REDD: Russiske Mark sitter varetektsfengslet i Kongsvinger fengsel på ellevte måneden. Foto: Trond Solberg , VG

FBI og Kripos pågrep russer i Fredrikstad

KONGSVINGER /OSLO/FREDRIKSTAD (VG) I oktober i fjor kom FBI til Fredrikstad sammen med Kripos og arresterte russiske Mark (27). Nå krever USA ham utlevert, mens russerne kjemper imot.

Publisert:

FBI-agent Mark C. Ray reiste til Fredrikstad 9. oktober i fjor sammen med Kripos fordi de mistenkte den russiske statsborgeren for alvorlig datakriminalitet.

FBI hadde allerede vært på 27 år gamle Marks (som deler fornavn med FBI-agenten journ.anm.) tidligere adresse i Ukraina, uten å finne ham. Nå var de sikre på at han ville være tilstede på jobb i det lille teknologiselskapet Dignio i Fredrikstad, hvor han var ansatt som programutvikler.

Kripos hadde kontaktet selskapet dagen før og varslet at de ville komme for å hente Mark. Pågripelsen slo ned som en bombe blant de ansatte i Fredrikstad-selskapet.

Følg VG på Facebook!

Beslagla datautstyr

– Men dette var Kripos og FBI. Vi følte at vi ikke hadde noe annet valg enn å samarbeide, sier utviklingssjef i Dignio, Håkon Olav Dahle til VG.

Russiske Mark forsøkte å holde seg rolig. Pågripelsen skjedde uten dramatikk.

– En av dem kastet seg over PC-en min. Selv ble jeg ført inn på et møterom av de andre politimennene, sier russiske Mark til VG.

ARBEIDSGIVER: Utviklingssjef Håkon Olav Dahle i Dignio, og de andre ansatte i selskapet, støtter Mark så godt de kan, og tror på at han ikke har gjort noe galt. Foto: Tom-Egil Jensen , VG

VG møter ham i et lite besøksrom i Kongsvinger fengsel, hvor han han ennå sitter varetektsfengslet – 11 måneder etter pågripelsen.

– Jeg prøvde å få klarhet i hva det var de ville, slik at vi kunne ordne opp i alle misforståelser. Så ble jeg satt i håndjern og ført videre til leiligheten min der de lette etter mer datautstyr.

Les også: Slik beskytter du deg mot hackerne

VG kan nå fortelle historien om russiske Mark som har plassert Norge i midten av en drakamp mellom Russland og USA.

FBI mener at Mark har bidratt til å utvikle og selge en skadelig programvare – en såkalt trojaner – som er brukt i dataangrep mot finansinstitusjoner og statlige organer i flere land, og ønsker ham utlevert til USA.

Russlands ambassade kritisk til Norge

Den russiske ambassaden mener på sin side at Norge ikke kan holde igjen en russisk statsborger på forespørsel fra USA - og at Norges rolle i saken strider mot de grunnleggende og internasjonalt aksepterte prosessnormene.

– Vi forventer at norske myndigheter vil avstå fra å utlevere ham, sier konsul ved den russiske ambassaden, Nikolay Konygin til VG.

VANSKELIG: Mark mener at han er uskyldig, og at noen andre har misbrukt hans IP-adresse. Foto: Trond Solberg , VG

Konygin sier at ambassaden har engasjert seg kraftig i saken, og har sendt flere henvendelser til både Utenriksdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet.

Ambassaden er sterkt kritisk til at Mark har sittet varetektsfengselet siden i fjor høst, uten noen formelle siktelser.

Utleveringssaken har vært behandlet i to rettsrunder i Norge. Oslo Tingrett mente Norge ikke kunne utlevere ham til USA, men under ankesaken i Borgarting lagmannsrett ble det konkludert under tvil med at vilkårene for en utlevering er til stede.

Jakter bakmenn

Den delikate saken ligger i dag på Justisdepartementets bord.

– Jeg kan bekrefte at Justis- og beredskapsdepartementet behandler en utleveringsbegjæring fra USA i saken. Vi kan ikke kommentere den ytterligere av hensyn til utenlandsk etterforskning og taushetsplikt, sier seniorrådgiver Andreas Bondevik til VG.

FBI har i lang tid jaktet på en sentral bakmann i hackermiljøet med dekknavnet Aquabox.

I fjor lyktes det FBI å legge ut en felle for hackerne, og i dette arbeidet fant de en IP-adresse som kunne knyttes til Mark både i Ukraina og i Norge.

Slik knytter FBI Mark til utviklingen av trojaneren:

Mark hevder på sin side at han er uskyldig.

– En PC er trygg helt til noen aktivt prøver å komme seg inn på den. Det finnes en lang rekke forklaringer på hvordan min IP-adresse kan ha dukket opp i materialet til FBI. Det eneste jeg kan si med sikkerhet er at jeg ikke har drevet med den type aktiviteter på internett, sier han.

– Jeg visste jo at FBI ville komme og se etter meg i Norge etter at de hadde vært i Ukraina, så jeg hadde alle muligheter til å skjule mine spor – eller sette meg på et fly hjem til Russland. Men jeg har ikke gjort noe galt. Derfor ville jeg samarbeide med politiet, forklarer han.

FBI endret meningsinnhold

Da han fikk vite at FBI hadde banket på i Ukraina slettet han deler av innholdet på PC-en sin. Borgarting lagmannsrett mener dette styrker mistanken mot Mark. Selv sier russeren at han gjorde det fordi han skulle få en ny PC, noe som bekreftes av arbeidsgiveren hans i Fredrikstad.

Fra pågripelsen i Dignios kontorer, via leiligheten i Fredrikstad, gikk veien videre til politiavhør. Spesialagent Mark C. Ray fra FBI var til stede under avhørene på Fredrikstad politistasjon.

Da politiet var ferdig, fikk FBI-agenten stille sine spørsmål. «This is not a formal interview», betrygget politiet, ifølge rettsdokumentene.

– Jeg har alltid sett på politiet som noen som beskytter oss. I starten stolte jeg også på FBI, og prøvde å oppklare saken best mulig. Men han vridde på alt jeg sa, sier Mark.

I sin skriftlige redegjørelse konkluderte FBI-agenten med at Mark hadde innrømmet at han var involvert i saken og at han hadde tatt imot penger. Men da tingretten fikk innsyn i lydloggene fra samtalen, etter at dette var begjært av russerens forsvarer, viste de at dette ikke stemte.

Tvert om mente tingretten at sammendraget var misvisende, og at det ikke var dekning for å si at Mark hadde innrømmet noe.

Videre heter det kjennelsen fra Oslo tingrett:

«Retten vil bemerke at det sentrale avhøret med FBI-agent Ray framstår som en høyttenkende samtale av en ganske annen karakter enn det man forventer av et norsk politiavhør».

Bekymret for utlevering

– Etter hva jeg forstår er det ennå ikke arrestert noen andre i USA i denne saken. Det betyr at FBI var på fisketur i Norge. Hvis Mark mot all formodning og beviser skulle være involvert, er han uansett en småfisk. Men uten noen arresterte i USA, kan hans rolle bli mye større der borte, sier Marks advokat, Frode Sulland, som er svært bekymret for en utlevering til USA, til VG.

FORSVARER: Advokat Frode Sulland er svært bekymret for konsekvensene en utlevering til USA kan få for Mark. Foto: Trond Solberg , VG

– Å blande koseprat med etterforskning er ganske utrolig, spesielt når de helt feil utleder at han har erkjent forholdene og utbetalinger, sier Sulland videre.

VG har vært i kontakt med FBI, som ikke ønsker å kommentere saken. Også hos Kripos er de ordknappe:

– Jeg ønsker ikke å uttale meg detaljert om etterforskningen, da det er FBI som har ansvaret for den. Men jeg kan bekrefte at russeren de ønsker å få utlevert, er siktet for å ha medvirket til å utvikle en såkalt trojaner, som er solgt av kriminelle til kriminelle, som gjør dem i stand til å gjøre masse ugreie ting, sånn som å stjele informasjon som gjør at de kan stjele penger, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos.

Både Mark og hans advokat Frode Sulland frykter behandlingen en russisk statsborger vil kunne få i en amerikansk etterforskning og rettsprosess.

– Jeg er svært bekymret over hvilken skjebne han vil lide i USA. Han har allerede sittet i varetekt i Norge i kritikkverdige 10 måneder. Det skal ikke skje. Sannsynlig straff på det han har gjort er i USA ett til to år. Det betyr at han allerede har «sonet» store deler av det han eventuelt kan bli dømt for. Det er betydelig fare for oversoning, sier Sulland.

- En enestående programmerer

Han liker heller ikke at det er en Høyre/Frp-regjering som skal vurdere en utlevering av en russer til USA.

NYTT LIV I NORGE: Mark flyttet til Norge for å jobbe i teknologiselskapet Dignio i fjor. Foto: privat ,

– De to partiene står USA mye nærmere enn Russland og når en begjæring om utlevering kommer fra USA, frykter jeg at det politiske bakteppet påvirker. Jeg synes også at usikkerheten om det er skjellig grunn til mistanke, bør tale til hans fordel. Det vil ødelegge hans fremtid. Han har planer klare for å gifte seg i Norge og arbeidsplassen hans i Fredrikstad vil bli sterkt rammet, fordi han er så enestående programmerer.

Frykter du at kredittkortet ditt er hacket? Her er fem råd.

Håkon Olav Dahle i Dignio beskriver Mark som en god og dyktig kollega, som på sikt var tiltenkt å lede Dignios datterselskap i Estland. Først måneder etter pågripelsen fikk Dahle kjennskap til bevisgrunnlaget i saken mot Mark.

– Jeg ble helt sjokkert over at de kunne se på dette som tilstrekkelige beviser. For å forklare det enklere: dette er omtrent som å si at den som har brekkjern i garasjen også må ha gjort innbruddet, sier han til VG.

– Og enda viktigere: selv ubegavede programmerere som gjør noe ulovlig skjuler sine spor. Jeg syns det er helt opplagt at han er en offer for en eller annen tilfeldighet.

Livet på vent

At hans medarbeider skal bli utlevert til USA fremstår nå som et mareritt:

– Det blir FBI mot en enkel, stakkars russer som er helt alene i USA uten noen ressurser til å få seg en god advokat. Jeg er ikke noen ekspert på USA, men jeg er livredd for hva som kan skje med Mark der borte, sier han.

For Mark har livet vært på vent i 11 måneder. I Ukraina venter forloveden på ham, de skulle ha giftet seg denne sommeren. Men hverken hun eller familien har besøkt ham i Kongsvinger fengsel. Mark frykter at det vil bli for vanskelig emosjonelt – både for dem og for han selv.

– Jeg er redd. Selvfølgelig er jeg redd. Jeg er redd for hvordan dette påvirker familien min, og for hva som vil skje med meg dersom jeg utleveres til USA. Det er en ekstremt vanskelig situasjon, sier han.

– Jeg er på mange måter skuffet over Norge. Men jeg håper i det lengste at myndighetene skal forstå at det har skjedd en feil, sier Mark.

Han ønsker ikke å ha etternavnet sitt på trykk i denne reportasjen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder