UTØYA: Lys og blomster er plassert ved bryggen ved Utvika Camping rett ovenfor UtøyaFOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Vitner beskrev flere terrorister etter pågripelsen

Politiet fikk en rekke meldinger om flere gjerningsmenn på Utøya etter at Anders Behring Breivik var pågrepet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Da de første mannskapene fra beredskapstroppen går i land på Utøya klokken 18.25, blir de, ifølge sentrale politikilder i Oslo politidistrikt, møtt av flere ungdommer som kommer med detaljerte beskrivelser av det de oppfatter som flere gjerningsmenn, skriver Aftenposten.

Les også: Beredskapstroppen rett fra trening til Utøya-aksjon

To minutter senere blir Anders Behring Breivik pågrepet, men politiet fortsatte jakten på flere gjerningsmenn. Ifølge sentrale kilder tok det flere timer før politiet ble noenlunde sikre på at det ikke var flere terrorister på øya.

Magne Rustad, stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, sier at de la til grunn at alt var mulig, og at muligheten for at det var to til fem terrorister baserte seg på forklaringer fra personer som var på Utøya eller folk som hadde vært i kontakt med dem.

- Dette var ikke noe sikkert og avklart situasjonsbilde, men vår beste vurdering ut fra mange og uoversiktlige opplysninger i en hektisk og krevende situasjon, sier han.

Les også: Datteren til politimann varslet om Utøya-skytingen - snakket med Delta-troppen mens de var på vei

Rustad bekrefter at politiet, også etter pågripelsen, mente det var grunn til å anta at det kunne være flere terrorister og eventuelt sprengstoff involvert.

Så langt har ikke politiets etterforskning avdekket flere terrorister på Utøya eller i Regjeringskvartalet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder