GODKJENNER VEDTAK: Fylkesmannen ber regjeringen vurdere riving av Y-blokka. Her fra støtteaksjonen «En ring rundt Y» i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Y-blokka: Fylkesmannen ber regjeringen vurdere riving på nytt

Fylkesmannen i Oslo og Viken godkjenner vedtaket om riving av Y-blokka, men ber regjeringen vurdere saken på nytt.

  • NTB

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland er kommet fram til at riving av Y-blokka er i samsvar med statlig arealplan, og at Fylkesmannen ikke har hjemmel til å ta klagene til følge, men hun legger til:

«Til tross for at det nå foreligger et juridisk endelig vedtak som tillater riving, vil fylkesmannen sterkt beklage om man nå går videre med en rask og uopprettelig gjennomføring av vedtaket uten at departementet/ regjeringen foretar en ny vurdering av de tunge innvendingene som er kommet mot rivingen.»

les også

VG mener: Ny situasjon i regjeringskvartalet - Y-blokka bør få stå

Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund og Oslo arkitektforening hadde klaget på Oslo kommunes vedtak som tillater riving av blokka. Det samme hadde International Council on Monuments and Sites, som er rådgiver for UNESCO.

les også

Åpent, grønt og trygt regjeringskvartal

Rivingen av Y-blokka har skapt stort engasjement. Det karakteristiske bygget i regjeringskvartalet inneholder flere verker av Pablo Picasso. Det mest kjente er «Fiskerne», som er en integrert del av fasaden. Det er bestemt at verket skal tas vare på og bli en del av det nye regjeringskvartalet, selv om resten av bygget blir revet.

Mer om

  1. Regjeringskvartalet

Flere artikler

  1. Satte opp trist Picasso utenfor Y-blokka

  2. Kunstmuseet MoMA ber Erna Solberg bevare Y-blokka

  3. Rivingstillatelse gitt for Y-blokka

  4. Mæland: Ingen grunn til å vurdere riving av Y-blokka på nytt

  5. VG mener: Ny situasjon i regjeringskvartalet - Y-blokka bør få stå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder