RYSTET LOKALSAMFUNNET: 16 år gamle Iris ble funnet drept i sitt eget nabolag på Vinstra i fjor høst. Drapet rystet det lille lokalsamfunnet. Foto: Trond Solberg

17-åring tiltalt for Vinstra-drapet

En 17 år gammel gutt er tiltalt for å ha drept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra 31. oktober i fjor.

I tiltalen står det at gutten knivstakk jenta gjentatte ganger. Gutten er også tiltalt for å ha stukket en mann med kniv i leggen.

Drapet, som fant sted i et boligområde på Sorperoa på Vinstra i Oppland 31. oktober, rystet lokalsamfunnet. Tiltalte og avdøde gikk i samme klasse på ungdomsskolen, og på samme videregående skole.

Gutten var 16 år da drapet skjedde. Hans forsvarer Nora Hallén ønsker ikke å kommentere saken, men 17-åringen har tidligere erkjent å ha utført handlingene.

– Han har forklart seg om hendelsen, men hva han har forklart ønsker jeg ikke å gå inn på, sier statsadvokat Jo Christian Jordet til VG.

I etterkant av drapet ble gutten lagt inn på sykehus for å få behandling for skader.

les også

Retten om Vinstra-drapet: Fremstår forberedt og planlagt

Fordi påtalemyndigheten mener det er tvil om tiltaltes tilregnelighet er det tatt ut tiltale for overføring til tvungent psykisk helsevern. Dersom påtalemyndigheten i løpet av saken mener at tilregnelighet er bevist vil man legge ned påstand om straff.

– Tilregneligheten hans vil bli et svært sentralt tema under rettssaken, sier Jordet.

Bistandsadvokat Nina Hjortdal sier til VG at familien til den drepte ønsker at den tiltalte skal få strengest mulig straff.

– De er uenig i tiltalen. Jeg vil ikke kommentere på hva, sier hun.

les også

Aktor ber om 12 års forvaring for Varhaug-tiltalt

Det kommer frem i fengslingskjennelsene at de sakkyndige har vært i sterk tvil under sitt arbeid, og har flere ganger bedt om å få utsatt fristen for å levere rapporten.

I en fengslingskjennelse fra 20. mai står det at statsadvokaten foreslår at påtalemyndigheten legger ned påstand om forvaring, dersom retten skulle komme til at 17-åringen er strafferettslig tilregnelig.

Rettssaken starter opp i Sør-Gudbrandsdal tingrett 17. juni.

Til NRK sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal at hun vil begjære lukkede dører under de fornærmedes forklaring, og når vitner med personlige forhold i saken forklarer seg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder