MANETÅR?: I år har det vært uvanlig mange observasjoner av brennmaneter midt på vinteren. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix.

Vinter-brennmaneter forundrer forskerne

Denne vinteren har det vært uvanlig mange observasjoner av brennmaneter. – Et lite mysterium, skriver Havforskningsinstituttet.

  • NTB

– Brennmanetene spiser dyreplankton, og går som oftest i oppløsning på senhøsten nettopp fordi det ikke er gode næringsforhold for dem lenger, sier havforsker og ekspert på dyreplankton Tone Falkenhaug ved Havforskningsinstituttet.

Derfor er det som har skjedd denne vinteren uvanlig. Instituttet har fått en rekke meldinger om observasjoner av disse dyrene langs sørvest-kysten.

les også

Sjekk den monster-maneten!

les også

Kan hvithaien komme til Norge?

Pluss content

Falkenhaug har foreløpig ingen tydelig forklaring på hva som har skjedd.

– Brennmanet er en kaldtvannsart og trives best i kaldere vann. Så det er ikke påvist at det er flere maneter nå fordi havet er varmere, sier hun.

Med klimaendringer og økte temperaturer i havet forventer forskerne at de manet-artene som trives i kaldt vann, trekker lenger nordover enn de har gjort tidligere.

Husker du? Da denne blå maneten inntok kysten

– Det er noen spekulasjoner om at noen maneter har overlevd på dypere vann eller at de kommer fra mer sørlige områder, sier Falkenhaug.

Maneter er prisgitt vær og vind når det kommer til hvor de ender opp.

– Vi vet at kyststrømmene transporterer maneter fra både Nordsjøen og langs Danmark og Sverige, sier forskeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder