Aps helseminister i 2011: «Enerom er det som gjelder»

Aps sosialminister i 1993: «Alle eldre som ønsker det, skal få eget rom»

FORTSATT IKKE FERDIG: Omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gjentar Arbeiderpartiets valgløfte fra kommunevalget i 1993: - Alle eldre som ønsker det, skal få bo på enerom. Foto: Terje Bringedal

Eldre-statsråder har lovet enerom i 20 år

(VG Nett) I 20 år har norske helseministre lovt enerom til eldre. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) lover det samme.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Enerom er det som gjelder, og vi er enige om at det er enerom som er kravet, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til VG Nett.

Få valgnyhetene rett på din Facebook-side

Ni helseministre uten resultat

Strøm-Erichsen er den niende helseministeren som gir tommelen opp for full eneromsdekning i eldreomsorgen. I 1993 gikk daværende sosialminister Grete Knudsen ut med følgene lovnad:

GA LØFTE I 1993: Arbeiderpartiets sosialminister Grete Knudsen lovte allerede i 1993 at alle som ønsket det skulle få enerom på syke- og pleiehjem. Foto: Nils Bjåland

- Alle eldre som ønsker det, skal få eget rom på alders- og sykehjemmene, sa Grete Knudsen og lovte at eneromspraksisen skulle gjennomføres innen fem år.

Hva må fikses der du bor? SI FRA PÅ VG NETT HER!

Budskapet er blitt gjentatt av alle statsrådforgjengerne til Anne-Grete Strøm-Erichsen. Gjennom tiden har ansvaret for sykehjemsdekningen ligget også under statstråder fra Høyre og KrF, men det er fortsatt sprik mellom lovnad og virkelighet:

Nedgang i enerom

Statistisk sentralbyrås KOSTRA-tall viser at eneromdekningen i 2010 var på 93,3 prosent i landets kommuner. Det er nedgang i forhold til 2009, da andelen plasser i enerom var på 93,7 prosent.

- Det vil alltid være noen som ønsker å bo på dobbeltrom, og det må være en mulighet for at to som har delt livet sammen får bo sammen. Men enerom skal være hovedregelen, sier helseministeren og viser til at en verdig boform er en del av verdighetsgarantien som de rødgrønne har fått aksept for hos Venstre og Kristelig Folkeparti.

- Vi kan ikke akseptere en annen standard for eldre enn det vi ville akseptert for oss selv, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Helseministeren mener imidlertid at situasjonen i Trondheim vil bedre seg ettersom kommunen - i likhet med flere andre kommuner - er i en utbyggingsfase.

Strøm-Erichsen: - Ikke fornøyd

- Jeg hadde vært kritisk hvis kommunen ikke hadde hatt en så troverdig opptrappingsplan som de har. De aller fleste kommuner har bygget om tomannrom til enmannsrom, men det er fremdeles etterslep, sier hun.

Foto: VG, 25. august 2011.

- Eneromdekningen var på 93,3 prosent i fjor. Er du fornøyd med det?

- Jeg er ikke fornøyd med tallet hvis det medfører at de som ønsker å bo på enmannsrom bor på tomannsrom. Samtidig er det en del som ønsker å bo sammen med noen, eller med sin ektefelle. Det må de få anledning til. I handlingsplanen for eldreomsorg var målet 90 prosent eneromsdekning. Det har vi nådd. Så må kommunene tilpasse behovet lokalt, sier helseministeren.

100-åring nektet sykehjemsplass

Torsdag skriver VG om 100 år gamle Aagot Thronæs i Trondheim, som måtte vente i ni måneder på å få en sykehjemsplass i den Ap-styrte byen.

Selv etter at hun falt i sitt eget hjem og måtte sy 17 sting i pannen ville ikke kommunen gi henne en plass på sykehjem.

LES HELE AAGOTS HISTORIE I VG PAPIR OG VG+ I DAG!

KJEMPET FOR SYKEHJEMSPLASS: Familien Thronæs måtte vente i ni måneder før oldemor Aagot Thronæs (100) fikk sykehjemsplassen hun ønsket seg. Her er Aagot sammen med barnebarnet Tor Thronæs (48) og hans datter Marie Andrea Thronæs (19). Foto: Øyvind Nordahl Næss

Familien måtte kjempe mot kommunen for å få gjennomslag for å få sin kjære oldemor på sykehjem, og i juni fikk de endelig gladmeldingen om at Trondheim kommune snur.

Fikk ikke enerom

Når endelig beskjeden kom, var det med en hake: Familien måtte godta at 100-åringen skulle bo på et to-sengsrom med en fremmed person.

To måneder senere bor Aagot Thronæs fortsatt på to-sengsrommet ved Bakklandet menighets omsorgssenter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder