KRONPRINSBOLIG: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har sitt bosted på Skaugum i Asker. Her har de bodd siden 2003. Foto:JAN PETTER LYANU,

Fylkesmannen anbefaler ikke kronprinsparet å rive Skaugum-bygg

Kronprinsparet ville rive ni av de 41 bygningene på Skaugum
i Asker. Men Fylkesmannen er ikke enig.

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I et brev til Asker kommune oppfordrer landbruksdirektøren hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Morten Ingvaldsen, å stoppe den planlagte storoppryddingen på Skaugum.

– Det er en anbefaling, og ingen innsigelse herfra. Nå blir det opp til Asker kommune, som er planmyndigheter i denne saken, å avgjøre hva som skal skje videre, sier Ingvaldsen til VG.

MØTER RIVE-MOTSTAND: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto:GISLE ODDSTAD,

Landbruksdirektøren sier det var en vanskelig avgjørelse å ta, men mener eiendommen har for stor verdi som kulturlandskap nasjonalt og regionalt til å kunne rives.

– Eiendommene er spesielle, og det er mye tradisjon knyttet til disse, sier Ingvaldsen.

Blant bygningene som sto på rivingslisten til kronprins Haakon (41) og kronprinsesse Mette-Marit (41), var den 199 kvadratmeter store Rødlåven som ble bygget tidlig på 1900-tallet og Bråtan fra slutten av 1800-tallet.

Riveplanene skapte sterke reaksjoner i lokal miljøet da de ble kjent i sommer, men kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, fortalte til lokalavisen Budstikka at oppryddingen var nødvendig.

– Bygningene vi søker om å få rive, er ikke lenger egnet til det de ble bygd for. De er ikke i bruk, og det er ikke behov for dem i dag, sa Hagen til avisen i juni.

Slottsforvalter Ragnar Osnes og Riksantikvaren stilte seg også bak rivingen etter å ha vært på befaring av bygningsmassene tidligere i år.

Selv var Hagen ikke kjent med Fylkesmannens anbefalinger da VG tok kontakt mandag ettermiddag, og hadde dermed ingen kommentar.

– Vi må se på brevet først, sier Hagen i en kort uttalelse.

Byggesaksbehandler i Asker kommune, Nils Hjermann, sier han tar Fylkesmannens anbefaling til etterretning.

– Dette betyr at vi må se på saken på nytt, og ta en ny politisk behandling av rivingen, sier han.

– Skulle du ønske bygningene fikk stå?

– Ja, i utgangspunktet. Dette er fine bygg og det er ingen som betviler deres verdi. Men det er også viktig at man finner nytte for dem, sier Hjermann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder