AVSLØRER: Riksrevisor Jørgen Kosmo er ikke overrasker over at Audun Lysbakkens departement manglet gode rutiner for kvalitetssikring ved tildelinger. Foto: Frode Hansen/VG

Riksrevisoren: 16 av 19 departmenter har brutt reglene

SV-politiker Audun Lysbakken måtte trekke seg som følge av regelbrudd ved tildelinger. Men han er ikke alene, viser rapport.

Artikkelen er over åtte år gammel

Riksrevisor Jørgen Kosmo sier omfattende brudd på reglene ikke er uvanlige. Han hevder at rundt 16 av 19 departementer har brutt reglene om tilstrekkelig utlysning, melder NRK.

- Det er utlysning som er det kritiske punktet. Å følge loven om offentlige anskaffelser og økonomireglementets bestemmelser, sier Kosmo.

Regelbruddene ble avslørt i forbindelse med Riksrevisjonens årlige regnskapsgjennomgang i fjor. Kosmo sier han ikke er overrasket over at departementene mangler gode rutiner for kvalitetssikring ved tildelinger.

- Jeg var ikke veldig sjokkert, nei.

- Lysbakken har ikke gjort jobben sin

Barne- og likestillingsdepartementet har over flere år fått anmerkninger fra Riksrevisjonen for sin tilskuddspraksis, men har likevel fortsatt med å tildele tilskudd i strid med økonomireglementet.

Det sier riksrevisor Jørgen Kosmo til NTB. Han sier Lysbakkens avgang som statsråd nylig er en ganske sterk erkjennelse av at Barne- og likestillingsdepartementet og statsråden ikke har gjort jobben sin.

På eget initiativ

Riksrevisjonen kan på eget initiativ gå inn og undersøke om flere statsråder enn nylig avgåtte Audun Lysbakken (SV) har tildelt tilskudd i strid med reglene.

Det bekrefter leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité overfor NTB. Lysbakken framholdt mandag at et stort antall tilskudd fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet i flere tiår og under en rekke statsråder er blitt tildelt uten kunngjøring, i strid med reglene.

Anundsen tror likevel ikke at Riksrevisjonen vil finne det naturlig å gå inn i saken på eget initiativ nå, all den stund kontroll- og konstitusjonskomiteen allerede har åpnet sak som gjelder tildelingen av midler fra Lysbakkens tid i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Vil avvente

Riksrevisor Jørgen Kosmo sier Riksrevisjonen nå vil avvente hva Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kommer fram til om saken.

Kosmo sier han ikke har hatt tid til å undersøke når Riksrevisjonen har hatt anmerkninger til tildelingspraksisen i Barne- og likestillingsdepartementet, men sier han mener å huske at den første anmerkningen var i 2006. Tilsvarende anmerkninger fulgte så i 2008 og 2010.

På spørsmål fra NTB svarer Kosmo han at ikke har grunnlag for å ha noen oppfatning av om andre enn departementet og statsråden har sviktet oppfølgingen av Riksrevisjonens konkrete kritikk, all den stund departementet ikke har fulgt økonomireglementet.

- Riksrevisjonen kan ikke ta ansvaret for feil som er begått i departementet, særlig ikke når det foreligger et ganske presist økonomireglement som departementet er pålagt å følge, sier Kosmo

Trakk seg etter bevilgninger

Tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken trakk seg mandag etter at hans departement har delt ut penger til selvforsvarskurs uten at andre fikk vite at de kunne søke.

I tillegg erkjente Lysbakken at han hadde vært inhabil i spørsmål om milliontilskudd til stiftelsen Reform.

Flere artikler

 1. Kosmo: - Regelbruddene koster 20 milliarder i året

 2. Hjelp VG å granske statsrådenes pengebruk

 3. Stoltenberg ber alle statsråder sjekke sitt bo

 4. Lysbakkens departementsråd går av

 5. Disse sms-ene felte Lysbakken

Fra andre aviser

 1. Kosmo: - Lysbakken gjorde ikke jobben sin

  Fædrelandsvennen
 2. Enstemmig kontrollkomité krever granskning av Regjeringen

  Aftenposten
 3. Rapport: Omfattende regelbrudd i departementene

  Aftenposten
 4. Riksrevisjonen avslørte dårlig tilskuddspraksis i BLD i 2008

  Aftenposten
 5. Frykten for isfjellet

  Aftenposten
 6. Ga 60 mill. kr. til organisasjon der kona har lederstilling

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no