Mann stormet scenen da Malala fikk pris

Politiet: - Var ikke invitert til utdelingen

Skal ha søkt asyl i Norge

OSLO RÅDHUS (VG): En mann med det som så ut som et meksikansk flagg avbrøt fredsprisutdelingen i Oslo Rådhus onsdag.

  • Eira Lie Jor
  • Stian Eisenträger
  • Erik Haugen Aspaas
  • Bjørn-Martin Nordby
  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mannen gikk opp på scenen, og viftet med det som etter alt å dømme er et meksikansk flagg, da Malala Yousafzai mottok sin fredsprismedalje og diplom i Oslo Rådhus onsdag formiddag.

Mikrofonene på scenen fanget opp hva mannen sa til Malala:

- Vær så snill, Malala... Snakk om Mexico.

Opptak av hendelsen viser at rett etter at Thorbjørn Jagland har bedt Malala Yousafzai komme opp på scenen, får både publikum og tv-seere se at en ung mann stormer scenen. Han forsøker å komme seg opp på podiet, der både lederen av Nobelkomiteen og Malala selv står. Med seg har mannen et stort flagg, som han bretter ut og forsøker å vise frem til publikum og tv-kameraer.

FØRT BORT: En ung man blir ført bort fra Oslo Rådhus etter å ha forsøkt å komme seg opp på podiet under fredsprisutdelingen. Foto:,NTB scanpix

Politiet beklager hendelsen

På en pressekonferanse på politihuset i Oslo onsdag ettermiddag forklarte stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet hvordan sikkerhetsglippen kunne skje.

Foreløpige undersøker tyder på at den mexicanske studenten kom til Norge i slutten av november, og at han søkte om politisk asyl tirsdag.

Asylsøkeren kom seg ifølge Fredriksen inn på Rådhuset uten hverken billett eller ID, og navnet hans sto ikke oppført på den offisielle gjestelisten.

– En mulig forklaring på at han tok seg inn uten billett er at han har fulgt etter andre som passerte dette punktet, og at han dermed ikke ble fanget opp av de som sjekket billetter og ID. Det er et sikkerhetsbrudd som ikke skulle skjedd.

Fredriksen forklarte videre at mannen ble stoppet ved en indre sperring, hvor mannens eiendeler ble undersøkt i en røntgen-maskin – uten at det ble funnet noen våpen eller andre potensielt farlige gjenstander.

– Dette er en glipp som vi gjerne skulle vært foruten, så det beklager vi. Vi har sett på rutinene i forhold til billettkontroll og bøylen for indre sikring. Vi skal legge inn et ekstra kontrollpunkt for å unngå lignende hendelser.

– Jeg håper vi ikke treffes igjen under slike omstendigheter som dette videre i arrangementet, la Fredriksen til.

- Jeg la merke til at han reiste seg

VGs ansvarlige redaktør, Torry Pedersen, var i salen og fikk med seg hele hendelsen. Han forteller at han hadde lagt merke til at mannen oppførte seg annerledes enn de andre gjestene, også før han forsøkte å ta seg opp på scenen.

– Vedkommende satt ytterst til venstre på rad 22 eller noe slikt. Jeg la merke til at han reiste seg flere ganger. Han ble også tilsnakket. Når prisen skulle deles ut tok han seg opp på scenen, og prøvde å vise et flagg, forklarer Torry Pedersen.

For Pedersen virket det som at sikkerhetsvaktene brukte litt tid på å forstå hva som skjedde.

– Det virket som det tok litt tid før de skjønte hva som skjedde. Han ble etterhvert brakt helt bak, og lagt svært resolutt i bakken omgitt av mye politi og security. Så ble han ført ut, sier Pedersen til VG.

LEGT I BAKKEN: En ung man blir tatt hånd om etter å ha forsøkt å komme seg opp på podiet under fredsprisutdelingen. Foto: Pål Bjerketvedt. NTB scanpix Foto:Jon Eeg,NTB scanpix

Jagland bryter inn

På opptakene kan man se at leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland forsøker å stoppe mannen, og det foregår en form for kommunikasjon mellom de to mennene. Ingen av fredsprisvinnerne så skremt ut av hendelsen i Rådhuset. Ifølge CNN Mexico skal Jagland ha avvist mannens ønske om å få Malala til å snakke om Mexico.

Unni Grøndal, kommunikasjonsrådgiver i Oslopolitiet, forteller VG at mannenn er anholdt.

– Denne personen er nå anholdt og vi jobber nå med å finne ut av hva som har skjedd. Vi kommer tilbake med ytterligere informasjon, så snart den foreligger, sier Unni Grøndal i kommunikasjonsenheten til VG.

I tillegg har kommunikasjonsenheten hos politiet sendt ut en pressemelding, der de kaller det som skjedde under seremonien for «en uønsket hendelse, hvor en person har markert seg».

Meksikansk student

Bakgrunnen for at mannen avbrøt seremonien er foreløpig ukjent. Ved 15.30-tiden sendte politiet ut en ny pressemelding om hendelsen.

- Politiets undersøkelser hittil, tyder på at mannen som tok seg opp til scenen under prisutdelingen er en meksikansk student. Mannen skal ha kommet til Norge i slutten av november, og søkt asyl 9. desember, opplyser de.

- Så langt vi har brakt på det rene, var mannen ikke invitert til utdelingen.

Politiet går nå gjennom videoovervåking for å bringe på det rene hvordan mannen har kommet seg forbi billettkontrollen.

- Politiets undersøkelser viser at han har gått gjennom bøyle- og sikkerhetskontrollen. Det ble i tillegg utført søk med håndholdt søker, og mannens eiendeler ble sendt gjennom røntgenkontrollen, heter det i pressemeldingen.

Saken fortsetter under bildet!

Her føres mannen vekk fra podiet under fredsprisutdelingen i Oslo Rådhus onsdag formiddag. Han forsøkte å komme opp på scenen da Malala mottok sin pris. Foto: Stian Eisenträger, VG,

Mexico-eksperten Benedicte Bull tror demonstrantens motivasjon, hvis han er mexicansk, kan ha vært et forsøk på å trekke verdens oppmerksomhet mot forsvinningssaken i Mexico, hvor 43 studenter er savnet.

– Folk er fortvilet og forbannet, fordi alle deres verste mistanker om hvordan deres egne myndigheter har vært involvert, har så ettertrykkelig blitt bevist, samtidig som myndighetene på nasjonalt nivå forsøker å fraskrive seg ansvaret, sier hun til VG onsdag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder