DÅRLIG NYTT FOR MENN: En studie fra Standford i USA viser at høyt testosteronnivå kan ha sammenheng med dårlig immunforsvar. Illustrasjonsfoto: Ntb Scanpix

DÅRLIG NYTT FOR MENN: En studie fra Standford i USA viser at høyt testosteronnivå kan ha sammenheng med dårlig immunforsvar. Illustrasjonsfoto: Ntb Scanpix

Ny forskning: Menn blir sykere enn kvinner

Mer testosteron kan gi dårligere immunforsvar

Kan ha sammenheng med den tradisjonelle mannsrollen

En amerikansk forskningsrapport viser at menn blir sykere enn kvinner - og det er testosteronen sin skyld.

Daniel Ramberg
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En velkjent myte sier at menn opplever influensasymptomer som verre enn kvinner, og at når menn først blir syke, blir det virkelig syke.

Nå viser forskning at «myten» om menns sårbarhet for sykdom kan ha rot i virkeligheten. Immunologer ved Standfords medisinske universitet i USA har nemlig kommet frem til at høyt testosteronnivå kan kobles sammen med dårligere immunforsvar.

Mindre testosteron, mer antistoffer

- Dette er den første studien som viser tydelig sammenheng mellom testosteronnivå, genetikk og respons hos menneskers immunforsvar, sier forskningsleder Mark Davis i en pressemelding.

I alt 53 kvinner og 34 menn deltok i studien, som ble publisert i tiddskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences nylig. Det viste seg at kvinner og menn med lavt testosteronnivå responderte betydelig bedre på influensavaksiner, og produserte flere antistoffer.

De som hadde høyere testosteronnivå gjorde det ifølge studien dårligere - og ble dermed dårligere.

En jeger med dårlig immunforsvar

Forskningsleder Davis kan sammenhengen mellom høyt testosteron og dårlig immunforsvar ha med den (ur-)tradisjonelle mannsrollen, hvor mannens rolle som jeger, kriger og beskytter gjorde det mer sannsynlig å få infiserte sår.

Davis mener at et aktivt immunsystem lettere kunne føre til fatalt septisk sjokk, altså at kroppen overdriver motstanden mot infeksjonen, noe som igjen kan ha langt alvorligere konsekvenser enn selve såret.

- Historisk kan det altså ha vært smartere for menns overlevelse med et svakere immunforsvar, sier Davis.

Så spørs det om den moderne mannen - trolig mindre utsatt for sårskader, men ifølge studien fortsatt med nedsatt immunforsvar - er enig i akkurat dét.

Samme slutning - annen årsak

Tidligere studier har hatt samme slutning, men pekt på noe litt annet som årsak:

I en artikkel publisert i forskningstidsskriftet BioEssays i 2011, skriver genforskere ved Gent universitet i Belgia at kvinner ser ut til å ha et langt sterkere og mer robust immunforsvar enn menn.

De belgiske forskerne mente at årsaken kunne ligge i det ene kromosomparet som gjør menn til menn og kvinner til kvinner: X og Y. Mens menn har en av hver, har kvinner to X-kromosomer. Dette gir kvinnen en snedig fordel:

Når et gen knyttet til X-kromosomet blir ødelagt, har hun alltids en «backup» - et ekstra X-kromosom i bakhånd.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder