ADVARER: Stadig flere misbruker bilder og deler misvisende sider på Facebook i jakten på kjappe penger, ifølge Facecrooks. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix

Pass på hva du «liker»!

Hjerteskjærende Facebook-bilder kan være lureri

Mener flere misbruker bilder for å tjene kjappe penger

Tenk deg om to ganger før du gir «tommel opp» og deler om deg på sosiale medier. Bilder som treffer deg midt i hjertet kan nemlig være ren svindel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det skriver CNN.

I fjor ble bildet av det som skulle være en syv år gammel jente som akkurat hadde vært gjennom cellegift, spredt verden over.

«Lik for å vise at du bryr deg. Del for å fortelle henne at hun er vakker», lød oppfordringen som sto under bildet.

- Fikk sjokk

I virkeligheten var bildet nesten syv år gammelt. Foreldrene til den nå kreftfrie jenta har ingen anelse om hvordan bildet havnet på Facebook i utgangspunktet.

- Jeg fikk først sjokk. Deretter ble jeg rasende. Det verste var vår totale mangel på kontroll, sier moren Amanda Rieth til CNN.

Familien fra Pennsylvania i USA ble varslet av bekjente om at bildet ble misbrukt. Etter nærmere undersøkelser oppdaget moren at bildet stammet fra en lenke hun hadde delt i et forum på en annen nettside i 2009, to år etter at bildet ble tatt.

Moren forteller at datteren tidligere har vært i lokale medier i forbindelse med en pengeinnsamling til en veldedig stiftelse for barn med kreft.

LES OGSÅ: Facebook avslører personlighetsforstyrrelser

Dette var imidlertid noe helt annet: Moren ante ikke hvem som stod bak Facebook-siden med bildet av den nå 13 år gamle datteren, eller hva som var formålet.

Og dette eksempelet er ikke unikt: Selv om bilder og sider som fyller nyhetsstrømmen kan være uskyldige, deler stadig flere falske historier i jakten på kjappe penger, ifølge Tim Senft, grunnleggeren av Facecrooks; et nettsted som overvåker ulovlig atferd på Facebook.

Mens noen endrer innholdet og begynner å promotere egne produkter så fort siden har blitt populær nok, selger andre den til høystbydende, ifølge Senft.

- Jo flere som liker, deler og kommenterer, desto større verdi har siden, sier han til CNN.

Spiller på følelser

Problemet er ofte at bildene brukes uten tillatelse, samtidig som de blir tatt helt ut av sammenheng, ifølge Senft. Han viser til at svindlerne ofte spiller på de gode intensjonene til brukere over hele verden.

- Syke barn, dyremishandling og søte dyr, det som trigger er bilder som treffer rett i hjertet. Svindlerne treffer der mennesker er mest sårbare ved å spille på deres følelser, sier han.

Han oppfordrer derfor alle til å tenke seg om to ganger før de ukritisk «deler» og «liker» på Facebook.

- Hvis det virker for godt til å være sant, så ikke trykk. Hvis det er noe som åpenbart treffer deg midt i hjertet, så sjekk det ut først, oppfordrer han.

Delt flere hundretusen ganger

Facebook sier til CNN at de er kjent med problematikken, og at de hele tiden jobber med å minske omfanget av innlegg som trolig er forsøk på svindel. De oppfordrer brukere til å melde fra så fort de kommer over mistenkelige sider eller bilder.

- Vi bruker både automatiserte og manuelle metoder for raskt å fjerne lenker og sider som bryter med våre retningslinjer, sier talsmannen.

Fremdeles finner Amanda Rieth bildet av den nå 13 år gamle datteren i ulike sammenhenger på internett - til tross for at Facebook slettet det opprinnelige bildet.

Til sammen skal bildet være delt flere hundretusen ganger, ifølge moren.

- Det som gjør meg virkelig sint er å vite at de bruker det for å tjene penger, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder