PÅ LANDSMØTE: Frps nye justisminister, Jøran Kallmyr fotografert på Frp-landsmøtet på Gardermoen sist helg. Foto: Frode Hansen, VG

Frp-Kallmyr talte om «frihet mot sosialisme» - historieløst, mener SV-Bergstø

SV-nestleder og sosialist Kirsti Bergstø, kaller det historieløst. Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vakte reaksjoner da han talte om «frihet mot sosialisme» på frigjøringsdagen.

Det var avisen  Gudbrandsdølen Dagningen som først omtalte den ferske justisministerens besøk på Jørstadmoen i Oppland.

– Men NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme, sa justisministeren i sin tale.

les også

De «jævla sosialistene» er blitt bråkjekke i tillegg

SV-nestleder og sosialist Kirsti Bergstø, minner Kallmyr om at han er statsråd også for sosialister. Og ikke minst; hun mener han utviser mangel på respekt for innsatsen norske sosialister gjorde under siste verdenskrig.

SOSIALIST: SV-nestleder Kirsti Bergstø reagerer i likhet med Ap-ordføreren på Lillehammer på justisministerens tale på frigjøringsdagen 8. mai. Foto: Trond Solberg, VG

– Det er både historieløst og trist at justisministeren snakker om frigjøring fra sosialisme på vår egen frigjøringsdag når sosialisme faktisk er motstykket til nazisme og fascistisk vold. Vi må huske hva vi frigjorde oss fra, sier Bergstø til VG.

Hun viser til at mange norske sosialister var blant de fremste i kampen mot nazismen.

– De ble skjøvet ut i kulden under krigen, men burde fått mer anerkjennelse for sin innsats. Denne innsatsen fortjener takk, ikke å bli kastet vrak på, sier SV-nestlederen.

les også

Trekker oppholdstillatelsen for alle med IS-tilknytning

Ofret seg

– Jeg er selv sosialist, og stolt av det, legger hun til.

Arbeiderpartiordføreren i Lillehammer, Espen Granberg Johnsen, som var til stede sammen med resten av det offisielle følget, reagerte også på Kallmyrs ordbruk i 8.mai-talen til veteraner og andre tilhørere på Jørstadmoen.

ORDFØREREN REAGERTE: Espen Granberg Johnsen (Ap) er ordfører på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Trist

– Jeg synes det er veldig trist på en slik dag. Skuffende for denne spesielle dagen og verdigheten ved markeringen av frigjøringsdagen, sier han og legger til at det er utidig av regjeringens representant å bruke 8. mai til å forfekte partisyn, sier han til avisen.

les også

Frp-lederen: – Tas fullstendig ut av proporsjoner

Ifølge ordføreren var justisministerens formulering et tema blant enkelte av veteranene som fikk medaljer. Til stede var også familie av veteranene og tidligere offiserer, uniformerte soldater og befal i tillegg til politimesteren og fylkesmannen.

– Frihet mot sosialisme

Kallmyr sier til TV 2 at konteksten for utsagnet var «de ideologiske motsetningene under den kalde krigen».

– Det var på den tid et klart motsetningsforhold mellom frihet på den ene siden, og kommunisme og sosialisme på den andre. Sovjetunionen definerte seg selv som en sosialistisk stat, og de tok livet av millioner av mennesker. Dette var den store trusselen under den kalde krigen, sier Frp-statsråden til TV2.

– Det er ingen grunn til at norske sosialdemokrater skal føle seg krenket over innholdet i talen, med mindre man er av den oppfatning av at Sovjetunionen var et ideologisk ideal, legger han til.

Kallmyr sier i ettertid at det ikke er noen grunn til at norske sosialdemokrater skal følge seg krenket av innholdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder