French til VG Nett: - Spent på hvordan han har det

ALENE: Joshua French i retten i dag. Foto: Stian Eisentrager

Anbefaler psykiater-hjelp til Moland

KISANGANI (VG Nett) De tre legene som har vurdert Moland den siste uken, anbefaler retten å la nordmannen få psykiatrisk hjelp.

 • Stian Eisenträger
 • Mads A. Andersen

Artikkelen er over ti år gammel

Tjostolv Moland er for syk til å møte i retten i Kongo i dag.

VG Nett er nå i rettsalen i den kongolesiske byen Kisangani, og følger utviklingen der.

Like etter at retten var satt ble det lagt frem en midlertidig rapport fra forrige uke. Rapporten omhandler Tjostolv Moland og konkluderer med at han er for syk til å møte i retten. Han har de siste dagene ligget på sykehus, rammet av malaria.

Det er de tre legene som ble utnevnt under forrige rettsmøte som legger frem sin rapport. Rettens president spør dem om sykdommen er forårsaket av legemidlene Moland har fått, eller om dette er starten på at han begynner å bli psykisk ustabil.

På spørsmål fra dommeren om hva som kan ha utløst Molands tilstand svarer legen at det er det kun spesialister som kan svare på. Han sier samtidig at det ikke finnes en psykiatrisk spesialist i Kisangani.

French får medisiner

Legene forteller i retten at de har utelukket at Tjostolv Moland er rammet av malaria og bruker hele tiden ordet psykose.

Molands kamerat, Joshua French har også vært syk de siste dagene.

- Deres advokat har kun besøkt Moland i fengselet. Han har holdt seg unna French for å ikke bli beskyldt for å ha forverret tilstanden, sier Utenriksdepartementets representant, Anja Hem til VG Nett i Kongo.

UD kom med medisiner

UD har imidlertid vært på besøk hos French i fengselet for å gi ham medisiner. De norske representantene har kun fått lov til å ha med én dose inn hver gang de er på besøk og har følgelig vært ofte bak murene i fengselet de siste dagene.

VG Nett møtte Joshua French da han ankom retten like før klokken ti i dag. Da hadde han ikke sett kameraten på en uke.

- Jeg er spent på hvordan Tjostolv har det, sier han.

Kort tid etter at dommeren hadde satt retten torsdag kom det frem at aktor og regjeringsadvokaten mener en norsk diplomat, forsvarer Likwela og legen Lombale har gått sammen om å få Moland syk.

Legen har for tiden meldeplikt, mens Likwela sier saken begynner å bli politisk.

Dømt til døden

Sammen med Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og 27-åringen fra Vestfold dømt til døden for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo nordøst i det afrikanske landet Kongo i begynnelsen av mai i år.

De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande som angrep transporten de to var en del av. To vitner hevder de så nordmennene skyte Kasongo.

I den militære domstolen i Kisangani i Kongo er de også dømt for forsøk på drap, spionasje og væpnet ran. De er også anklaget og dømt for et forsøk på å danne et kriminelt forbund.

Både Moland og French har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai i år.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. Tjostolv Moland syk av malaria

 2. - Bekymret for at French kan knekke

 3. - Får ingen rettferdig rettssak i dette landet

 4. Tjostolvs mor: - Sov dårlig i natt

 5. - De er spesialagenter, de kan ha en rekke identiteter

Fra andre aviser

 1. Utsatt igjen

  Bergens Tidende
 2. Ankesaken utsatt på ubestemt tid

  Aftenposten
 3. Malariasyk Moland ikke til sykehus

  Bergens Tidende
 4. Moland gråt åpenlyst i retten

  Bergens Tidende
 5. Joshua French forklarer seg i retten

  Bergens Tidende
 6. Malariasyk Moland sendes ikke til sykehus

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder