.

FESTSJÅFØR: Tenåringsmor Hege Borgersen fra Korsvoll drikker aldri selv i helgene hun har barna - i tilfelle de skal hentes fra fest. Foto:PRIVAT,

– Da åpner de seg og forteller hva som faktisk har skjedd uten frykt for represalier og husarrest. Det er idioti å lukke øynene og tro de ikke har opplevd noe i verden.

En ungdom som kommer full hjem, trenger informasjon om hvor mye hun tåler snarere enn en moralsk pekefinger, fremholder Borgersen.

– Hvis ikke får du et barn som ikke forteller noen ting. Det må være tillit begge veier.

Hvordan skal foreldre følge opp tenåringene, og hvor går grensen for hvilke metoder man kan bruke? Diskuter i kommentarfeltet nederst i saken.

Krever navn, adresse og nummer

Pappa og professor Torkel Brekke har skapt voldsom debatt etter at VG lørdag publiserte hans kronikk om en råtten ungdomskultur på Oslos vestkant. Der skriver Brekke om utagerende festing, rusbruk og sex i fylla blant ungdommen i Oslos vestlige bydeler, helt ned i tidlig ungdomsskolealder. I tillegg mener han mange foreldre er dumme og naive som lar vestkantfylla utarte i ung alder.

Tobarnsmoren Torgersen mener hun har god kontroll på sine egne barn.

– Uansett hvor de drar, sender de SMS med navn, adresse og nummer, forteller hun.

Hjemme sitter mor edru og beredt til å være sjåfør dersom det skulle trenges.

– Jeg har barna annenhver uke, og drikker aldri når de er ute og er hos meg. Du gjør ikke det så lenge du har barn i den alderen der. Det viktigste er at de skal kjenne seg trygge, og vite at du alltid er der, mener Borgersen.

Vil ikke sniktitte på Facebook

Hun synes det er viktig at foreldrene snakker sammen. Borgersen sitter i foreldreutvalget ved barnas skole, og har blant annet arrangert foreldrefester. I tillegg har de opprettet en egen lukket Facebook-side der foresatte deler informasjon om fester og andre hendelser.

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch har uttalt til VG at for ham er det krystallklart at foreldre skal sjekke ungdommens aktivitet i sosialemedier.

KLAR TALE: Professor og barnepsykolog Willy-Tore Mørch er ikke i tvil. Man skal sjekke ungenes bruk av sosiale medier. Foto:Terje Mortensen,VG

– Det skal foreldre gjøre. Det er veldig viktig at man vet hva barna driver med og hvem de er med, sier han.

Tobarnsmoren Torgersen har fått kranglet seg til å bli «venner» med barna sine på Facebook, og forsøker å holde seg oppdatert på andre sosiale medier. Men hun ville aldri gått bakveien.

– Å sniktitte på Facebook er det samme som å åpne et brev som er adressert til en annen. Det viktigste er å snakke med dem. Du merker det hvis de lyver – om du kjenner barna godt nok, sier Borgersen, og legger til:

– Og det er ikke alle ting de trenger å dele. Litt privatliv må de få ha.

– Har god oversikt, men ingen redskaper

Maria fra Akershus er mor til en 14-åring. Hun har også sine metoder for å forsøke å få oversikt over hvordan tenåringen bruker fritiden sin.

– Jeg ber om å få telefonen hennes når jeg føler meg usikker på hvor hun har vært, eller når hun ikke har holdt avtaler om innetid eller om å ta telefonen når jeg ringer, forteller Maria, som ikke ønsker å bli omtalt med etternavn av hensyn til datteren.

De to har avtalt at moren kan ta en kontrollsjekk av mobilen, men at hun alltid spør 14-åringen om tillatelse først.

– Jeg forstår at hun kan oppleve det som invadering av privatlivet, og ønsker å være ærlig om dette. Jeg ville nok ikke lest i dagboken til poden. Det er mellom poden og boken, og det er noe annet, sier Maria.

Sosiale medier byr på utfordringer for tenåringsforeldre, mener hun.

– Den digitale verden har tatt helt av. Jeg har ganske god oversikt, men ingen redskaper. Jeg kan ikke gjøre så mye mer enn å sette grenser for hvem hun kan være sammen med og når hun skal være inne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder