KRIGSHELT: Gunnar «Kjakan» Sønsteby er tidenes mest dekorerte nordman. Bildet er fra 2011. FOTO: TERJE BRINGEDAL/ VG

En begivenhetsrik siste uke for «Kjakan»

I sin siste uke fikk Gunnar «Kjakan» Sønsteby både hederlig omtale av statsministeren og avduket en statue av seg selv kun to dager før han døde.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Torsdag 10. mai døde motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby. To dager tidligere, på frigjøringsdagen, ble han trukket fram i statsminister Jens Stoltenbergs tale.

- En av dem som har vært med helt siden krigsutbruddet i 1940, er Gunnar Sønsteby. Sønsteby viet sitt liv til demokratiet. Under krigen med en vilje til frihet som sprengte grenser. Etter krigen med en evne til forsoning som rører hjertene, sa Stoltenberg.

PROTOKOLL: Del din siste hilsen til Gunnar «Kjakan» Sønsteby her

- Som første nordmann fikk han nylig Forsvarets Hederskors. Krigskorset med tre sverd har han båret siden 1946. Flere generasjoner nordmenn har lyttet til Gunnar Sønstebys trygge og stolte fortelling. Om menneskeverd og mot. Om frihetens pris. Motstandshelten har reist varder som for alltid vil lyse vei mot ekte fred. La oss i dag takke og hylle Gunnar Sønsteby, sa statsministeren i sin tale på frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen 8. mai.

Saken fortsetter under bildet..

HOLDT TALE: Her roser statsministeren Gunnar Sønsteby 8. mai for innsatsen han gjorde for Norge. Foto: Kyrre Lien, NTB Scanpix


Torsdag mottok han budskapet om krigsheltens bortgang med sorg.

- Det er med dyp sorg jeg har mottatt budskapet om at en av landets største helter, motstandsmannen og offiseren Gunnar Sønsteby er død, 94 år gammel, sier statsminister Jens Stoltenberg til VG Nett torsdag ettermiddag.

Avduket statue

Tirsdag avduket også finansminister Sigbjørn Johnsen, på vegne av regjeringen, en statue av krigshelten på Rjukan.

- Gunnar Sønsteby er en stor helt, som risikerte livet sitt for at vi skulle vinne vår frihet og vårt demokrati, sa Johnsen i sin tale etter avdukingen, ifølge NRK.

Sønsteby var for syk til å delta da statuen ble avduket på frigjøringsdagen 8. mai, men var kjent med markeringen. Både barnebarn og oldebarn deltok i seremonien.

- Vi er veldig glade for at vi fikk hedret ham med en statue mens han fortsatt levde, sier ordfører Steinar Bergsland (H) i Tinn til NTB.

- Midt i bybildet

Sønsteby var født og oppvokst på Rjukan i Tinn kommune, og holdt kontakt med barndomsstedet også etter at han ble voksen.

- Statuen står på torget, midt i bybildet. Vi må nok få til en minnemarkering der, det er jo et naturlig sted for det, sier Bergsland.

Sønsteby er både æresborger av Tinn og æreselev ved Rjukan videregående skole. Han tilbrakte sine 17 første år i Rjukan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder