OMFATTENDE: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har avhørt en rekke vitner i løpet av etterforskningen og tatt omfattende beslag i datamateriale og teledata. Ingen av de terrorsiktede nordmennene erkjenner straffskyld. Foto: NTB/SCANPIX,

Norsk ambassade slo alarm om terrorsiktede nordmenn

Ba om hjelp til retur fra Tyrkia til Norge

PST: Oppholdt seg i «IS-hovedstaden»

Tok med kone og barn

Da de to terrorsiktede nordmennene kom fra Syria og oppsøkte den norske ambassaden i Tyrkia, skal de ha hevdet at de hadde mistet passene sine og trengte hjelp til å komme seg hjem.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge VGs opplysninger, skal den norske ambassaden ha reagert på henvendelsen og varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om de to nordmennene som ville hjem.

Da norsksomalieren (29) og norsk-albaneren (27) ankom Gardermoen i desember i fjor, så skal de ha reist hjem til sine familier – uvitende om at de hemmelige tjenestene fulgte med på dem.

Nesten et halvt år senere, i slutten av mai i år, ble norsksomalieren, norsk-albaneren og sistnevntes lillebror (24) pågrepet i en koordinert aksjon i Oslo-området.

Mennene er siktet etter straffelovens paragraf 147 – «terrorloven» – som blant annet omhandler deltagelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år.

– I ferd med å reise til Syria igjen

– De ble pågrepet før vi mener at de var i ferd med å reise ned til Syria igjen, sier politiadvokat Thomas Blom i PST til VG.

Ifølge en rekke ekstreme jihadister og IS-medlemmer VG har snakket med den siste tiden er det vanlig å brenne passet sitt når man kommer til Syria som et bevis på troskap. De fleste ønsker å bli.

– Vil du noen gang reise tilbake til hjemlandet ditt?

– Nei, jeg skal aldri reise hjem. Jeg drømmer om å kjempe i den hæren som frigjør Jerusalem, har en Iskriger uttalt til VG

De hemmelige tjenestene mener norsksomalieren og den 27 år gamle norsk-albaneren har deltatt som fremmedkrigere for Den islamske stat (IS) i Syria – deriblant i byen Raqqa som regnes som hovedstaden til Den islamske staten (IS).

PST: Tilsluttet terrorgruppe i seks måneder

– Vi mener å ha god bevismessig dekning for at disse to har vært tilsluttet ISIL i Syria fra juni 2013 og fram til desember. De dro ned tidligere, men før juni i fjor var ikke dette straffbart, sier Blom.

En drøy måned etter pågripelsene ble den 24 år gamle norsk-albaneren løslatt mot meldeplikt tre ganger i uken. I tillegg har han forbud mot å forlate Norge ved at passet er tatt i beslag.

– Tok med kone og barn

Ifølge en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett, har den terrorsiktede norsksomalieren på et tidspunkt vært i Syria sammen med sin kone og parets barn.

Der bodde familien i en bolig mens 29-åringen skal ha deltatt i IS i ulike områder i Syria.

Tingretten mener det foreligger konkrete holdepunkter for at 29-åringen og 27-åringen vil bruke IS sitt nettverk til å dra tilbake til det borgerkrigsherjede landet dersom de ble løslatt fra varetekt.

Norsk-somalier hevder han var hjelpearbeider

De to øvrige siktede i straffesaken sitter fortsatt i varetekt – trolig til hovedforhandling som er ventet å bli behandlet i Oslo tingrett over nyttår.

– Min klient har vært i Syria over et lengre tidsrom hvor han blant annet har jobbet med humanitært arbeid. Han nekter straffskyld etter siktelsen, sier norsksomalierens forsvarer, Fredrik Schøne Brodwall, til VG.

Forsvareren opplyser at han ikke kan kommentere saken ytterligere av hensyn til etterforskningen.

PST har avhørt en rekke vitner i saken og tatt omfattende databeslag som skal analyseres, og det er ventet at en påtalemessig avgjørelse fattes i løpet av november.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder