BESLAG: Her bærer politifolk ut beslag fra samboerparets bolig i Oslo. Foto: Helge Mikalsen, VG

PST vil tiltale Waras samboer Laila Bertheussen

PST vil at samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen, skal tiltales etter en paragraf med strafferamme på ti års fengsel.

 • Lone Lohne
 • Kari Spets
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Hanna Haug Røset

PST har nå sendt over sin innstilling til tiltale av Bertheussen. Det bekrefter statsadvokat Marit Formo til VG.

– Vi kan ikke kommentere innholdet i innstillingen, og heller ikke fremdriften. Det eneste vi kan si er at vi mottok saken fra PST med forslag til påtaleavgjørelse. Det er riksadvokaten som tar endelig stilling til dette, sier hun.

VG får opplyst at PST i innstillingen foreslår at Bertheussen skal tiltales etter flere tiltalepunkter hvorav det alvorligste er straffelovens paragraf 115 om angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Paragrafen har en strafferamme på ti års fengsel.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden Foto: Tore Kristiansen / VG

Det var NRK som først meldte at de kunne erfare at PST innstiller på at Bertheussen skal tiltales.

Riksadvokaten har det endelige påtaleansvaret i de mest alvorlige straffesakene i Norge. Dette gjelder saker som drap, alvorlige sedelighetslovbrudd, grov narkotikakriminalitet og i dette tilfellet paragraf 115 som er en del av straffelovens kapittel 17 om vern av Norges selvstendighet og andre grunnleggende nasjonale interesser.

Elden: Løs påstand

Bertheussens forsvarer, John Christian Elden, skriver i en sms til VG at det er vanskelig å forholde seg til det han kaller «en løs påstand fra NRK».

Og videre:

«Det er bra med fremdrift i saken. Hun er så langt vi vet siktet for ett forhold av oppdiktet anklage som hun har benektet. Det er bra saken løftes til toppen.»

les også

PST: Laila Anita Bertheussen mistenkt i samtlige hendelser

Hærverk og trusler

28. mars gikk Tor Mikkel Wara (Frp) av som justisminister etter at samboeren ble mistenkt for hærverk og trusler rettet mot parets felles hjem i Oslo.

Da var hun allerede siktet for å ha diktet opp en straffbar handling.

PST-sjefen har tidligere uttalt at Bertheussen mistenkes for å ha satt på bilbrannen og gitt inntrykk av at brannen var påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn.

Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, har tidligere sagt at han mener noe annet enn en henleggelse vil være en grov feil.

– I denne saken er det så mange spor som peker i andre retninger, at man må ha tunnelsyn for ikke å se andre veier enn mot min klient, uttalte Elden nylig til Filter Nyheter.

Dømt for lignende forhold

I mars i år ble islamisten Mohyeldeen Mohammad dømt for overtredelse av den samme paragrafen som PST ifølge VGs opplysninger vil tiltale Bertheussen etter. Borgarting lagmannsrett dømte ham til to år og tre måneders fengsle for trusler mot Venstre-politikeren Abid Raja. Saken er anket og blir behandlet i Høyesterett.

Tidligere er en mann dømt etter paragrafen for å ha drapstruet Venstre-leder Trine Skei Grande og etter Oslo Pride Parade i 2016 ble den brukt da en 22 år gammel kvinne ble dømt for å ha presset en kakebunn med barbarskum mot hodet til daværende Frp-statsråd Solveig Horne.

En mann i 20-årene fikk ett år og tre måneders fengsel for blant annet å ha fremsatt trusler overfor Kongen og statsministeren.

Les også

 1. Bertheussen-saken: PST har fått svar på tekniske undersøkelser

  PST er svært ordknappe om etterforskningen mot Laila Anita Berhtheussen, som er mistenkt for hærverk og trusler mot sitt…
 2. Tor Mikkel Wara tilbake i PR-bransjen

  Tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har fått seks måneders karantene når han går tilbake til jobb i sitt eget…

Mer om

 1. Tor Mikkel Wara
 2. John Christian Elden
 3. PST

Flere artikler

 1. Ingen andre mistenkt eller siktet i Wara-saken

 2. Opplysninger til VG: PST vil tiltale Waras samboer for trusselbrev til statsråd

 3. Bertheussen tiltalt for trusler mot Tor Mikkel Wara

 4. Omtrent så alvorlig som det kan få blitt

 5. Statsadvokaten ber PST gjøre nye undersøkelser i Wara-saken

Fra andre aviser

 1. Riksadvokatens avgjørelse om siktelsen mot Bertheussen er klar

  Aftenposten
 2. Medier: PST vil at Waras samboer tiltales etter paragraf om angrep mot statsmakten

  Fædrelandsvennen
 3. Aktor vil føre over 30 vitner i saken mot Laila Bertheussen

  Aftenposten
 4. PST vil tiltale Waras samboer for trusselbrev sendt til statsråd

  Bergens Tidende
 5. Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer

  Fædrelandsvennen
 6. PST anbefaler at Tor Mikkel Waras samboer tiltales

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder