KREMBILDE: Det kan ikke settes en trygg øvre grense for bruk av A-vitaminformene retinol og retinyl-estere, som finnes i antirynkekremer, fuktighetskremer og solkremer, ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Foto: MICROSTOCK

Rynkekrem kan gi for mye vitamin A

Nye EU-regler gjør at det er fritt frem for A-vitamin i kremer. Én av ti kvinner får allerede i seg for mye vitamin A, bare fra mat og kosttilskudd.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Deler av den norske befolkningen har et høyt inntak av vitamin A fra mat. Kosmetikk med vitamin A øker opptaket - og kan bidra til at 75 prosent av norske kvinner får i seg for mye, skriver Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Ingen trygg øvre grense

I en ny vurdering har Vitenskapskomiteen sett på lokale effekter i huden, altså effekter i det området der kremen/produktet smøres på.

Vitenskapskomiteen konkluderer med at det ikke kan settes en trygg øvre grense for bruk av A-vitaminformene retinol og retinyl-estere, som finnes i antirynkekremer, fuktighetskremer og solkremer.

VKM har vurdert hvor mye A-vitamin som skal til for å irritere huden. Ekspertene konkluderer med at det ikke kan settes en trygg øvre grense for bruk av A-vitaminformene retinol og retinyl-estere i kosmetikk. Dataene indikerer at produkter med mer enn 0,075 prosent retinol kan gi hudirritasjon.

Tidligere regulert i Norge

Norge har fra 1997 og frem til 11. juli i år hatt en øvre grense for bruk av vitamin A i kosmetikk. Som en konsekvens av EØS-avtalen måtte Norge i sommer innføre EUs kosmetikkforordning. A-vitamin-stoffene retinol og retinylpalmitat er ikke regulert i EU.

- Mattilsynet har bestilt rapporten fordi vi er bekymret for at norske forbrukere får i seg for mye vitamin A. Vitamin A er foreløpig ikke regulert i EU. Vi ønsket derfor å se hvorvidt det er grunnlag for å sette nasjonale grenseverdier, eller om de nye reglene var trygge, sier rådgiver Ingrid Stavenes Andersen i Mattilsynet.

- Selv om vi ikke lenger har konkrete grenseverdier for bruk av disse stoffene i kosmetikk, er industrien til enhver tid pålagt å sørge for at de produktene de setter på markedet er trygge, understreker hun.

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kostmetikkleverandørenes Forening, svarer:

- Forbrukere som ikke ønsker A-vitamin i produktene kan uten problemer velge produkter uten slik tilsetning. Norge har tidligere hatt spesiell regulering av A-vitamin, og så langt vi har registrert har ikke dette medført spesielle utfordringer for industrien. Vi tar risikovurderingen til VKM til etterretning og vil drøfte den med våre samarbeidspartnere i Norden og EU, sier Rasmussen.

Mattilsynet sender vurderingen til EU, for å få vurdert hvorvidt det bør settes egne grenseverdier for vitamin A i kosmetikk.

- Primært ønsker vi en regulering på EU-nivå, sier Stavenes Andersen.

Fosterskader

For mye vitamin A før og under graviditet kan øke risikoen for medfødte skader hos barnet, som åpen gane eller hjerteforstyrrelser, ifølge VKM.

- Risikoen for helseskader er først og fremst knyttet til faren for fosterskader. Det er denne risikoen som danner grunnlag for det øvre tolerable inntaksnivået, opplyser Ragna Bogen Hetland, seniorforsker hos Folkehelseinstituttet. Hetland har ledet arbeidet med risikovurderingen.

For mye vitamin A kan også gi økt risiko for beinskjørhet og beinbrudd, spesielt hos kvinner etter overgangsalderen.

- Både for mye og for lite kan ha negative helseeffekter. Det som er spesielt med vitamin A, er at vinduet mellom for mye og for lite er smalere enn for mange andre vitaminer, sier Hetland.

- Hvor lett tar man opp A-vitamin i hud kontra gjennom mat?

- Størsteparten av A-vitaminet vi får i oss tas opp av det vi spiser, gjennom tarmen. Når det gjelder hud, er det lite tilgjengelig vitenskapelig litteratur, sier Hetland.

Hvis du har erfaringer om dette temaet som kan være nyttig for andre lesere, kan du skrive i kommentarfeltet under.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder