Aps skolepolitiske talskvinne Marianne Aasen innrømmer at partiet har slitt med å profilere seg i skolepolitikken. Foto: Magnar Kirknes

Ap får skolejuling

Arbeiderpartiet får grundig bank av Høyre på spørsmål om troverdighet i utdanningspolitikken. Aps skolepolitiske talskvinner innrømmer at partiet har kommet skyggen av SV.

Artikkelen er over syv år gammel

Bare 22 prosent av velgerne mener Arbeiderpartiet har den beste utdanningspolitikken. Det er 7 prosentpoeng færre enn de som oppgir at de vil stemme Ap ved stortingsvalget til høsten, viser en måling Infact har gjort for VG.

- Dette viser at det er vanskelig å profilere seg på et område der man ikke har statsråden, eller sitter i opposisjon. Det må vi leve med, så må vi gjøre en så god jobb som mulig med å synliggjøre vår politikk. Det er vi godt i gang med, sier Aps skolepolitiske talskvinne Marianne Aasen.

Skole-vinner

Samtidig svarer 36,5 prosent av velgerne at Høyre har den beste utdanningspolitikken. Det gjør partiet til skolevinneren på Infacts måling. Høyres talskvinne Elisabeth Aspaker mener målingen viser at Arbeiderpartiet har abdisert i utdanningspolitikken.

- Ap har hatt mange muligheter til å ta kontroll over Kunnskapsdepartementet, men har valgt å overlate det til SV. Det har vært en stor feil som Ap nå betaler dyrt for, sier Aspaker.

Marianne Aasen legger ikke skjul på at Ap gjerne skulle hatt skolestatsråden, men avviser at partiet har overlatt hele utdanningspolitikken til SV. Hun lover Høyre kamp om skolevelgerne frem mot valget.

- Alle partier skulle vel helst hatt alle statsrådene, men det er ikke slik det fungerer i et regjeringssamarbeid mellom tre partier. Nå løfter vi utdanning som en viktig sak fram mot landsmøtet, og vi skal bruke valgkampen til å få frem forskjellene mellom Høyres privatisering og vår felleskapsskole, sier Aasen.

- Bør Ap kjempe hardere for denne posten i eventuelle nye forhandlinger?

- Det er alltid slik at det er vanskeligere å bli synlige på et område der man ikke har den talerstolen som statsråden har, men dette er det opp til statsministeren å veie opp mot andre hensyn, sier Aasen.

Roser Høyre

Leder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, mener Høyre har hatt fordel av å være i opposisjon, men gir samtidig partiet ros for å ha løftet fram lærerne.

- De har snakket tydelig om lærerne, og om bedre etter- og videreutdanning. Det er et budskap som nok slår an hos en del, sier Lied.

Fremskrittspartiet kommer svært dårlig ut av VGs skolemåling. Under halvparten av partiets egne velgere mener Frp har den meste utdanningspolitikken. Det selverklærte skolepartiet venstre får kun støtte fra egne velgere i spørsmålet om hvem som har den beste skolepolitikken.

SV, som har sittet på toppen i Kunnskapsdepartementet i snart åtte år, får en oppslutning på 7,5 prosent i skolemålingen.

Om undersøkelsen

Spørsmålet som ble stilt var: «Hvilket parti har den beste skole- og utdanningspolitikken?» Partienes oppslutning i partibarometeret for mars i parentes.

Ap: 21,8 (29,2)
Høyre: 36,4 (33,7)
Frp: 6,7 (13,5)
Krf: 5,3( 5,3)
Venstre: 5,0 (5,2)
SV: 7,5 (4,1)
Sp: 2,7 (4,2)
Andre/vet ikke: 14,6

Målingen er gjennomført 12. mars, og basert på 1037 automatiske telefonintervjuer med personer over 18 år. Svarene er vektet mot kjønn, alder, bosted og partivalg 2011. Feilmarginen er beregnet til +/- 2,9 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder