KNYTTES TIL TERRORGRUPPE: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener blant annet at den terrorsiktede norsk-pakistaneren (22) har vært en del av den ytterliggående islamistgruppa Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) - men det er ukjent om kameraten (22) har vært det samme. Foto: AP

Norsk-pakistaner (22) siktet for terror i Syria: Dro sammen med kamerat (22)

Da den terrorsiktede norsk-pakistaneren (22) dro til Syria i fjor høst - fulgte en kamerat (22) med ham.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Sist fredag returnerte den 22 år gamle norsk-pakistaneren til Norge med skuddskader. Da han ankom Gardermoen ble han pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og siktet for terrorisme i det borgerkrigsherjede landet.

Medlem av radikal islamistgruppe

Etter det VG får opplyst, er kameraten hans fortsatt i Syria.

De to vennene skal ha bodd i samme kommune på Østlandet i flere år og begge er medlemmer av den radikale islamistgruppa «Profetens Ummah».

På kameratens private Facebook-profil ble det i begynnelsen av januar lagt ut et bilde av en anonymisert mannsperson med kamuflasjebukse, grå hettegenser og med to automatvåpen i hendene. Bildet ble publisert av norsk-pakistaneren som nå er terrorsiktet.

Et annet bilde viser kameraten og to ukjente menn som sitter i en bil og smiler.

Familien: Vi er i sjokk

Sist søndag ble Facebook-profilen oppdatert til at 22-åringen nå var sjef for PST.

VG har vært i kontakt med et familiemedlem av mannen. Ingen kan forstå at han har reist til Syria.

- Vi er i sjokk. Det er vondt for familien. Vi visste ingenting. Han er en voksen mann, og dette er ikke noe vi har kunne forhindret. Han sa han hadde tatt et valg og at han var på vei et sted. Vi håper at han vil nå tenke seg om og komme hjem, sier familiemedlemmet.

Jobbet som håntverker i Norge

Ifølge VGs opplysninger, flyttet kameraten til Norge på begynnelsen av 2000-tallet. Han er ikke straffedømt tidligere og har jobbet et par årsom håndverker.

Den 22 år gamle norsk-pakistaneren er fortsatt innlagt på et sykehus på Østlandet. Han nekter straffskyld for terror.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder