Kraftig uvær har veltet trær og sendt trampoliner til værs på Østlandet

– Trampoliner har fløyet veggimellom i hele fylket

Advarer mot å ferdes til fots i Sarpsborg

Sterk vind har ført til at både takplater, juletrær og trampoliner har blåst over ende på Østlandet i morgentimene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har hatt en rekke trær som har falt ned over veier. Ikke alle er like trafikkerte, men vi hadde et tilfelle på E6 ved Moss Lufthavn Rygge i sørgående løp. Det kunne fort ført til trafikale situasjoner, men vi rydder fortløpende og holder både veivesenet og brannvesenet i aktivitet, sier operasjonsleder Paul Horne i Østfold politidistrikt til VG.

Har du bilder eller video?Kontakt VG.

I Sarpsborg har takplater på en bygning blåst av, og har påført en parkert bil større skade på fronten. Flygende trampoliner er også en gjenganger i uvær.

– Trampoliner har fløyet veggimellom i hele fylket. Vi har hatt i alle fall fem-seks stykker. De har stort vindfang og blir nesten som en vinge, sier Horne.

Like etter kl. 05 melder politiet at fotgjengere og andre trafikanter bør holde seg unna området fordi det blåser store gjenstander av taket.

– Det blåser fremdeles ganske mye. Det har blåst opp i 21 sekundmeter, og da grenser det til storm. Vi henstiller fremdeles folk til å være forsiktige, sier Horne i sjutiden.

Har kappet veltede trær i hele natt

BLÅSTE NED: Sterk vind førte til at dette treet blåste ned i Hasle i Oslo, og sperret veien ved Haslevollen og Haslevangen. Nå er treet tatt hånd om av brannvesenet og bymiljøetaten. Foto:Skjermdump VG,

Naturkreftene har ført til at flere trær har falt i natt.

– Vi har hatt mange trær som har veltet over kjørebanen etter at uværet slo inn i Østfold og sørlige deler av Akershus. Det er ikke meldt om skader, og vi har stort sett kontroll. Vi har vært ute med motorsagen siden midnatt og helt til nå, kan trafikkoperatør Nils Aae i Vegtrafikksentralen fortelle.

Flygende trampoliner og juletrær

Flere politidistrikter melder om at trær har falt over veier.

– Vi har fått inn et titalls meldinger om trær som ligger rundt på veier i hele Vestfold. I tillegg har vi fått meldinger om alt fra trampoliner til et juletre på torget i Larvik som holder på å fly alle veier, sier operasjonsleder Kjetil Inndal i Vestfold politidistrikt.

– Det er noen trær her og der, men det er ikke meldt om noen større hendelser så langt. Det er Bamble og kystområdene som er rammet av uværet, sier operasjonsleder Gisle Småge i Telemark politidistrikt.

Like før kl. 05 etterlyste politiet eieren av en trampoline som hadde blåst ut i veien ved Skjærgården hotell i Bamble. Småge forteller at brannvesenet er ute for å tjore fast trampolinen.

KRISTIANSAND: Uværet i Sør-Norge førte i går kveld til flere stengte veier og innstilte fergeavganger. Losbåten fikk kjenne vinden på vei inn til kai i Kristiansand. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

Glatte veier og liten storm

Tirsdag kveld var det ventet full storm ved Stad, og liten storm rundt hele kysten av Sør-Norge. På Vestlandet er det også ventet kraftig uvær.

Eldbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, sa tirsdag kveld at nedbør kan gjøre det glatt på veiene.

– Nedbøren vil komme som regn eller sludd i lavtliggende områder. Det blir ikke store mengder, men det kan fryse på bakken.

Temperaturene kommer til å øke noe, og denne nedbøren gir derfor ikke hvit jul riktig ennå. Over 6-700 meter kan derimot nedbøren komme som snø.

– Man kan ikke nødvendigvis regne med å komme over fjelloverganger sent i kveld eller i natt på grunn av vind og nedbør, sier Moxnes.

Øs og pøs i Oslo

I Arendal feide stoler og bord inn igjennom vinduene i en restaurant i Langbryggen.

Til fjords hadde Redningsselskapet sitt fulle hyre med å berge verdier ved Dronningen på Bygdøy i Oslo, melder NTB.

Med uværet kom det også svært mye nedbør, noe som førte til vanskelige kjøreforhold, ikke minst i hovedstaden.

– Uværet har ikke preget oss veldig i Oslo. Vi har fått enkelte meldinger om ting og tang som har blåst over ende; et skilt og et og annet tre. Ellers har kombinasjonen av regn og vind gitt et tålelig føre, men dårlig sikt, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt i sjutiden.

Værutsatte veier

Vegtrafikksentralen melder at følgende fjelloverganger er stengt for trafikk:

** Fylkesvei 51 over Valdresflye

** Fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet

** Riksvei 13 over Vikafjellet

** Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for persobiler, mens lastebiler kan kjøre i kolonne

** Fylkesvei 55 over Sognefjellet ble vinterstengt i går

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder