Bevegelsene i Mannen tredoblet siden fredag

Hastighet på 16 cm i natt

Rekordmåling

ÅNDALSNES/OSLO (VG) Bevegelsene i øvre del av fjellet Veslemannen økte til 16 centimeter i døgnet i natt. NVE tror nå øvre del av fjellet kan rase ut uten at hele fjellet går.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det skriver NVE i en rapport som ble publisert litt etter halv ti søndag formiddag.

– Vi hatt en akslerasjonsfase på den øvre delen av Veslemannen. Maks hastighet har vært oppe i 16 cm/døgn, skriver NVE i rapporten.

– Vi har hatt en voldsomt stor hastighetsøkning, sier sjefsgeolog ved NVE, Lars Harald Blikra på pressekonferansen søndag.

– Det er bort i en dobbel hastighet i forhold til det vi har sett i fjor høst da det var på det meste, sier Bilkra til VGTV.

NÅR RASER FJELLET?: Det er fortsatt knyttet stor spenning til når fjellpartiet Veslemannen, som er en del av fjellet Mannen i Romsdal, vil rase. Natt til søndag økte sprekken med en hastighet på 16 centimeter i døgnet i øvre del av Veslemannen. Foto: Geir Otto Johansen Foto: Geir Otto Johansen , VG

Under pressekonferansen fortalte han at 16 centimeter er den høyeste hastigheten de har målt siden de begynte å overvåke fjellet i september i fjor.

Mer nedbør enn forventet

– Det skyldes mer nedbør enn ventet, det har vært 33 millimeter nedbør siste døgn, skriver NVE i dagens rapport.

De nye målingene viser at fjellet beveger seg tre ganger raskere enn da NVE målte hastigheten fredag. På en pressekonferanse lørdag kveld opplyste NVE at Mannen begynner å respondere på nedbøren. Da var bevegelsene på rundt 4-5 centimeter, og det var meldt nedbør fram til midnatt natt til søndag. NVE omtaler samtidig at farenivået fortsatt er ekstremt (rødt).

Svar på alt du lurer på: Ti spørsmål og svar om fjellet Mannen

I de øvre delene av fjellet i Rauma kommune i Romsdalen var bevegelsene oppe i 5-6 centimeter i døgnet da det regnet som verst fredag.

Bevegelsene i øvre del av fjellet har søndag morgen avtatt noe, men er fortsatt høy. I nedre del av fjellet har også hastigheten også økt noe, men den avtok raskt igjen, melder NVE.

MØTER PRESSEN: Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra (t.v.) og ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad orienterte om siste nytt søndag formiddag. Foto: PATRIC EIAN FJELDSTAD , VG

– På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar vi at det er stor sannsynlighet for at øvre del kan rase ut uten at resten går. Den øvre delen har mye mindre volum og vil gå som steinsprang/steinskred, skriver NVE.

Andre høyrisiko-fjell: Disse fire fjellene overvåkes hele tiden

De mener nå at usikkerheten knytter seg til hva som vil skje med resten av fjellpartiet når øvre del har gått. Fjellpartiet Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen.

Dersom kun øvre del av fjellet raser ut, vil det tilsvare 10.000 til 20.000 kubikkmeter med stein, anslår NVE. Da mener sjefsgeolog Blikra at husene som ligger i dalen under mest sannsynlig ikke vil bli ødelagt.

– Det er fremdeles et stort skred, men vil ikke ha potensiale til å nå bebyggelse og jernbane, sa Blikra til pressen.

Hevet farenivået fredag

Fredag til lørdag kom det 40 millimeter nedbør i Rauma. Det førte til økte bevegelser i den øvre delen av fjellet Veslemannen. Ni personer og 350 sauer ble evakuert etter at farenivået ble hevet til rødt.

– Men det er i nedre del av fjellet det må komme større bevegelser før det store skredet går, opplyste sjefsgeolog ved NVE, Lars Harald Blikra lørdag.

Det ble registrert slike bevegelser fredag, men fredag flatet disse ut. Lørdag fortsatte det å komme store nedbørsmengder i Rauma og dermed ble det igjen registrert økte bevegelser i øvre del av fjellet., men ikke i nedre del.

STÅR FORTSATT: Fjellet Mannen i Romsdal står fortsatt til tross for 5-6 cm utgliding i døgnet. Steiformasjonen til venstre i bildet er opphavet til navnet "Mannen". Foto: Geir Otto Johansen , VG

Selv om det er økt bevegelse, var fjellet lørdag kveld ikke i en såkalt akselerasjonsfase. Det gjør det vanskelig å si noe om hvor lang tid i forkant NVE vil bli varslet om et ras.

– Vi må inn i en sånn fase før vi kan begynne å se tidsforløpet og prognosene. Det eneste vi kan gjøre er å følge godt med, sånn at vi fanger opp økninger i bevegelser, opplyste Blikra lørdag kveld.

Allerede fra søndag av er det varslet bedre vær i området. Det kan føre til at farenivået blir senket igjen.

– Ved opphold kommer det ikke vann nedi sprekkene, og det vil begynne å tørke igjen. Da vil det stabilisere seg og bevegelsene vil minke. Da kan det bli snakk om å vurdere å senke farenivået igjen, sa Blikra.

Ordfører Lars Olav Hustad forteller til Romsdals Budstikke at finvær og dermed mindre begevelser i fjellet ikke er gode nyheter for de evakuerte.

– De er slitne og lei av å vente. De ønsker gjerne at raset går nå, slik at de slipper usikkerheten og heller kan flytte hjem igjen, sier ordføreren til avisen.

Til VGTV forteller han at de evakuerte er preget av situasjonen og usikkerheten.

– Har de håp om at de kan flytte tilbake de neste dagene?

– Det tror jeg de har håp om hele tiden, men det må vi rett og slett avvente, sier Hustad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder