PREGET: Trond Henriksen mener Nini Stoltenbergs holdninger om ruspolitikk nok har smittet over på flere norske politikere. – Det er et stort tap for mange at Nini er borte, sier han til VG. Foto:Kyrre Lien,VG

Trond Henriksen var kjent som Norges farligste mann: Møtte Nini i fengsel: - Vi var verdt noe selv om vi satt inne

Trond Henriksen, tidligere kjent som «Norges farligste
mann», sørger over at hans nære venn og tidligere fengselsbetjent, Nini Stoltenberg, er gått bort. Mine tanker er hos familien, sier han.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Nini var en spesiell person ikke bare offentlig, men også som en god venn opp gjennom årene, sier Trond Henriksen.

På 90-tallet var Trond Henriksen kjent som «Norges farligste mann» etter at han var med på å kidnappe en politimann og en båtvakt i Horten. Siden den gangen har han markert seg som en talsperson for innsatte i Norge. Knut Storberget sa til NRK i 2012 at Henriksen har hatt stor innflytelse på norsk kriminalomsorg.

I dag jobber Henriksen i Radio Prime i Halden, og var på lufta da han fikk vite at hans gamle og nære venn Nini Stoltenberg var død.

– Vi går gjennom nyhetsbildet på direkten, så jeg bladde gjennom nettaviser og da kom det rett i fjeset på meg. Det var ganske heftig, sier han.

Ble venner i Oslo fengsel

Henriksen møtte Nini Stoltenberg første gang på midten at 80-tallet i Oslo fengsel. Han satt inne, og hun hadde sommerjobb som fengselsbetjent mens hun studerte jus.

– Hun kom inn der som en solstråle. Det var ikke så vanlig med kvinner i fengselsetaten den gangen, og vi ble veldig glade i henne. Hun var kul, flott å se på og så utrolig omtenksom. Hun ga hele tiden uttrykk for at vi var verdt noe selv om vi satt inne.

– Jeg husker særlig at hun syntes det var urettferdig at vi ikke fikk mer enn en time lufting når det var så fint vær. «Det hadde ikke gjort meg noe å holde vakt en ekstra time i luftegården», sa hun. Det var ikke vanlig at fengselsbetjenter sa sånt.

Møtte Thorvald Stoltenberg

Sommeren 1997 var Henriksen leder for «Folk for Jagland», en kampanje som skulle støtte Thorbjørn Jagland som videre statsminister. I den forbindelse møtte han Thorvald Stoltenberg på AUFs sommerleir på Utøya.

– Vi fikk noen timer alene hvor han fortalte om livet sitt og hvor urolig han var for Nini. På tidspunktet var han ambassadør i Danmark, men den sommeren ringte han meg nesten hver eneste morgen klokken syv for å høre hvordan det gikk med Nini. Den sommeren var nok Nini hundre ganger viktigere enn valgkampen til Arbeiderpartiet for Thorvald, sier han.

– En rose er borte – men aldri visnet

I går kveld la Henriksen ut et minneord for Nini Stoltenberg på sin Facebookprofil hvor han skriver «en rose er borte – men aldri visnet».

– Nini var det viktigste mennesket for rusomsorgen i Norge, hun har betydd mye for hvordan samfunnet ser på narkomane. Hun kom fra kanskje Norges mektigste familie, og fortalte med sin historie om at til og med i de beste familier kan man falle ut på den skrå siden. Da ble det tydelig at rusmisbrukere ikke bare er søppel som samfunnet ikke ville ha, men noe som kan ramme helt vanlige mennesker, sier Henriksen.

– Veldig vondt

Han er full i lovord om familien Stoltenberg som han har møtt ved flere anledninger.

– Jeg ble tatt godt imot, og de er fine mennesker med mye kjærlighet for hverandre. Selv om Jens og Nini kunne krangle om politikk, endte det alltid med at de klemte hverandre. Mine tanker er hos familien nå.

Henriksen forteller at han opp gjennom årene har mistet flere venner, og at han etter hvert klarer å få en viss avstand på dette.

– Med det livet vi lever vet man at det ikke er alltid man får oppleve morgendagen. Men at Nini er død er veldig vondt, hun var helt spesiell. Da jeg så at Nini var død tenkte jeg at det like gjerne kunne vært meg. Det gjør at jeg får enda mer lyst å leve, sier Henriksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder