UFORSTÅELIG: En tidligere klassekamerat ble svært overrasket over nyheten om at en 27 år gammel mann fra Levanger skal ha blitt drept i Syria, etter at han dro til landet for å krige for IS. Foto: Privat,

Skal ha blitt drept i Syria: Slik ble 27-åringen radikalisert

Levanger-mannen og kona forlot Norge sist høst

I tiden før 27-åringen sluttet seg til terrororganisasjonen IS, skal han ha reist flere turer til Oslo.

Erik Waatland (Trønder-Avisa)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I forrige uke kom nyheten om at en etnisk norsk mann (27) fra Levanger i Nord-Trøndelag skal ha blitt drept mens han kriget for IS i Syria.

Den 27 år gamle mannen reiste nedover til Syria i fjor høst, sammen med sin 28 år gamle kone. I en statusoppdatering på Facebook søndag skriver kona følgende:

«Anse ikke dem som ble drept for Guds sak, som døde. Nei, de er levende hos Herren og mottar av Hans gaver».

Hun siterer også to andre vers fra koranen, som peker på at man ikke skal frykte martyrdøden, ifølge Trønder-Avisa.

Flere ganger i Oslo

Levanger-mannen reiste til Syria i fjor høst sammen med kona, som er født og oppvokst i Verdal. I tiden før skal mannen ha jobbet ved en bedrift i Levanger hvor han var ansatt.

Til sin arbeidsgiver skal han ha fortalt at dette var for å spare penger til en utenlandstur.

KONTAKTET PST: Da familievennen over tid så hvordan Levangermannen (27) ble radikalisert, kontaktet han PST. Foto:Foto: Terje Næss,Trønder-Avisa

Ifølge en venn av familien reiste 27-åringen flere ganger til Oslo de to siste månedene før han dro til Syria.

– Han forberedte seg godt og tok med seg en god del penger på reisen. Folkene han møtte i Oslo var sannsynligvis hans inngangsbillett til Syria, sier vennen til Trønder-Avisa, som har valgt å anonymisere mannen.

Han beskriver den nå trolig døde 27-åringen som en vanlig nordmann.

– Slik jeg oppfattet det gjorde han som kjæresten ønsket. Hun hadde jo allerede konvertert og flyttet til Egypt. Han fulgte etter, sier vennen til Trønder-Avisa.

Stort sjokk

Etter det Trønder-Avisa kjenner til skal han ha blitt radikalisert ekstremt fort.

– Han endret livet sitt totalt de siste månedene før han dro. Han begynte å be fem ganger om dagen, endret væremåte og klær og sluttet å spise svinekjøtt. Et tydelig tegn på at også han hadde konvertert, sier familievennen.

Han forstår ikke hvorfor 27-åringen valgte å dra.

– Han hadde ingenting å gjøre i det landet. Det er ikke hans folk og ikke hans kamp.

Den beskrivelsen støttes også av tidligere klassekamerater som Trønder-Avisa har vært i kontakt med gjennom helgen.

– For meg var det et stort sjokk at han hadde reist til Syria for å krige for IS. Jeg kan ikke forstå det, sier en tidligere klassekamerat.

En annen person som kjenner familien godt beskriver 27-åringen som lett påvirkelig, og viser blant annet til at han fulgte kona og konverterte til islam.

– Det er ikke mange årene siden jeg møtte ham sist, og da var han ikke spesielt forandret, men han hadde visstnok konvertert. Jeg ser gjennom mediene at han blir beskrevet som en einstøing, men det må han ha blitt den senere tiden. Han ga litt blanke i skolen, men ellers var han relativt normal.

Minst 60 nordmenn skal ha reist til Syria for å kjempe for IS. 20 av dem skal ha reist hjem igjen, og 10 skal være døde.

Kona skal ha varslet familien

Ifølge en annen familievenn fikk både foreldre og besteforeldre dødsbudskapet fra kona til den trolig avdøde mannen fra Levanger i midten av forrige uke.

Kona skal ifølge familievennen ha fortalt at mannen ble skutt i kamper i Syria, men andre kilder hevder at det skjedde i et bombeangrep.

– Hvordan kan du vite sikkert at han er død?

– Jeg vet at familien har hatt kontakt med ham gjennom sosiale medier i den perioden han har vært utenlands. Han fulgte med på norske nettaviser for å oppdatere seg, men nå er det helt stille – i tillegg til at kona har varslet fra. Hadde han vært i live, hadde han kontaktet familien, sier kilden.

Skremmende historie

Forfatter av boken «Norsk Jihad», Lars Akerhaug, forteller at det er svært uvanlig for etnisk norske til å slutte seg til terror i utlandet.

– Det er svært uvanlig at norskfødte nordmenn slutter seg til den ekstreme ideologien. Jeg vet bare om et par andre som er i den kategorien, forteller han til Trønder-Avisa.

Han beskriver situasjonen til konvertittparet fra Innherred som spesiell.

– Dette er en spesiell historie som er skremmende og urovekkende. Vi ser to konvertitter som kan ha hatt en muslimsk omgangskrets der de har blitt dratt med av karismatiske og sterke personer. Dette kan ha vært en grobunn for å komme i et miljø på et senere tidspunkt der man har blitt eksponert for radikale tanker, sier Akerhaug.

Ikke radikalt miljø i Trøndelag

De fleste konvertittene har innvandrerbakgrunn, men hvis man ser til for eksempel England, så er det flere tilfeller av etniske briter som har reist til Syria for å slutte seg til IS.

Akerhaug kjenner ikke til 27-åringens historie i detalj, men mener på generelt grunnlag at han kan ha reist til Oslo for å bli ytterligere radikalisert.

– Det finnes ikke radikale miljøer i Trøndelag. Det at han skal ha reist flere turer til Oslo før han dro, kan tyde på at han har hatt kontakt med det radikale miljøet i hovedstaden. Kanskje har han fått et nettverk der. Det er ikke enkelt å komme seg til Syria uten et slikt nettverk, sier han.

Forfatteren sier at det nesten uten unntak er slik at de som radikaliseres gjør det i form av et opprør.

– De blir foret med tanken om at Norge og vesten er i krig med islam og at oppgaven deres er å forsvare religionen. De tror de kjemper for en god sak, sier Akerhaug.

Trønder-Avisa har vært i kontakt med både Utenriksdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste. Ingen av dem kan bekrefte eller avkrefte om 27-åringen er død.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder