Dalai Lama i langt intervju med VG: - Fint når ledere vil treffe meg, men jeg er ikke skuffet

PÅ NOBELBESØK: Dalai Lama sammen med Kaci Kullman Five og Thorbjørn Jagland i Nobelinstituttet. Foto: NTB/Scanpix

Dalai Lama mener Norge kan gjøre mer for å hjelpe Tibet

SOLLI PLASS(VG) Dalai Lama sier til VG at han gjerne hadde truffet Norges politiske ledelse - dersom de hadde invitert ham.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

Den religiøse, tibetanske lederen ber samtidig Norge gjøre mer for å hjelpe Tibet.

Dalai Lama møtte norsk og utenlandsk presse for et timelangt intervju i Nobelinstituttet på Solli Plass i Oslo onsdag, og begynte med å fortelle om betydningen av Nobels Fredspris som han mottok i 1989.

- Det var en velsignelse å få prisen. Biskop Desmond Tutu fortalte meg at før han fikk prisen var det vanskelig å få møter med viktige personer. Det samme gjaldt for meg. Prisen var en bekreftelse på mitt arbeid for ikke-vold, fred og for miljøet. Det var til stor hjelp, sier Dalai lama.

- Hat og sinne svekker helsen

På spørsmål fra VG om han er skuffet over at Nobelprisen ikke har åpnet dørene inn til regjeringen her i Norge under dette besøket, forsøker Dalai Lama først å le det hele vekk, før han kommer med en lang forklaring, som viser at han gjerne skulle ha hatt slike politiske møter.

- Nei, jeg er ikke skuffet. Mitt hovedmål er jobbe for mellommenneskelige verdier. Vitenskapsmenn kan fortelle at hat og sinne svekker vår helse. Jeg jobber for å fremme de mellommenneskelige verdiene, og for å spre religiøs harmoni og kjærlighet. Dersom noen kan be statsministeren i Norge om å fremme disse verdiene, så er det bra, sier Dalai Lama til VG.

- Å treffe offentligheten er det viktigste, ikke å treffe ledere. Men hvis lederen i et land jeg besøker, slik som President Obama gjorde, vil møte meg, så er jeg glad for det, fortsetter han, med klar adresse til statsminister Erna Solberg.

- Men da jeg kom til Norge stod det en stor folkemengde utenfor Grand Hotel, og det er viktigst. Husk at ingen land, ikke USA, og heller ikke Norge, tilhører det ene eller andre politiske partiet, men til folket, sier Dalai Lama.

Norge truer ikke Kina

Den religiøse lederen fra Tibet unngår også et spørsmål fra NRK om et mektigere Kina har gjort det vanskeligere for ham å få politiske møter under sine reiser.

TULLET FOR PRESSEN: Dalai Lama ba Thorbjørn Jagland klappe ham på hodet for å kjenne at han var skallet, da Jagland påpekte at han selv hadde fått grått hår. Foto: NTB/Scanpix

- Hvis kineserne protesterer, så gir det mer interesse fra dere i pressen. Kanskje jeg skal takke dem for PR-arbeidet. Som denne gangen: Den norske statsministeren vil ikke treffe meg, så det skaper mer oppmerksomhet fra dere, sier Dalai Lama, og ler høyt av sin egen forklaring.

Men han er også klar på at Norge kan spille en viktig rolle i forholdet til Kina for å hjelpe Tibet-saken:

- Noen ganger kan små land gjøre mer. Den norske regjeringen har over mange år vist ekte engasjement i Tibet-spørsmålet. Norge er ikke noen trussel mot Kina. Med frykt eller mangel på tillit, oppnår man ikke noe. Men Norge truer ikke Kina, så dere kan oppnå mye, og dere kan gjøre mer, sier Dalai Lama.

Dagbladet spurte om Dalai Lama ser for seg han at han noen gang kan få vende tilbake til Tibet:

- Jeg tror det er fullt mulig, men ingen vet når det kan skje. Det kan ta fem eller ti år. Det kommer jo an på hvor lenge jeg selv lever, sier Dalai Lama.

Fortvilet over selvmords-munker

Dalai Lama kommenterte også på de desperate handlingene til flere tibetanske munker som har satt fyr på seg de siste årene.

- Dette er veldig trist. Jeg sa allerede første gang jeg hørte om dette, at jeg var i tvil om hvor mye gjennomslag en slik desperat handling får. Men samtidig at man må undersøke de underforliggende årsakene til at noe slikt skjer, sier Dalai Lama.

- Kineserne undersøker ikke bakgrunnen for slike hendelser, de skylder på at det er oss som får dette til å skje, sier Dalai Lama, med henvisning til den tibetanske eksilregjeringen i India.

STØTTESPILLERE: En stor folkemengde hadde kommet for å vise sin støtte til Dalai Lama da han ankom Oslo sentrum onsdag formiddag. Foto: NTB/Scanpix

Dalai Lama møtte pressen rett etter å ha vært i et møte med Nobelkomiteen, og satt sammen med direktør for Det norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, og leder for Den norske Nobelkomité, Thorbjørn Jagland.

Ble beskyldt for løgner

Demonstranter fra den buddhistiske undergruppen shugden stod utenfor intervjulokalet og ropte taktfast «Stop Dalai Lama, Stop Lying», noe som kunne bli hørt under intervjuet.

MOTSTANDERE: En gruppe buddhister som tilber ånden Dorje Shugden, og som hevder seg forfulgt av Dalai Lama, reiser rundt i hans fotspor og demonstrerer. Foto: NTB/Scanpix

- Jeg har aldri forbudt denne retningen. I religiøse anliggender er båndet mellom lærer og elev viktig. Jeg har sagt at dersom man tilber den retningen, så følger man ikke min lære. Men de har sin fulle frihet. Dere burde etterforske hvem det er som lyver. De er veldig sekteriske, men det er ikke jeg, sier Dalai Lama.

Tidligere onsdag henvendte han seg direkte til demonstrantene utenfor Grand Hotel.

- Jeg er en tilhenger av demokratiet. Jeg ønsker dem velkommen, for alle må få lov til å uttrykke seg, sa Dalai Lama da.

Les også

 1. Dalai Lama om regjeringens boikott:
  - Det er deres business

  OSLO LUFTHAVN (VG) Det var en humørfylt Dalai Lama som tok seg tid til å snakke med VG da han ankom Oslo onsdag…
 2. Professor: Norge mister troverdighet som fredsnasjon

  Norges omdømme som fredsnasjon vil svekkes som følge av regjeringens Dalai Lama-nekt, mener Tibet-ekspert.
 3. Slik blir Dalai Lamas norgesbesøk

  I løpet av det tre lange dager oppholdet i Oslo vil den tibetanske lederen både hylles og fordømmes.
 4. Hagen om Dalai Lama-striden: - Gi Kina fredsprisen

  Regjeringens fremste økonomiske bidragsyter, Stein Erik Hagen, gir sin fulle støtte til regjeringens avvisning av Dalai…
 5. Bondevik til VG: - Ingen skal diktere hvem en norsk statsminister gratulerer

  Tidligere statsminister Kjell-Magne Bondevik mener det er uhørt dersom Kina krever at en norsk statsminister ikke…
 6. VG mener: Kinas absurde krav

  Kinas press mot Norge fortsetter. Det er ikke så rart. Statsminister Erna Solbergs knefall for Kinas utilbørlige forsøk…
 7. Lesere om møte-nekt: Svakt, skammelig, pinlig og trist

  VGs lesere reagerer sterkt på at ingen fra regjeringen vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge onsdag.
 8. Solberg sier hun vil vurdere å droppe fredspris-gratulasjoner i fremtiden

  Statsminister Erna Solberg (H) sier at det med henne som statsminister ikke er noen automatikk i at fremtidige…
 9. VG mener: Ta imot Dalai Lama

  Tibets åndelige leder Dalai Lama kommer til Norge i mai. Det er Nobelinstituttet som står bak invitasjonen sammen med…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Kina
 3. Nobels Fredspris

Flere artikler

 1. Dalai Lama om regjeringens boikott:
  - Det er deres business

 2. Slik blir Dalai Lamas norgesbesøk

 3. Erna nekter å treffe Dalai Lama
  - disse Høyre-politikerne møter ham

 4. Lesere om møte-nekt: Svakt, skammelig, pinlig og trist

 5. Kina advarer på ny mot Dalai Lama-besøk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder