SHARIA-FAKULTETET: Mohyeldeen Mohammad har studert ved Det islamske universitetet i Medina. Foto: Det islamske universitetet i Medina/Aftenposten

Mohammad: - Jeg er utvist fra islamskolen

(VG Nett) Mohyeldeen Mohammad (24) sier at han er utvist fra universitetet i Medina og venter på å bli kastet ut av muslimenes hellige by.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Jeg er utvist fra universitetet, fratatt passet og venter på deportering, skriver Larvik-mannen i en e-post til VG Nett.

VG Nett har forsøkt å få bekreftet disse opplysningene fra universitetet i Medina, hvor Mohammad har vært student, og saudiarabiske myndigheter, men har så langt ikke lyktes i å få tak i noen som kan kommentere påstandene.

LES OGSÅ: Tror Mohammad kan bli utvist

24-åringens advokat i Norge, John Christian Elden, opplyser imidlertid at han er orientert om saken av sin klient.

- Han har underrettet meg om at han er utvist fra universitetet fordi de anser ham som politisk aktiv. Det er ikke lov på den skolen å være politisk aktiv, sier John Christian Elden til VG Nett.

LES OGSÅ: - Jobbet 18 timersdager for å få råd til skolen

Ikke lenger oppholdstillatelse

Mohammad sier at han som følge av at han ikke lenger er student, er varslet om at oppholdstillatelsen i Saudi-Arabia blir trukket tilbake. Ifølge Mohammad selv og hans advokat venter han nå på å forlate landet.

- Hvorfor er han fortsatt i Saudi-Arabia?

- Han har oppholdstillatelse i studieøyemed, men er varslet om at den vil bli trukket tilbake som følge av utvisning fra studiestedet. Men det skjer ikke på dagen, og det er det han venter på, sier Elden.

- UD kan heller ikke bekrefte at han er utvist fra universitetet. Er det helt sikkert at han er det?

- Mohammad har mottatt slik en underretning fra universitet. Hvis ikke hadde han fortsatt som ordinær utenlandsstudent på lik linje med andre nordmenn som studerer i utlandet, sier Elden

LES OGSÅ: 14 nordmenn fikk plass på islamskolen

- Ba om hjelp

Allerede 4. mars skal den 24 år gamle studenten ha vært i kontakt med advokaten sin og snakket om at ambassaden i Saudi-Arabia ikke ville bidra med hjelp. Mohammad skal da ha vært kjent med at skolens ledelse hadde fått tilsendt en arabisk versjon av den mye omtalte talen han holdt i Oslo sentrum tidligere i år.

Leserne diskuterer:- Mohammad gjorde aldri noe slikt.

Mohammad ble, ifølge advokaten, konfrontert av skoleledelsen om talen og andre uttalelser han har hatt. Mohammad bekreftet at det var han som sto bak uttalelsene, og dette skal være grunnen til at han nå skal være utvist fra skolen.

Utenriksdepartementet i Norge bekrefter overfor VG Nett at 24-åringen var i kontakt med ambassaden i Saudi-Arabia, men avviser at det da skal ha vært snakk om at han var i fare for å bli utvist fra universitetet.

Utelukket ikke utvisning

Skolen Mohyeldeen Mohammad har gått på har tidligere bekreftet overfor Morgenbladet at studietilværelsen til Mohammad henger i en tynn tråd etter at hans meninger ble kjent.

- Dersom det du sier stemmer, vil vi ta affære. Selvsagt vil vi utvise ham fra universitetet. Og kanskje vil vi kontakte ambassaden hans i Riyadh, sa Mohammed Yousef Afifi, studierådgiver for fjernundervisning ved universitetet i Medina til avisen.

Terrorekspert og forsker Thomas Hegghammer ved Princeton i USA, har tidligere forklart at universitetet i Medina er ekstremt pietistisk, og at det ikke blir sett på med blide øyne om noen blander religion og politikk eller støtter terror.

- Sannsynligvis vil 24-åringen bli irettesatt, sa Hegghammer til VG Nett for får uker siden.

Les også:PST fikk hemmelig islamskole-rapport

24-åringen skapte sjokkbølger da han advarte mot terroranslag mot Norge under en karikaturdemonstrasjon på Universitetsplassen i Oslo i februar.

Les også:- Ga blaffen i manus og snakket om terror

Han fulgte opp med å støtte dødsstraff av homofile ved steining og har gitt uttrykk for ekstreme synspunkter på ulike nettsider. På sin private Facebook-side skriver blant annet Mohammad at «henrettelse er min vei til martyrstatus».

Les også:Slik forsvarer han homo-drap

Etter å ha blitt jaget av kritikere og presse i over en uke, forlot Mohyeldeen Mohammad landet 21. februar i år og reiste til Medina i Saudia-Arabia hvor han startet sitt andre semester som shariastudent ved Det islamske universitet i byen.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Nett journalister her!

Les også:Vurderer å utvise Mohammad

Hyller Taliban-leder

Tidligere har Mohyeldeen Mohammad brukt Facebook-siden sin til å skrive følgende beskjed til den fryktede Taliban-lederen Hakeemullah Meshud: «Måtte Allah akseptere deg som martyr, vår kjære leder av de troende». Hakeemullah ble beryktet innad i Taliban for sin voldelighet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder