Erna feilinformerte om asyltall på NRK-debatten

FREDRIKSTAD (VG) Statsminister Erna Solberg (H) sa på NRKs partilederdebatt at det kom 200 flyktninger inn over grensa til Finnmark fredag. Ifølge politiet i Øst-Finnmark var det 14 personer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Da partilederne diskuterte flyktningestrømmen til Europa oppga statsministeren feil tall om hvor mange flyktninger som kom inn i over grenseovergangen Storskog i Finnmark fredag.

– Bare i dag, på vårt nordligste punkt mot Russland, har det kommet 200 personer og søkt asyl, sa statsministeren på direktesendingen.

Kort tid etterpå var UDI-direktør Frode Forfang ute på Twitter:

Til VG sier Forfang:

– Tidligere i dag lå det an til at det kunne komme opp mot 200 asylsøkere til Norge i dag – men altså langt færre i Storskog i Finnmark.

Les også; Her sykler flyktningene inn i Norge og friheten

Operasjonsleder Sølve Johansen i Øst-Finnmark sier til VG at det kom 14 asylsøkere inn over Storskog fredag.

Han anslår at det totale antallet asylsøkere som er kommet inn over vår nordligste grenseovergang er ca 200 i hele år - fortrinnsvis de siste månedene.

Til tross for tall-tabben får statsministeren toppkarakter for sin innsats. Sjekk anmeldelsene av partilederdebatten her!

Solberg ble konfrontert med faktafeilen litt senere i debatten. Hun forklarte da hvor hun hadde tallet fra:

– Det har jeg fra Justisdepartementet før debatten. Hvis det er feil, skal jeg ta det tilbake. Det var det tallet jeg fikk før debatten, sa Solberg.

– Kanskje vi skal ta vår andel likevel, da? skjøt KrF-leder Knut Arild Hareide inn.

Miks av tall

Erna Solberg sa til VG etter debatten at dette var et tall hun fikk inn før debatten. Hun ville ikke si hvor det kom fra, men ifølge VGs oppplysninger kom oppplysningen muntlig fra politisk ledelse i Justisdepartementet.

– Det var sikkert bare en miks av tallene fra Storskog og landstallene, fordi foreløpige tall tyder på at det kom 200 flyktninger til Norge i dag. Og det er et veldigg høyt tall uansett, sa statsministeren.

Ikke spesielt alvorlig

– Er du lei deg for at du ga feil informasjon i en viktig direktesendt TV-debatt?

– Jeg synes ikke det var spesielt alvorlig, og nå er det korrigert. Det er det viktigste, svarte Solberg.

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og partilederne Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) sa etter debatten at dette var en tilforlatelig feil som de ikke ville forfølge videre.

– Det synes jeg ikke man skal lage en stor sak av. Sånt skjer. Saken er at nå kommer det flere over grensen, også i nord, sa Støre til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder