Flere AUF-ere skuffet over utelatelse

IKKE TATT MED: Bjørn Ihler var en av de mange AUF-erne som rømte fra Breiviks kuler på Utøya. Han reagerer på å ikke bli tatt med i tiltalen. Her fra fengslingsmøte i november. Foto: Scanpix

Ikke nevnt i tiltalen: - Han prøvde å drepe meg også

(VG Nett) Etter å ha svømt for livet fra Anders Behring Breiviks kuler, er det tungt å ikke være del av tiltalen, mener Bjørn Ihler (20) i Oslo AUF.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Eric B. Utheim
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Han er blant de 564 personene som var på Utøya da Breivik gikk av MS Thorbjørn klokken 17.15. I over en time flyktet han fra kulene, og gjemte to gutter på åtte og ni år.

Til slutt kastet han seg i vannet og la på svøm fra sydspissen av øya, der Breivik drepte noen av sine siste ofre.

- Alle involverte føler seg som part i saken, så det er viktig og riktig å være en del av tiltalen. Han prøvde å drepe meg også, sier Ihler til VG Nett.

Det mener også Eivind Rindal i Nord-Trøndelag AUF. Han var blant 12 personer som klarte å flykte i båten «Reiulf».

Anders Behring Breivik avfyrte flere skudd mot båten, men ettersom han brukte ekspanderende kuler gikk prosjektilene ikke gjennom skroget. Et av prosjektilene skal ha blitt stoppet av et brannslukkingsapparat.

- Personlig føler jeg det som en nedprioritering. I alle andre sammenhenger hvor det blir skutt mot en båt med 12 ungdommer, og det kan dokumenteres at dette gjøres med overlegg på grunn av et politisk manifest, så ville det vært helt uakseptabelt å ikke ta ut tiltale, innrømmer Rindal.

Eivind Rindal frykter nå at de som kom fra Utøya med livet i behold, ikke skal bli viet tid i rettssaken.

- Jeg synes ikke det er fair at når historien om 22. juli skal fortelles, så glemmes lidelsen gjerningsmannen påførte, og ønsket å påføre, også de som ikke fysisk ble truffet av et prosjektil. Det er viktig at lidelsene også for disse personene tas alvorlig, sier han.

Totalt 119 personer er nevnt med navn i tiltalen. Dette er alle de 77 som mistet livet, og andre som ble truffet av kuler eller splinter fra bomben i regjeringskvartalet.

Slik minnes vi: DETTE ER ALLE SOM MISTET LIVET

HISTORISK DOKUMENT: Her er første side av tiltalen mot Anders Behring Breivik. Faksimile av tiltalen.

Da statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh onsdag formiddag la frem sin tiltale mot Anders Behring Breivik, la de vekt på at de hadde stor forståelse for at det var tungt for mange å ikke bli nevnt i tiltalen.

- Det har vært vanskelig og en stor utfordring å finne en løsning i en sak med så mange motstridende hensyn, sier statdasvokat Svein Holden til VG Nett.

Han peker på at det ville blitt svært vanskelig å gjennomføre saken dersom alle berørte skulle blitt inkludert i tiltalen.

Det var totalt 889 personer i livsfare under angrepene; 325 personer i nærheten av bomben i Oslo og 564 personer på Utøya da skytingen begynte.

- De som ikke er nevnt med navn i tiltalen vil likevel komme frem i persongruppebeskrivelsene i hovedforhandlingen, sier Holden.

Bjørn Ihler planlegger å følge rettssaken tett, men synes likevel det er vanskelig å ikke være juridisk part i saken.

- Det blir en følelsesmessig ting når jeg ikke blir juridisk del av noe jeg så klart er en del av, sier han.

- Forstår frustrasjonen

En av de som er nevnt i tiltalen, er Adrian Pracon. Han ble skutt i skulderen rett i nærheten av der hvor Bjørn Ihler svømte for livet. Han var trolig den aller siste som ble skutt, men overlevde ved å spille død.

Han innrømmer overfor VG Nett at det er tungt å stå nevnt med navn i tiltalen, når andre ikke gjør det.

- Det er et samvittighetsspørsmål. Hvorfor skal jeg settes på en liste foran andre som har vært gjennom noe grusomt? De har ikke vært gjennom noe mindre grusomt enn det jeg har. Jeg forstår veldig godt de som føler på en frustrasjon over ikke å være nevnt i tiltalen, at folk kan oppleve det som krenkende, ubehagelig og at det kan oppfattes som de tas mindre seriøst, sier Pracon.

Samtidig ser Pracon statsadvokatenes behov for å sette en grense.

Les videre under bildet...

OVERLEVDE: Adrian Pracon ble skutt i skulderen, men overlevde. Han er blant de 119 som er nevnt i tiltalen mot Anders Behring Breivik. Foto: Helge Mikalsen

- Kanskje kunne ingen vært nevnt, kanskje alle. De valgte et sted imellom, ettersom vi ikke kan ha en rettssak som går over flere år. Sett fra rettsakens perspektiv er det kanskje bra at tiltalen er avgrenset, men det er etisk uheldig. Jeg synes det var bra at statsadvokatene tok seg tid under presentasjonen til å presisere at dette ikke var et ønske de hadde, men noe de gjorde fordi de mener det var nødvendig for å få til en håndterlig tiltale, sier han.

- Tøft å lese

Leder for den nasjonale støttegruppen, Trond Henry Blattmann, var til stede under fremleggelsen av tiltalen på Sentrum politistasjon. Han mistet selv sønnen Torjus (17), og syntes det var tungt å lese beskrivelsene av de mange drapene.

- Det var tøft å lese tiltalen og alle navnene som sto der. Jeg har mistet mitt barn og mange andre har mistet sine, sier Blattmann til VG Nett.

LEDER FOR STØTTEGRUPPEN: Trond Henry Blattmann. Foto: Scanpix

Tiltalen gjennomgår i detalj hvert enkelt drap på Utøya i kronologisk rekkefølge. Totalt 102 personer ble skutt, 67 av disse døde.

Han er likevel fornøyd med at statsadvokatene har valgt å ta i bruk terrorparagrafen, straffelovens § 147 a, i tiltalen.

- Paragrafen tar for seg alt som skjedde i Oslo og på Utøya, sier han.

Blattmann synes statsadvokatene redegjorde godt for hvorfor ikke alle er tatt med i tiltalen.

- Det vil uansett komme opp i hovedforhandlingen, og alle vil bli ivaretatt under rettssaken. Det viktigste for oss er at vi aldri får se denne mannen ute i samfunnet igjen, sier Blattmann.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Holden: Skjønner at det er tungt ikke å være navngitt i tiltalen

 2. Breivik påpekte skrivefeil i tiltalen

 3. Utøya-overlevende: - Nå blir rettssaken enda viktigere

 4. Nå er Breivik tiltalt i terrorsaken

 5. Tiltalen skildrer terroren skudd for skudd

Fra andre aviser

 1. - Navnet hennes burde vært med

  Aftenposten
 2. Støttegruppen: - Det er klart, tydelig og veldig tøft

  Aftenposten
 3. - Skuffet over rettsstaten

  Aftenposten
 4. Tiltalt for terror og overlagte drap

  Bergens Tidende
 5. Berørte har forberedt seg ved å lese avhør

  Aftenposten
 6. Snur - offentliggjør hele tiltalen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no