SENDT HJEM: Neda Ibrahim og hennes familie ble tvangsutsendt fra Norge. Nå forteller hun at hun er lei seg for at hun ikke får komme hjem, og at hun håper ingen andre asylbarn blir kastet ut. her fra da VG besøkte familien i byen Irbid i Jordan i juni. Foto: Terje Bringedal/VG

Neda føler at asylbarna er blitt sviktet

Neda (12) til VG: «Jeg trodde ny regjering betydde at vi får komme hjem til Norge»

12 år gamle Neda sier hun og familien føler seg sviktet av KrF og Venstre: Hun trodde de skulle bidra til å hente familien tilbake til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I juni ble Neda Ibrahim og hennes tre søsken tvangsutsendt fra Norge sammen med foreldrene, etter nær ti år på asylmottak i Sandnes. Nå bor familien i fattigslige kår i byen Irbid i Jordan.

De har de siste månedene klamret seg til et håp om at KrF og Venstre ville hjelpe dem:

- Alle sa til oss at valget i Norge ville bety en ny sjanse for asylbarna. Jeg trodde ny regjering betydde at vi fikk flytte hjem igjen til Norge. Nå kommer det en ny regjering, men vi får ikke flytte hjem, så jeg er veldig lei meg, sier Neda til VG på telefon fra Jordan.

Ville hente henne hjem

Nedas medhjelpere i Norge har blant annet festet seg ved følgende uttalelser fra KrFs Knut Arild Hareide og Venstres Trine Skei Grande i juni:

FORSTÅR SKUFFELSEN: Knut Arild Hareide Foto: Nils Bjåland/VG

- Jeg tror det opprører alle. En jente som har bodd i Norge, som er norsk, som kjenner seg som norsk, som nå blir sendt ut. Så jeg ser at regjeringen må se på saken, og vurdere å hente familien hjem, sa Hareide ifølge NRK Rogaland.

Den gangen viste han og Skei Grande til at Bondevik-regjeringen i 1995 hentet tilbake den utviste pakistanske familien Aftab.

- Jeg husker at vi var veldig stolte i Bondevik2-regjeringa da det første vi gjorde var å hente hjem en familie som hadde blitt kastet ut av Arbeiderparti-regjeringa. Det vil jeg gjerne være med på igjen, sa Skei Grande, men understreket at hun ikke kunne love noe.

Men uttalelsene ble like fullt oppfattet som løfter, det fikk VG fortalt da de besøkte familien i Jordan kort tid etter utvisningen.

Nå er Neda, som ble et ansikt for de lengeboende asylbarna da hun på Dagsrevyen fortalte at hun «liker Norge, men Norge liker ikke meg», fortvilet.

- Det er trist hvis ikke alle asylbarna får bli. De barna som har bodd i Norge lenge, sånn som meg og mine søsken, burde ikke bli sendt ut. Jeg trodde alle barna skulle få beskyttelse, sier Neda.

Fåtall får bli

Men nye tall Utlendingsdirektoratet (UDI) la ut i går viser at under 170 av de over 750 lengeboende asylbarna vil få bli i Norge, som resultat av samarbeidsavtalen Venstre og KrF har undertegnet med Høyre og Frp.

- Denne avtalen er en gedigen skuffelse, ikke bare for Neda, men for flertallet av asylbarna. Venstre og KrF flagget dette høyt under valgkampen, men når det store flertallet fortsatt skal sendes ut, så kan de ikke si at de har løst saken, sier forfatter Kari Gellein, som jobber for asylbarna.

- Løftene før valget og da avtalen ble lagt frem, har skapt enorme forventninger. Mange barn i norske mottak er knust over at de ikke får bli likevel, fortsetter hun.

Avtalen stiller krav til at foreldrene kommer fra et land Norge har returavtale med, men at søknaden ble inngått før avtalen kom på plass. I tillegg kreves det at foreldrene har samarbeidet fullt ut om identitet.

Og der strander saken for mange, slik den gjorde for Neda: Hennes foreldre oppga uriktig å være palestinere fra Irak, men var i virkeligheten palestinere fra Jordan.

- Man kan spørre seg om KrF og Venstre forstod fullt ut hva alle forbeholdene Frp og Høyre fikk inn i avtalen egentlig betyr, sier Gellein.

Forstår skuffelsen

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han forstår at Neda og familien er skuffet.

- Jeg forstår at de ikke opplever det som godt nok. Hadde KrF hatt flertall alene ville ikke Neda og familien blitt sendt ut, fordi vi mener botid i Norge og barnas beste skal vektlegges tungt, sier Hareide.

VILLE GJERNE GJORT MER: Trine Skei Grande Foto: Krister Sørbø/VG

- Men avtalen har ikke tilbakevirkende kraft for familiene de rødgrønne har sendt ut. Vi ville også gjerne ønsket å komme enda lenger for alle asylbarna, men avtalen er et uttrykk for hvor langt vi og Venstre klarte å få Frp og Høyre til å gå.

Trine Skei Grande sier Venstre også gjerne ville gjort mer, både for Neda og de andre asylbarna, men at valgresultatet ikke ga de to sentrumspartiene stort nok gjennomslag.

- Men det endelige antallet som får bli er for tidlig å slå fast, for det vil komme an på de nye forskriftene - og der forventer vi å bli tatt med til råds, sier Grande.

Neda og familiens advokat, Arild Humlen, som er en av Norges fremste på asylfeltet, skal ta saken for retten 29. oktober.

- Jeg mener vedtaket er ugyldig og grovt urimelig, fordi de barnefaglige vurderingene var for dårlige, sier Humlen.

- Når det gjelder avtalen som ble inngått, så var presentasjonen av den uheldig, men den har mye godt innhold ved at barnas beste i større grad skal vektlegges - og det skal gjelde på lang sikt, utdyper han.

Les også

 1. Faremo: Bare et fåtall asylbarn vil få opphold

  STOCKHOLM/OSLO (VG) Ifølge justisminister Grete Faremo (Ap) vil bare et mindre antall av de utvisningstruede asylbarna…
 2. Går mot borgerlig asylbarn-løsning

  Frp-ledelsen skal være klare til å gi etter for Venstre og KrFs krav om å la asylbarn få opphold i Norge.
 3. Toppadvokat drar til Jordan for å hjelpe Neda og familien

  Advokat Arild Humlen planlegger en reise til Jordan for å hjelpe Neda og hennes familie med å returnere til Norge.
 4. Nedas foreldre til VG: - Vi er stolte av henne

  IRBID (VG) Motet til Neda (12) og støtten fra Norge, er det som holder familien oppe, forteller foreldrene.
 5. Dyp politiker-uenighet i Neda-saken

  Både Frp og Høyre mener utsendelsen av Neda Ibrahim (12) og hennes familie er riktig.
 6. Nedas foreldre til VG: - Løy for barnas skyld

  IRBID (VG) Faren til Neda innrømmer til VG at de er palestinere fra Jordan, ikke fra Irak.
 7. Rødgrønn splid av Nedas tårer

  De rødgrønne er splittet i synet på utsendelsen av Neda Ibrahim og hennes familie.
 8. Neda (12) til VG om livet i Jordan: - Dette er et slags helvete

  IRBID (VG) «Livene våre er blitt ødelagt». Slik oppsummerer Neda (12) hvordan hun ser på framtiden for seg og sine…
 9. Neda (12) og familien sendes ut av Norge

  Politiet hentet natt til tirsdag tolv år gamle Neda Ibrahim og hennes familie på asylmottaket på Dale i Sandnes.
 10. 297 asylbarn sendt ut det siste året

  En opptelling Klassekampen har gjort, viser at nesten 300 asylbarn er returnert med tvang fra Norge i løpet av det siste…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder