I MOTGANG: Kristin Halvorsen går inn i valgkampen med en negativ meningsmåling for SV. Foto: Marte Vike Arnesen

SV-Halvorsen: - Pinlig snuoperasjon

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener Frp-leder Siv Jensens snuoperasjon i saken om stortingspolitikernes diettpenger er pinlig.

Ida De Rosa
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Hun reagerer kraftig på at flere partier har snudd etter at VG tok opp saken, og nå går inn for å legge diettpengene inn i stortingslønnen.

Da Stortinget utredet saken i 2003 var SV det eneste partiet som ville avskaffe diettordningen.

Les også:Doblet egne gratisturer

Les også:Politikerne får dobbel diett

Får dobbelt opp

Etter at VG tok opp saken, har Frp, Sp, KrF, SV og delvis Høyre sagt at de vil gjøre om ordningen.

- Spesielt pinlig er det for Frp, som hele tiden har vært de hardeste forsvarerne av frynsegodene. Vi fikk ingen støtte til å fjerne diettpengene da vi tok det opp, og Frp ble dratt etter håret da fokuset ble satt på pensjonssystemet. Bare når VG tar tak i saken begynner Siv Jensen og Frp å våkne, sier Halvorsen til VG.

Les også:Politikerne får dobbel diett

Finansministeren har ingen forståelse for stortingspolitikernes lukrative diettordning, der de både får dobbel diett på reise og diettpenger i både helger og ferie.

- Vi vil avvikle hele diettordningen og gi stortingsrepresentanter samme ordning som alle andre pendlere, med fradragsmuligheter på skatten, sier hun til VG på sin første arbeidsdag etter ferien.

- Folkevalgte må ha ordninger som fører til at de kan gjøre en god jobb, men de må ikke være urimelige i forhold til folk flest, og det er disse diettpengene, sier Halvorsen.

-Lusker etter

Arbeiderpartiet og Venstre er nå de eneste partiene som ikke går inn for å legge diettpengene inn i fastlønnen og med det fjerne muligheten for å motta dobbel diett. Halvorsen reagerer på at andre partier kommer luskende seks år etter SVs forslag. Hun understreker at oppfordringen om å være med på å fjerne den gunstige diettordningen, likevel går til samtlige partier.

- Når Stortinget samles til høsten igjen, vil jeg som SV-leder ta opp denne saken på nytt. Jeg vil foreslå at vi avvikler dobbeltdietten og feriedietten.

- Hva syns du om at din regjeringspartner Arbeiderpartiet ikke er imot ordningen med dobbeltdiett?

- Min oppfordring går som sagt til alle partier.

-Må roe seg

UENIG: Frp-leder Siv Jensen. Foto: scanpix

Frp-formann Siv Jensen mener det er feil at Frp har vært en bremsekloss i fjerningen av frynsegoder.

- Det er feil. Vi har bidratt til gjennomgang av pensjonsordningen, og nå må hun roe seg litt ned, sier Siv Jensen.

-Jeg vil minne Kristin Halvorsen på at SV sammen med Ap og Sp har hatt flertall i fire år, og dersom de mente diettordningen var så feil kunne de gjort noe med det. Men det initiativet har de ikke akkurat tatt, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder