SKOLESTREIK: Skoleungdom streiker for klimaet foran Stortinget i mars i fjor. Foto: Gisle Oddstad, VG

Ny rapport om barns fremtidssjanser: Norge på klimabunnen

Mens Norge topper listen over barns sjanse til god helse, havner vi langt ned på listen når det gjelder å beskytte barns rett til et godt klima i fremtiden.

  • NTB

Unicef, Verdens helseorganisasjon (WHO) og The Lancet har satt ned en kommisjon på 40 eksperter på barn og unges helse, som sammen står bak rapporten «A Future for the World’s Children?».

Her slås det fast at fremtiden til alle verdens barn og unge er truet. 180 land er rangert etter hvilke muligheter barn har i framtiden, og ifølge rapporten klarer ingen av landene å beskytte sine barn og unges fremtid på en tilstrekkelig måte på alle feltene.

les også

Høyre-topp om MDGs kjøttforslag: - Kan skape motstand og forakt

– Til tross for enorm bedring av barns helse de siste 20 årene, har denne stagnert, og kan i verste fall reverseres. Klimaendringer, skadelig markedsføring og overvekt er noen av de nyere og største truslene mot barna våre, trusler som kun få generasjoner tilbake var utenkelige, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, i en pressemelding.

Norsk sprik

Norge topper listen over barns sjanse til god helse, foran Sør-Korea og Nederland.

Danmark er på 6. plass og Sverige på 13. plass.

Når det gjelder Norges evne til å beskytte barns rett til et godt klima i fremtiden, havner Norge langt ned. 156.-plass på listen, med Nederland som 160 og Sør-Korea på 166.-plass.

les også

Opplever økt interesse for tog - mener tilbudet er for dårlig

Norge slipper ut 212 prosent mer CO2 per innbygger enn målet satt for 2030. Danmark ligger på 135. plass, med 122 prosent mer CO2-utslipp per innbygger enn målet er for 2030, mens Sverige er på 116. plass, 55 prosent over utslippsmålet sitt.

Overvektsbølgen

Rapporten trekker også fram kosthold hos barn som en trussel mot barns helse nå, der den ekstreme markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og eksponeringen av slik reklame kobles til den enorme økningen i overvektige barn verden over.

les også

Vil skrote Matprat og skolebøker sponset av kjøttnæringen

På verdensbasis var det i 2016 elleve ganger flere overvektige barn sammenlignet med 1975 – fra 11 millioner til 124 millioner.

En Unicef-rapporten om barns feilernæring fra i fjor plasserte Norge blant landene som har sett en økende trend blant overvektige barn.

Flere artikler

  1. Norge på topp og bunn i barneliste

  2. Norge skjerper klimamålet

  3. Klimaministeren om «opprør mot klimahysteri»: – Dette har vi faktisk ikke tid til

  4. Zero: Syv klimatiltak regjeringen kan gjøre nå

  5. Pluss content

    Helle Thorning Schmidt: De fire store utfordringene i vår tid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder