SKATTELETTELSE FOR RIKE: Finansminister Siv Jensen (Frp) i Vandrehallen på Stortinget etter fremleggelsen av statbudsjettet onsdag.

SKATTELETTELSE FOR RIKE: Finansminister Siv Jensen (Frp) i Vandrehallen på Stortinget etter fremleggelsen av statbudsjettet onsdag. Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Statsbudsjettet 2015: SSB: De rikeste fem prosentene får 49 prosent av skattekuttene

Partiet som hevder de er «for folk flest» gir halvparten
av skatteletten til de aller rikeste.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statistisk sentralbyrå (SSB) har regnet på effekten av finansminister Siv Jensens (Frp) forslag til skattekutt. Tallene viser at det er best å være rik – og aller helst enda rikere.

Beregninger som byrået gjorde på vegne av Ap onsdag viser at personene med de største formuene stikker av med nesten all skattelette, hvis KrF eller Venstre blir med på Siv Jensens riking-fest:

** Den rikeste ene prosenten i landet får 35 prosent av skattekuttene.

** De rikeste fem prosentene får 49 prosent av skattekuttene.

** Den rikeste fjerdedelen av landets befolkning får 76 prosent av skattekuttene.

** Hoveddelen av befolkningen, 75 prosent av alle nordmenn, må dele på resten, som utgjør 24 prosent av Sivs skattekutt.

– At den rikeste prosenten får 35 prosent av skattekuttene er en fremmed profil sett med norske øyne. Vi har aldri sett en slik fordelingsprofil i et norsk skatteoppsett tidligere, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Han reagerer både på de gigantiske skattelettene, og at en så liten del av dem går til folk med normale inntekter:

– Med en normal inntekt på rundt 400 000 kroner, uten noen spesiell formue, får man en skattelette på 750 kroner. Det er under to kroner dagen, og er jo nesten en parodi i denne sammenhengen, sier Støre.

Han frykter at Høyre og Frp vil ta i samme retning som Sverige har gått de siste årene:

– I Norge har vi fortsatt minst forskjeller mellom folk, men det hadde Sverige også før de borgerlige overtok. Så fikk svenskene de raskest voksende ulikhetene i OECD, og de er nå midt på treet i ulikhet. Det er effekten over tid av slike grep, sier Støre.

Han frykter at folks følelse av rettferdig fordeling av byrder og goder i samfunnet svekkes når de rikeste stikker av med alle pengene fra Siv & co.

– Når man leser at de rikeste fem prosentene får over halvparten av skatteletten skurrer det. De kommer også i et ekstra grelt lys når det i tillegg er store kutt hos andre grupper. Nå merker landet at vi har fått en ny regjering, sier Støre.

Siv Jensen har i kveld ikke vært tilgjengelig for å kommentere kritikken. Men hennes statssekretær Ole Berget har sendt en lang epost med generelle kommentarer fra Siv Jensen om forslaget i budsjettet.

Der står det blant annet: «Jeg synes ikke det gir mening å snakke om skattelettelse til de rikeste. Verdiene disse skatter av er eierskap i bedrifter og arbeidsplasser» skriver Jensen.

De lister også opp flere andre skattekutt, som økt frikortgrense, ikke prisjusterte avgifter på bensin og diesel, billigere omregistrering av biler og billigere motorsykkel og snøscooter.

I den første versjonen av denne saken sto det at fem prosent av de rikeste får 55 prosent av skattekuttene. SSB opplyser torsdag at det hadde skjedd en feil i byråets utregning og at det riktige tallet er 49 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder