SMITTEKILDE: Arrangementene hos Al-Ghadir islamsk senter Østfold gis ansvaret for et stort smitteutbrudd som rammer Sarpsborg og Fredrikstad. Foto: Gisle Oddstad

Sarpsborg går til anmeldelse etter coronasmitte

SARPSBORG/OSLO (VG): Ordføreren i Sarpsborg varsler anmeldelse etter at et religiøst arrangement har ført til et stort smitteutbrudd i Sarpsborg og Fredrikstad.

 • Roy Kvatningen
 • Vilde Elgaaen

Artikkelen er over 46 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) i Sarpsborg opplyser at kommunen går til anmeldelse mot et trossamfunn i byen etter at et religiøst arrangement – som gikk over flere dager – hos Al-Ghadir islamsk senter Østfold har ført til et stort utbrudd av coronasmitte i både Sarpsborg og Fredrikstad.

– Vi kommer til å sende en anmeldelse til politiet, og det er de som må gjøre en vurdering og etterforske, sier Martinsen-Evje til VG.

Under en pressekonferanse mandag fortalte ordføreren at «det store antall smitte blant deltakerne og deres familiemedlemmer og andre nærkontakter, viser at det oppsto smitte ved disse arrangementene».

ORDFØRER: Sindre Martinsen-Evje (Ap) i Sarpsborg snakket mandag om smittesituasjonen. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Ettersom det var mange personer samlet over flere dager og lang tid, mener kommunen at det er grunn til mistanke om brudd på smittevernreglene. Dette er årsaken til at kommunens kriseledelse ønsker å anmelde.

– Uakseptabelt med hets

Ifølge ordføreren foregikk samlingene i ulovlige lokaler. Det var sendt inn en søknad om bruksendring, men søknaden var ifølge Martinsen-Evje mangelfull.

Samtidig roser han trossamfunnet for å samarbeide godt med kommunen i arbeidet med smittesporing.

les også

Nakstad om smitteutbruddet i Østfold: Det største siden våren

– Jeg vil takke forstanderen for at han hele tiden har hjulpet oss i dette arbeidet. Vi må huske på at forstanderen, hans familie, øvrige styremedlemmer og alle berørte familier har det vondt nå. Det smerter meg at det finnes barn, unge og voksne som er smittet og kan føle skyld og sorg. Vi må huske at de har tatt ansvar.

– De siste dagene har det vært økende grad av hets mot det muslimske miljøet og dette er helt uakseptabelt. Vi er alle innbyggere i Sarpsborg og det er nå vi må stå sammen, legger Martinsen-Evje til.

Dette liker han dårlig.

– Vi har sett mye stigma og er bekymret for hets. De er minoriteter, sarpinger, og våre barn og unge, og sånt vil jeg ikke ha noe av. Vi må støtte opp om det miljøet nå. Vi skal leve sammen når dette er over også.Målet vårt er å lukke smitten inne til den brenner ut. Så langt har vi kontroll, sier han til VG.

KOMMUNELEGE: Karianne J. Bergman orienterte mandag om smittesituasjonen i Sarpsborg. Foto: Vidar Ruud/NTB SCANPIX

Fire nye smittetilfeller mandag

Antall smittede i Sarpsborg har gått kraftig opp etter det religiøse arrangementet.

– Fra 1. september og fram til i dag har vi fått 81 nye coronatilfeller. Før dette hadde vi 109. I går var det rekordtall for oss, med 25 nye smittede. Det er veldig krevende når vi får så mange smittede på én dag. Så langt i dag har vi fire nye, sa kommunelege Karianne J. Bergman under pressekonferansen.

Cirka 1100 personer er i karantene ved kommunens institusjoner i Sarpsborg akkurat nå, melder hun.

Bergman omtaler utbruddet som «under kontroll».

– Det er ikke noen grunn til å avlyse planlagte arrangementer, legger hun til, forutsatt at man tar forholdsregler og følger smittevernreglene.

– Hvorfor stenger dere ikke ned?

– Vi har oversikt over smitteveien, og tilfellene kan spores tilbake. Så lenge vi ikke ser tilfeller uten kjent smittekilde, så ser vi ingen grunn til å stenge ned.
Det er en påminnelse. Vi vet aldri hvem som er smittet, og det viktigste vi gjør er å følge smittevernreglene, sier Bergman til VG.

les også

Kommunelegen om utbruddet i Fredrikstad: – Situasjonen vi er i nå er ekstrem

Rundt 2500 i karantene

Det religiøse arrangementet i Østfold, som gikk over flere dager, har ført til et massivt utbrudd av coronasmitte.

Mandag formiddag var til sammen 2500 personer i Fredrikstad og Sarpsborg i karantene, fordelt på 1300 i Fredrikstad og 1200 i Sarpsborg.

- Det er en urovekkende utvikling, men så lenge våre smittesporere klarer å finne smitteveien og det er innenfor ett miljø, så klarer vi å holde en viss oversikt. Det er viktig, det gjør at vi ikke spinner ut av kontroll, har ordføreren tidligere uttalt til VG.

Les også

 1. 2500 i karantene i Fredrikstad og Sarpsborg etter smitteutbrudd

  Mandag formiddag er totalt 1300 personer i karantene i Fredrikstad. I Sarpsborg kommune er rundt 1200 fremdeles i…

Mer om

 1. Sarpsborg
 2. Fredrikstad
 3. Karantene
 4. Coronaviruset
 5. Smittevern

Flere artikler

 1. Sarpsborg-ordfører: – Kan ikke utelukke politianmeldelse

 2. Høyeste antall smittede på én dag i Sarpsborg

 3. Høytidsfeiring kan ha ført til over 100 smittetilfeller

 4. Kommuneoverlege i Indre Østfold: – Nå er det ganske dramatisk

 5. 2500 i karantene i Fredrikstad og Sarpsborg etter smitteutbrudd

Fra andre aviser

 1. Lokalene var ikke godkjent. Nå anmelder kommunen trossamfunn for brudd på smittevernreglene.

  Aftenposten
 2. Koronautbruddet: Ordfører vil vurdere anmeldelse av menighet

  Aftenposten
 3. Utbruddet i Sarpsborg og Fredrikstad:

  Aftenposten
 4. Ingen god idé å anmelde det muslimske trossamfunnet

  Aftenposten
 5. 1100 i karantene i Fredrikstad og Sarpsborg

  Aftenposten
 6. Over 500 i karantene i Sarpsborg

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no