Brann på Carl Berner i Oslo: – Det er sett folk hoppe ut av huset

Alle nødetater rykket mandag ut til en brann i en enebolig på Carl Berner i Oslo. En mann i 50-årene er pågrepet.

Klokken 10.40 opplyste operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til VG at en mann i 50-årene er pågrepet.

– I forbindelse med etterforskning på stedet, har en av personene som var i huset status som mistenkt. Det er grunn til å tro at han var der da det begynte å brenne, sa Stokkli.

Mannen ble avhørt på stedet. Politiet fortalte tidligere mandag at vitner har sett noen hoppe ut av huset, og at man ikke vet om flere personer befant seg i bygget.

Like etter klokken 13.30 opplyste politiet til NTB at huset er gjennomsøkt, og at det ikke er funnet noen personer inne.

– Brannvesenet har gjort et grovsøk inne i huset, og har ikke funnet noen. De vil nok gjøre et nytt og mer grundig søk, men sannsynligvis er det ikke folk der inne, heldigvis, sa operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

BRANN: Det brenner i en enebolig på Carl Berner i Oslo. Foto: Thor Benjamin Brekken, VG

Søker personer

Innsatsleder Tore Barstad sa tidligere mandag til VG at tre personer ble observert. Politiet har foreløpig bare kontroll på én av personene. De andre to er blitt søkt etter med hund.

– Noen er sett hoppe ut av vinduet. Ikke alle er gjort rede for. Vi har kontroll på én person på stedet, sa Barstad.

Boligen har ingen registrerte beboere.

– Ingen har vært registrert på denne adressen siden 2015, men vi vet at noen har hatt tilhold her uten folkeregistrert adresse, sa Barstad.

Litt over klokken 12 opplyste operasjonsleder Stokkli til VG at brannen er slukket.

Det er for tidlig å si noe om brannårsaken.

RØYK: Politiet understreker at det er mye røyk i området og naboer blir bedt om å lukke vinduer og dører. Foto: Thor Benjamin Brekken, VG

«Ikke sjokkerende»

– Dette er ikke noe sjokkerende. Jeg har ventet på at det skal skje noe alvorlig, sier Per Gunnar Dahl i interesseorganisasjonen «Carl Berner – vårt nabolag», til VG.

Han forteller at det gule trehuset har vært ubebodd i lang tid, og at et tilhørende garasjeanlegg brant for under et år siden.

– Huset er brukt av ulike okkupanter, og det har vært et bilverksted, sier han.

Ifølge Dahl har bystyret vedtatt å bevare det gule huset, og et nabohus.

– Området er forsømt, både av utbyggerne og kommunale myndigheter. Man har bedt om at området står og forfaller, sier han.

Ifølge Dahl har det vært en oppblomstring av graffiti på området den siste tiden.

– Det er nytt, men hva det indikerer, vet jeg ikke. Men folk har gått inn og ut, morgen og kveld, og brutt forseglingen på døren. Vi har klaget på forsøpling og farlig brannavfall. At det brenner, er nesten forventet, fortsetter han.

IKKE SJOKKERT: – Jeg har ventet på at det skal skje noe alvorlig, sier Per Gunnar Dahl i interesseorganisasjonen «Carl Berner – vårt nabolag». Foto: Privat

– Ingen som vil bo der

En stund sto nabobygget, et blått trehus, i fare for å også bli slukt av flammene.

– Det hadde ikke gjort meg noe, sier Øyvind Austenaa, eier av huset og styreleder i Pollux Elektriske og Pollux Eiendom.

Han hadde store planer for selskapet sitt på Carl Berner, noe han mener bystyret har satt en stopper for.

– Vi kjøpte parkeringsområdet og to av husene for å bygge. Men politikerne ville ikke det. Det er vedtatt en reguleringsplan for området, og planen er å ta vare på disse trehusene. Det ødelegger for hele området. Disse trehusene er ikke verdt noe som bolig. Det er ingen som vil bo der, sier han.

Austenaa forteller at han også har vært i en langvarig rettstvist med naboen i huset som brant mandag.

Eier ville rive huset

– Jeg har prøvd å søke om å rive, men kommunen syntes det var så flott, dette huset. Men det er ikke flott i det hele tatt, sier eier av eneboligen som brant, Christian Ruud, til VG.

– Jeg tror ikke huset kan gjøres noe med, det har jeg ment lenge. At huset burde vært fjernet for lenge siden. Politiske myndigheter bør ta seg en tur og se hvordan det er der, fortsetter han.

– Per Gunnar Dahl mener husene er forsømt av utbygger. Hva vil du si til det?

– Jeg har ikke så lyst til å si noe om det, jeg vil først få kontroll på situasjonen. Men huset skal bygges, sier han.

Ruud utdyper at han kommer til å bygge opp trehuset igjen etter brannen, da det er fastslått i reguleringsplanen.

– Det høres dyrt ut?

– Det blir like dyrt som å bygge noe annet. Det er også en sak som man må ta utover uken, sier Ruud, som opplyser at han snart skal i telefonavhør med politiet.

Ruud forteller videre at han har anmeldt innbrudd i boligen flere ganger.

– Det er politiet som må ta seg av det. Jeg har sikret eiendommen, med lås, forsegling og jeg har tettet vinduene. Det er synd på mange av dem som er der, men det har vært anmeldt flere ganger. Dessverre, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere nabotvisten i VG.

VILLE RIVE: – Jeg har prøvd å søke om å rive, men kommunen syntes det var så flott, dette huset. Men det er ikke flott i det hele tatt, sier eier av eneboligen som brant, Christian Ruud. Foto: Synnøve Åsebø, VG

– Viktig del av historien i området

Den aktuelle reguleringsplanen ble vedtatt i 2016.

– Da var det et bredt flertall som stilte seg bak dette alternativet og som var opptatt av å bevare husene som en viktig del av historien i området, sier Victoria Marie Evensen (Ap), leder av byutviklingskomiteen i Oslo kommune, til VG.

– Samtidig åpnes det for utvikling av 11.000 kvadratmeter. Min utfordring til utbyggerne å få til noe innenfor rammene av vedtaket, og ikke la det stå å forfalle, legger hun til.

Hun mener det er «pussig» at Per Gunnar Dahl også retter kritikk mot bystyret når det gjelder sikring av eiendommen.

– Det er grunneier som ene og alene som bærer ansvaret for dette, sier hun.

Hun legger til at det ikke skal lønne seg å spekulere i et eventuelt forfall.

– Mener du at det er det som har skjedd her?

– Det har jeg ikke noe grunnlag for å påstå, men det har gått tre år siden vedtaket, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder