YNGST: Aldri før har en 21-åring blitt valgt til ordfører. Jonas Andersen Sayed ble valgt inn i kommunestyret allerede som 17-åring. Foto: Øyvind Ganesh Eknes

21-åring blir ordfører

Jonas Andersen Sayed (KrF) blir ordfører i hjemkommunen Sokndal - og Norges yngste noensinne.

KrF endte med 26,4 prosent av stemmene i Sokndal i Rogaland, og nå er det klart at de får ordføreren også. 21-åringen ble valgt inn i kommunestyret allerede som 17-åring.

– Fantastisk kjekt, sier den nyvalgte ordføreren til NRK.

Sayed er leder av Rogaland KrFU, men skal snart fratre vervet, ifølge NTB. Han har inntil nylig studert statsvitenskap i Stavanger.

Han var bare 17 år gammel da han ble krysset inn i kommunestyret i Sokndal.

Fra før hadde Kåre Martin Kleppe rekorden som yngste ordfører. I 2015 ble han valgt i Tysnes i Hordaland, 22 år gammel.

Tron Løvås (58) var Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Sokndal.

– Jeg vil heie på Sayed fremover og håper vi får et godt samarbeid.

– Hvordan vil du karakterisere den nye ordføreren?

– Han er veltalende, sympatisk og utrolig flink til å være så ung, sier Løvås.

Senterpartiet byttet side

Men Ap-mannen legger ikke skjul på at han selv satset på å bli ordfører. Håpet brast, da Senterpartiet bytte side etter å ha samarbeidet med Ap i 30 år.

– Det syntes jeg var underlig, etter at samtalene mellom oss og Senterpartiet hadde vært konstruktive, sier Tron Løvås.

KrF skal styre Sokndal sammen med Venstre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Sokndal Listo, skriver NRK. KrF har hatt ordføreren i Sokndal i åtte år.

Kommunen ligger mellom Egersund og Flekkefjord (se kartet)

Skeptisk til å være listetopp

Slik svarte Jonas Andersen Sayed i VGs valgomat før valget:

– Det er nok noen som hever øyenbrynene over at en 21-åring stiller som KrFs ordførerkandidat i Sokndal. Og jeg skal være så ærlig å si at jeg var skeptisk selv da jeg ble utfordret til å stille som listetopp i høst. Jeg endte derimot opp med å takke ja til oppgaven, og ser uansett utfall fram til å være folkevalgt i fire nye år!

Vil utvikle hjembygda

– Mitt utgangspunkt for å bidra i politikken er todelt; for det første har jeg et brennende engasjement for menneskeverd og andre mennesker, og for det andre ønsker jeg å være med å bygge og utvikle bygda jeg er så glad i. Det er her jeg har vokst opp - og det er her jeg ønsker å bli gammel.

– Mitt kanskje viktigste valgløfte er følgende; En stemme til KrF i Sokndal er en stemme til trygg, økonomisk ansvarlig styring og til et parti som setter det kristne menneskesynet i sentrum. Vi vil gjøre det vi kan for å styrke familiene, de nære fellesskapene og frivilligheten. Det gode liv leves i Sokndal, og slik skal det fortsatt være i årene som kommer, skrev 21-åringen fra Hauge i Dalane.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder