Hadde hemmelig Breivik-møte i kjelleren på tinghuset

PSYKIATRIPAR: Terje Tørrisesn og Agnar Aspaas (i bakgrunnen) har mandag inntatt vitneboksen i rettssal 250 i Oslo tingrett. Foto: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

Tørrissen begynte å tvile på tilregnelighet

(VG Nett) En av rettspsykiaterne som har erklært Anders Behring Breivik strafferettslig tilregnelig, Terje Tørrissen, forteller i retten at han begynte å tvile da rettssaken var i gang.

Artikkelen er over syv år gammel


De andre paret sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, konkluderte i sin erklæring med at massedrapsmannen som i kaldt blod drepte 77 mennesker 22. juli i fjor er tilregnelig.

Underveis i rettssaken oppfattet de Breivik som så kald og følelsesløs at de ønsket å vurdere ham i et hemmmelig møte.

Det kom frem da de i dag inntok vitneboksen under rettsmaratonet i sal 250.

VG DIREKTE: Følg rettssaken direkte og still spørsmål

Spurte om samtale

- Den 8. mai 2012, altså under rettssaken, spurte jeg om det var mulig å få en samtale med observanden. Jeg spurte både forsvarerne og tingretten om det var noen innvendinger mot det. Årsaken til at jeg spurte om det, var at da det var gått en uke så begynte jeg å tvile, sier Tørrissen.

VGTV: Halvsøsteren om Breivik: - Sa han aldri hadde vært lykkeligere

Etter å ha sett Breivik i retten, begynte han å lure på om 33-åringen likevel var utilregnelig, slik som det første paret med sakkyndige kom frem til.

- Hvordan er det mulig å sitte på denne måten i en så alvorlig rettssak, og ikke gi noen følelsesmessige uttrykk? Er han i en boble, har det endret seg på noen som helst måte siden sist vi snakket med han? Er han i en psykose? spurte Tørrissen seg etter at rettssaken hadde vart i over to uker.

Skulle holdes intern

Det ble avgjort at samtalen med Breivik i ventecellen på tinghuset denne maidagen skulle være intern.

- Vi ønsket ikke at det skulle være grunnlag for andre enn forsvarerne, observanden og oss selv, sier psykiateren.

(Saken fortsetter under bildet)

FØLELSESLØS: Anders Behring Breivik. Foto: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX


Tørrissen gikk blant annet gjennom hvordan saken artet seg for terroristen, hvordan det artet seg når han kom hjem igjen til Ila og «dette med det følelssmessige spekteret».

Samtalen varte i cirka 20 minutter.

- Jeg var rett og slett usikker etter å ha observert ham i retten, sier psykiateren.

Krevde at psykiaterne leste manifestet

Tørrissen beroliget av den interne, hemmelige samtalen med massedrapsmannen i fengselet.

- Der fremkom ingenting annerledes enn det har gjort gjennom samtaler, slik at status presens (nåværende status journ. anm.) var uforandret fra tidligere, sier Tørrissen fra vitneboksen.

Han har ikke laget et eget notat fra dette møtet og lagt det til i rapporten. Han gikk imidlertid gjennom det under sin forklaring i rettssal 250 mandag.

VGTV: Breiviks mor i avhør: - Aldri sett aggresjon eller sinne

I likhet med Aspaas valgte Tørrissen å forholde seg åpen til samtaleemnene i de første samtalene med Breivik, men stilte ofte spørsmål for å komme tilbake til temaene han måtte ha svar på, spesielt innenfor politikk.

- Han spør om vi har lest manifestet og stiller det som et krav at vi skal lese hele. På det tidspunktet sitter vi med kjempeutdrag av sakens dokumenter og det er nærmest umulig få med seg alt, og det sier jeg til ham, forklarer han.

Lydopptak

Tørrissen forteller at de har benyttet lydopptak under alle samtalene etter ønske fra Breivik, men at dette ble en arbeidsmetode han og Aspaas trivdes med.

- Det var en arbeidsmetode vi ønsket, som skulle være intern. Vi ønsket ikke at det skulle være del av underlagsdokumenter for andre enn oss og forsvarerne, og at det ikke skulle offentliggjøres på noen måte uten at vi som parter hadde godkjent det, sier han.

Han leste høyt fra en stenografert samtale han hadde med Breivik om økonomien hans for å illustrere hvordan dialogen fungerte mellom de to. Breivik var veldig opptatt av den første sakkyndigrapporten og deres vurderinger av ham, og Tørrissen måtte si til ham at de ikke kunne bruke så mye tid på det. Breivik var også svært opptatt av at de sakkyndige måtte ha lest kompendiet, og la dette som et premiss.

- Liten, egen variant

Samtalene mellom Tørrissen og Breivik varte mellom 2,5 og 5,5 timer hver gang.

- Det å holde ut en så lang undersøkelse er svært krevende, både for den som gjør det og for den som skal svare på spørsmål, sier han.

VGTV: Politiet etter kniv-glipp i Oslo tingrett: - Sikkerheten er ivaretatt

Tørrissen brukte internett for å sjekke påstander Breivik kom med, slik som forklaringene hans om Bushido-meditasjon.

- Det har jo sine historiske røtter og det er mange prinsipper om det å være nobel og ære, men han har kanskje laget seg en liten egen variant av tolkninger av dette, sier Tørrissen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder