GÅR AV: Klinikksjef Hans T. Kvig Rydningen ved Nordlandssykehuset gikk i dag av, etter VGs avsløringer av at sykehuset har utført flere feilaktige operasjoner. Foto: Foto:Terje Mortensen /VG
GÅR AV: Klinikksjef Hans T. Kvig Rydningen ved Nordlandssykehuset gikk i dag av, etter VGs avsløringer av at sykehuset har utført flere feilaktige operasjoner. Foto: Foto:Terje Mortensen /VG

Klinikksjef: - Jeg angrer dypt og inderlig

INNENRIKS

(VG Nett) Klinikksjef ved Nordlandssykehuset Hans T. Kvig Rydningen mener han har noe av ansvaret for at operasjonene ble gjennomført og angrer på at han ikke brøt inn tidligere.

Publisert:

I dag ble det kjent at klinikksjefen går av etter VGs avsløringer om at Nordlandssykehuset er under granskning for 16 operasjoner som ikke skulle ha blitt utført.

- Jeg angrer dypt og inderlig. Jeg er svært nedbrutt og svært lei meg for dette. Tankene mine går til pasientene som har gjennomgått dette. Dette er en forferdelig sak som jeg delvis også har ansvar for, det er mange som er delaktige i dette, sier den nylig avgåtte klinikksjefen til VG Nett.

Kvig Rydningen går av som klinikksjef i samråd med direktør Eivind Solheim, men er fortsatt ansatt ved sykehuset. Han sier han har hatt et ønske om å gå av i lengre tid.

BAKGRUNN:Leger fjernet friske organer hos pasienter

- Denne saken har pågått i et år og jeg har følt ansvar for å prøve å håndtere den så godt jeg kunne i ettertid. Jeg tar det ansvaret som det innebærer slik at Nordlandssykehuset kan opprette ny tillit, det tror jeg er nødvendig, sier han.

Tilbyr full gjennomgang

Nordlandssykehuset er under granskning for 16 operasjoner som
ble utført i perioden 2004 og frem til i dag.

Blant dem som ble feiloperert er Lillian Olsen (61) som ble operert for kreft i bukspyttkjertelen, selv om hun ikke hadde kreft. Operasjonen gjorde henne dødssyk og hun har nå fått 100 prosent diabetes som hun må leve med resten av livet.

Helse - og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen har tidligere sagt at hun ikke utelukker ikke at de to legene som utførte operasjonene kan fratas autorisasjonen.

- Jeg har et ansvar

Kvig Rydningen mener han selv på påta seg en del av ansvaret for saken.

- Jeg føler jeg har et ansvar for at disse operasjonene skjedde. Jeg visste ikke om hver enkelt operasjon, men jeg visste at det foregikk en type kirurgi. Jeg har overhodet ikke noen detaljert kunnskap om operasjonene før i ettertid, men det fratar meg ikke ansvar, sier han.

Sykehuset vil nå tilby alle de 13 pasientene som er operert utenfor retningslinjene til sykehuset og tilby dem en full gjennomgang av sykdomsforløpet deres og ny gjennomgang av saken hos et annet sykehus.

- Disse beslutningene er et uttrykk for at vi tar denne saken på største alvor og gjør det vi kan for å gjenopprette tilliten til Nordlandssykehuset, sa sykehusdirektør Eivind Solheim i en pressemelding tidligere i dag.

Her kan du lese mer om