Uværet har truffet Sør-Norge

Det voldsomme tordenværet som allerede har truffet deler av landet er bare en forsmak. – Det vil bare bli verre og verre, sier statsmeteorolog Håvard Thorset.

 • Amalie Frøystad Nærø
 • Malene Birkeland
 • Sven Arne Buggeland

Artikkelen er over ett år gammel

Fra klokken 05.30 til klokken 11.30 har Meteorologisk institutt registrert nærmere 20.000 lyn. Dette er uvanlig mange, ifølge meteorologen.

– Det har vært svært mye lyn i Nordsjøen i morgentimene. Også Hordaland og Rogaland har begynt å merke det, og nå er det i gang på sørlandskysten. Nå vil det bare øke på utover, sier Thorset til VG like før klokken 11 torsdag.

På Vestlandet vil tordenværet roe seg noe torsdag formiddag, før det igjen vil øke på utover ettermiddagen.

Har du bilder av uværet? Del det med oss her!

Onsdag varslet meteorologene et voldsomt uvær med små tornadoer, voldsomme regnbyger og kraftig tordenvær.

Farevarselet på oransje nivå for svært kraftige regnbyger er fremdeles gjeldende fra torsdag ettermiddag. Varselet gjelder så å si hele Sør- og Østlandet. Bare i Agder har det blitt noe nedjustert- til gult nivå.

– Det blir fortsatt kraftige byger der også, men de aller kraftigste bygene som kan gi virkelig store konsekvenser ser ut til å treffe Østlandet, sier Håvard Thorset.

Øker beredskapen

Operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt, Steinar Knudsen sitter i Stavanger og forteller at været foreløpig har vært rolig, bortsett fra at det ble meldt om et lynnedsslag i Egersund i morges.

Han forteller at politiet er forberedt på uværet og at de har bemannet nok folk til å møte henvendelsene.

– Det pleier å være mange henvendelser når det skjer naturhendelser, sier han.

Sjekk tipsene: Dette bør du gjøre - og ikke gjøre - når det lyner

Operasjonsleder ved Vest politidistrikt, Morten Rebnord, sier at de foreløpig har ordinær bemanning, men at de har tatt høyde for at det kan bli travelt.

– Dette vurderer vi fortløpende, sier han.

Også Hafslund Nett er forberedt på at uværet kan skape trøbbel.

– Det er første gang i min levetid at vi kanskje får testet hvordan nettet vårt blir påvirket av tornadoer. Det vet vi fint lite om foreløpig, sier kommunikasjonssjef Morten Schau.

SJELDENT SYN: Bildet er tatt fra Rødtangen i Hurum og vestover mot Holmestrand i 2009, da det dannet seg en tornado Foto: Jon Peter Asperud

Selskapet forsyner rundt 1,5 millioner kunder i Oslo, Akershus og Østfold med strøm. Nå har de hevet beredskapen.

– Lyn er noe av det vi frykter mest. I tillegg kan kraftig vind føre til at trær faller over strømledninger. Vi har mannskap klare med nyslipte motorsager, sier han.

Ifølge Schau har de fått beskjed om at det verste uværet er ventet å komme rundt 18- eller 19-tiden torsdag kveld.

Selskapet har så langt torsdag hatt ett strømbrudd i Bærum, som nå er fikset. Ifølge NRK har rundt 1000 kunder på Finnøy og Ombo mistet strømmen i en kort periode.

Også Bane Nor har hevet beredskapen for uværet.

– Vi krysser fingrene etterhvert som det braker løs senere. Beredskapen er høynet på alle aktuelle strekninger på Østlandet, og vi besøker banestrekningene litt oftere enn vi ellers gjør, sier pressevakt Olav Nordly i Bane Nor til VG.

Lynnedslag på sykehus

Med et brak slo lynet hull i taket, rett over en av de ansatte på Blakstad sykehus i Asker.

Lynnedslaget utløste full brannutrykning kl. 10.45. Den ansatte ble undersøkt av medisinsk personell, men er ikke skadd.

Mannskaper fra Asker og Bærum brannvesen sjekket det elektriske anlegget, for å forsikre seg om at det ikke ble ulmebrann.

– De fant svimerker i himlingen, men ingen tegn til brann, opplyser vaktkommandør Rune Elstad ved 110-sentralen i Oslo, Asker og Bærum.

Under det voldsomme tordenværet slo lynet også ned i et bjørketre, som ble kløyvd i to i en hage på Billingstad i Asker.

Vil bli utfordringer

Lokalt kan det komme opp mot 30 millimeter regn på få timer. På grunn av de kraftige bygene har Norges vassdrags- og energidirektorat sendt ut varsel for flom og jordskred.

– Det er vanskelig å varsle hvor og når bygene vil treffe. De vil ikke nødvendigvis bli like kraftige alle steder. Noen vil ikke få dem i det hele tatt, sier meteorologen.

Der bygene treffer vil det imidlertid bli utfordrende.

– Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, små bekker og elver kan endre løp, det er mulighet for flom og jordskred, vanskelige kjøreforhold og med bygene kan det komme svært kraftige vindkast, sier han.

Har du video av uværet? Send den gjerne til vår Snapchat-konto. Legg til VG på Snapchat ved å ta et bilde av denne.

Kan ta trampoliner og hagemøbler

Onsdag understreket StormGeo-meteorolog Olav Krogsæther at de varslede tornadoene ikke er på skalaen vi hører om fra for eksempel USA.

Tornado-skalaen går fra 0 til 5. I Norge har det tidligere vært registrert tornadoer med styrke på to. For torsdagens tornadovarsel er det de to første nivåene som er aktuelle.

– Det vil bli lokalt kraftige vindkast i sammenheng med de voldsomme bygene. De kan flytte på hagemøbler og trampoliner, sier Thorset.

I tillegg kan tordenværet føre til en del lokale strømbrudd, ifølge meteorologen.

Slipper unna i nord

Mens man i øst trolig bør ta sikte på å holde seg innendørs, ser det ut til å bli en fin dag nord for Stad.

– Både på Østlandet og i Trøndelag er det veldig varmt, og kan bli opp mot 30 grader begge steder. I de nordligste fylkene er det litt kjøligere, men det ser ut til å bli en fin dag i store deler av Nord-Norge.

Fredag kan det derimot se ut til at uværet fra sør beveger seg nordover. I Trøndelag er det da gult farevarsel for kraftige regnbyger og torden.

– Det kan også bli noe av det lenger nord, men det vil ikke bli like kraftig. Temperaturene vil holde seg høye, og indre strøk av Nord-Norge vil få opp mot 25 grader, sier Thorset.

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Varsler skikkelig uvær i Sør-Norge torsdag: Kan oppstå tornado

 2. Spektakulært tordenvær på Østlandet

 3. Uværet er på vei: Trekk ut støpsler fra stikkontakter!

 4. Etter styrtregn fortsetter sommervarmen i Sør-Norge

 5. Ber folk på Sør- og Østlandet forberede seg: – Kan komme ganske kraftige tordenbyger

Fra andre aviser

 1. Kraftig tordenvær på vei: - Treffer trolig i 17-tiden

  Fædrelandsvennen
 2. Torden og kraftige regnskyll: – En liten forsmak

  Aftenposten
 3. Strømbrudd og togtrøbbel som følge av lynnedslag

  Fædrelandsvennen
 4. Lokalt svært kraftige regnbyger Østafjells torsdag

  Fædrelandsvennen
 5. Temperaturer opp mot 30 grader og tordenvær flere steder

  Aftenposten
 6. Pinseværet blir stort sett vått og varmt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no