NOBELS FREDSPRIS: Nobel-komiteens leder, Thorbjørn Jagland, under sin tale da organisasjonen OPCW mottok prisen i 2013. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Foto: ,

Åpner for å kaste Jagland fra Nobelkomiteen

Frp: - Jagland har uheldig dobbeltrolle.

Høyre leter etter kandidater som kan lede Nobelkomiteen, sier
parlamentarisk leder Trond Helleland til NTB.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han bekrefter dermed at det er aktuelt å skifte ut Thorbjørn Jagland, som leder komiteen per i dag.

– Vi vil naturligvis spille inn kandidater som hver for seg er kapable til å kunne lede Nobelkomiteen, sier han.

Han understreker at komiteen konstituerer seg selv, og at han ikke vil si noe om når et skifte vil skje.

HØYREPOLITIKER: Trond Helleland. Foto:Anette Karlsen,NTB scanpix

Peker på flertall

På spørsmål om Høyre vil benytte flertallet til å vrake Jagland, sier Helleland:

– Interessant spørsmål. Vi registrerer at Arbeiderpartiet sier at Jagland er deres kandidat. Samtidig vet vi at Høyre nå får to representanter og Fremskrittspartiet en. Så da får vi se hva som skjer når komiteen konstituerer seg, sier Helleland.

Nobelkomiteen velges av Stortinget etter innstilling fra presidentskapet. I høst er Jagland, Kaci Kullmann Five (H) og SVs plass i komiteen på valg. Berit Reiss-Andersen (Ap) og Inger-Marie Ytterhorn (Frp) er ikke på valg.

Allerede i mai i år skrev VG at dette kunne bli en realitet, ettersom det fra årskiftet vil være borgerlig flertal i Nobelkomiteen med to medlemmer fra Høyre og ett medlem fra Frp.

VG-LEDER: Beste innlegg for å be Jagland fortsette

Utlendinger aktuelle

VG er kjent med at ledelsen i Høyre har hatt flere navn på listen.

Som særlig aktuelle har tidligere utenriksminister Jan Petersen, tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan og sittende utenriksminister i Sverige, Carl Bildt fra Høyres søsterparti Moderaterna, blitt trukket frem.

– Jeg vil foreslå at vi velger mellom Kofi Annan, Hillary Clinton, Carl Bildt og Jan Petersen, sa Linda Hofstad Helleland til VG i mai.

MULIG KANDIDAT: Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, har blitt nevnt som en potensiell kandidat til den norske Nobelkomiteen. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Også Trond Helleland bekreftet at utenlandske komitemedlemmer kan bli en realitet.

– Vi vil diskutere å åpne for å utpeke medlemmer som ikke er norske statsborgere og som ikke er tidligere politikere. Det kan bidra til å sikre komiteens omdømme som uavhengig, sa Helleland.

Jagland har ikke bekreftet

Jagland er Arbeiderpartiets kandidat, men den tidligere partilederen og norske statsministeren har ikke bekreftet offentlig at han stiller til gjenvalg. Han opplyser til NTB at han ikke ønsker å gå inn i debatten.

Til VG skrev han følgenden i en tekstmelding i mai:

«Stortinget velger komité. Komiteen velger leder».

Jagland har markert seg som leder av Nobelkomiteen. Ikke minst var fredsprisen til EU i 2012 og til USAs president Barack Obama i 2009 omdiskutert.

Hans posisjon som generalsekretær i Europarådet blir også ansett som problematisk, fordi det hevdes at det kan innebære interessekonflikter mellom de ulike rollene.

KOMITEMEDLEM: Kaci Kullmann Five har vært statsråd og partileder for Høyre. Foto: Knut Erik Knudsen,

Kaci Kullmann Five

Helleland vil ikke kommentere om Kaci Kullmann Five vil være ett av de to navnene som nomineres av Høyres stortingsgruppe i løpet av kort tid.

– Hun har selv sagt at hun ønsker å fortsette, og det er jo et signal. Men vi er ikke der i prosessen ennå at vi diskuterer konkrete navn. Vi går inn i dette med et åpen sinn, både når det gjelder navn, kvalifikasjoner og bakgrunn, sier han.

Jan Petersen, som i mai ble trukket frem som en mulig kandidat, har frem til nå vært Norges ambassadør til Østerrike. Den gang sa han til VG at han vil måtte vurdere en plass i Nobelkomiteen dersom han blir spurt.

– Jeg har ikke tenkt på dette før. Men det er veldig hyggelig å bli nevnt, svarte Petersen.

– Dobbeltrolle

Tidligere har flere sentrale personer i Frp fremmet deres tidligere partileder, Carl I. Hagen, som kandidat til ledervervet. De ser på det som positivt at Høyre ser ettter lederemner.

– Det er Nobelkomiteen, ikke Stortinget som velger hvem som leder Nobelkomiteen. Men det er positivt at Høyre ser etter lederemner, sier parlamentarisk leder i Frp, Harald Nesvik til VG.

KANDIDAT? Carl I. Hagen har blitt nevnt som mulig leder av Nobelkomiteen. Foto:Krister Sørbø,VG

Han sier at dere representant i Nobelkomiteen, Inger-Marie Yterhorn ikke er på valg.

– Hvis hun vi ha råd om hvem som skal lede komiteen, skal vi gi det når den tiden kommer.

Frps utenrikspolitiske talsmann, Kristian Norheim, vil kaste Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen på grunn av hans rolle som generalsekretær i Europarådet.

Norheim sier til Dagens Næringsliv at han lenge har vært opptatt av å sikre en mer uavhengig Nobelkomité. Han mener situasjonen i Russland og Jaglands rolle der gjør dette enda mer aktuelt.

– Jagland bør byttes ut. Det er åpenbart uheldig med en slik dobbeltrolle, sier Norheim.

Jagland selv avviser at det er noen konflikt mellom de to rollene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder