Fem kommuner isolert i uværet

Fem kommuner i Finnmark er isolert på grunn av uvær og rasfare. Passasjerene i en turistbuss som har tilbragt natten mellom rassteder nord for Repvåg, ble hentet ut med kolonne fredag.

– E69 mellom Olderfjord og Honningsvåg åpner for kolonnekjøring klokken 12, skriver Statens Vegvesen i en pressemelding fredag formiddag.

Det er fortsatt fem kommuner som er isoloert i Finnmark som følge av rasfare og uvær. Dette gjelder Måsøy, Lebesby, Gamvik, Berlevåg og Båtsfjord.

Dette er statusen for flere av veiene i Finnmark:

  • E6 over Hatter: Åpnet for kolonnekjøring fredag, men veien er stengt over Sennalandet.
  • E69 mellom Hønsa og Nordkapptunnelen: Det kjøres kolonne fra begge sider klokken 12 og klokken 15.45.
  • At E6 er stengt over Sennelandet, betyr at det ikke er mulig å kjøre mellom Hammerfest og Alta.
  • Fylkesveg 98 over Ifjordfjellet stengt
  • E75 over Domen til Vardø er kolonnekjørt.

I tillegg er flere småveier stengt.

– Vi vurderer situasjonen utover dagen. Været er fortsatt vanskelig i store deler av Finnmark, men vi vurderer fortløpende hvilke veger som det er mulig å åpne, sier beredskapsvakt Torkjell Johnsen i Statens vegvesen i pressemeldingen.

– De tok raskt grep

I 21.30-tiden torsdag meldte VG at to to brøytebiler, en lastebil og flere personbiler satt fast i kraftig uvær og flere snøskred som har gått i området Østerelva-Skarsvågrevva.

– Det har vært en episode nå med veldig dårlig vær med både snø og sterk vind. Det har gitt et snøskred så mange biler ble sperret inne i et område, sier operasjonsleder Tarjei Leinan Mathiesen i Finnmark politidistrikt til VG i 21.30 tiden torsdag kveld.

Statens Vegvesens webkameraer viser vær- og kjøreforhold over Hardangervidda og Haukeli akkurat nå.

I en av bilene satt heldigvis ansatte i turistfirmaet 71 Grader Nord, som hadde med seg snøscootere på en henger.

– De tok raskt grep og evakuerte 10-12 personer til Kamøyvær, som er nærmeste tettsted. Dette var en kinkig situasjon, så stor takk til disse, sier Leinan Mathiesen.

De evakuerte måtte bli værende i Karmøyvær til i dag, men vil få mulighet til komme seg derfra i dag, skriver Statens Vegvesen i pressemeldingen fredag.

– Bilene står igjen og vi klarer ikke å få dem ut. Det var også to brøytebiler som hadde kjørt seg fast. Beskjeden er at vi må vente på dagslys i morgen og ta det derfra, sa operasjonsleder Leinan Mathiesen torsdag.

Venter mer uvær

Han sier det er ventet mer uvær utover helgen, og fraråder å kjøre bil i dette området.

– Det er jo ikke uvanlig at det er dårlig uvær ute i Nordkapp i Finnmark, men nå er vi inne i en periode hvor det går skred. Det hadde også gått skred på morgenen på samme sted som der det gikk skred nå, sier Leinan Mathiesen torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder