Eirik Kristoffersen blir ny forsvarssjef

Hærsjefen, generalmajor Eirik Johan Kristoffersen (50), er utnevnt til general og ny forsvarssjef i Statsråd tirsdag.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Martha C. S. Holmes
 • Andreas Løf

Den nye forsvarssjefen har tidligere vært sjef for Heimevernet, sjef for Forsvarets Spesialkommando og sjef for Fjernoppklaringseskadronen. Han er opprinnelig fra Bjerkvik i Nordland.

Han er også en av Norges høyest dekorerte soldater i aktiv tjeneste. Kristoffersen fikk Krigskorset med sverd etter for sitt lederskap i Afghanistan i 2007-2008. Han fikk blant annet mye av æren for at et sannsynlig terroranslag ble avverget.

Han overtar etter avtroppende Haakon Bruun-Hanssen (59), som blir i stillingen til august. Bruun-Hansen har vært forsvarssjef i sju år. Kristoffersen innledet tirsdagens pressekonferanse med å takke sin forgjenger.

– Han har satt tydelig spor på forsvaret, og jeg vil nå gå i gang med oppgaven med å videreutvikle det han har startet, sier han.

NY SJEF: Eirik Johan Kristoffersen, her på høring om objektsikring i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite i 2018. Foto: Tore Kristiansen

Venter tydelig stemme

Torbjørn Bongo, leder i Norges Offisersforbund, gratulerer Kristoffersen med utnevnelsen. Han sier at den nye forsvarssjefen på kort tid har opparbeidet seg kompetanse fra mange områder.

– Vi ser frem til et godt og nært samarbeid. Vi forventer nå at Kristoffersen blir en tydelig stemme for Forsvaret og for de ansatte, opp mot Forsvarsdepartementet og Stortinget, skriver Bongo i en tekstmelding til VG.

Forsvarsminister Frank Bakke Jensen (H) er strålende fornøyd med den nye forsvarssjefen.

– Kristoffersen har satt tydelig spor etter seg der han har vært. Han har vist meget gode resultater i Forsvarets spesialstyrker og som sjef for Heimevernet. I sin korte tid som sjef for Hæren har han sørget for at oppbyggingen Finnmark Landforsvar nå ligger foran plan, sier Bakke-Jensen.

Han sier den nye forsvarssjefen vil stå overfor store oppgaver, både hjemme og ute.

– Vi har en sikkerhetspolitisk situasjon og en teknologisk utvikling som vil stille nye krav til Forsvaret. Kristoffersen har både strategisk innsikt og operativt fokus. Han er nytenkende og har vist stor drivkraft og gjennomføringsevne, sier Bakke-Jensen.

Hør Eirik Kristoffersen snakke om livet som spesialsoldat, Afghanistan, makt og våpen - og om sorte biler og sikkerhet på podcasten Skartveit her.

Sterke kvinnekandidater

Det var knyttet spenning til dagens utnevnelse ettersom Norge kunne fått sin første kvinnelige forsvarssjef.

Luftforsvarssjef Tonje Skinnarland var blant de antatt sterkeste kandidatene og trolig den første kvinnelige offiseren i finaleheatet. Generalmajor Ingrid Margrethe Gjerde ble også ansett som en mulig utfordrer.

Nettopp Kristoffersens innsats for å få flere kvinner inn i Forsvaret ble fremhevet av forsvarsminister Bakke-Jensen under tirsdagens pressekonferanse.

– I tillegg til å være høyt dekorert i Afghanistan, opprettet han kvinnetroppen, som åpnet for kvinners deltagelse i spesialstyrken, sier Bakke-Jensen.

Utfordrende tid

Kristoffersen overtar i en krevende tid både for Norge og Forsvaret.

– Coronaepidemien har ført oss inn i en økonomisk usikker fremtid, og epidemien har forsterket en del sikkerhetspolitiske trekk de siste årene, med økt stormaktsrivalisering, svekkelse av den internasjonale orden og økt uforutsigbarhet i det sikkerhetspolitiske bildet, sier Bakke-Jensen.

Samtidig med utnevnelsen kunngjorde regjeringen at de har omdisponert midler internt i forsvarsbudsjettet fordi en svak krone gir Forsvaret betydelige merutgifter til valuta. En stor andel av materialanskaffelsene til Forsvaret betales i dollar og euro.

I alt 206 millioner kroner er omdisponert, mesteparten fra sentrale øvingsmidler i Forsvaret til Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet knyttet til deltagelse på øvelsen Cold Response i 2020.

Flere artikler

 1. Ny forsvarssjef: – Jeg bærer ikke nag til britene

 2. Forsvarets langtidsplan: Hæren får to nye bataljoner – Marinen må vente lenge på nye fartøy

 3. Forsvarssjefen ville ha nye missiler - ble ikke hørt av regjeringen

 4. Ap kritisk: Forsvaret blir for lite

 5. Forsvarsministeren varslet: Færre amerikanske soldater i Norge

Fra andre aviser

 1. Generalmajor Eirik Johan Kristoffersen blir ny forsvarssjef

  Fædrelandsvennen
 2. Tidligere spesialsoldat blir ny forsvarssjef for Norge

  Aftenposten
 3. Her er Norges nye forsvarssjef. Han har gjort rakettkarriere i Forsvaret.

  Aftenposten
 4. To skilsmisser. Fire barn han har vært for lite hjemme hos. Oppdraget kommer alltid først for Norges nye forsvarssjef.

  Bergens Tidende
 5. To skilsmisser. Fire barn han har vært for lite hjemme hos. For Norges nye forsvarssjef Eirik Kristoffersen kommer alltid oppdraget først.

  Aftenposten
 6. Her er ny langtidsplan for Forsvaret. Den er langt fra det forsvarssjefen ba om.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder