GJØR ENDRINGER: Statsminister Jens Stoltenberg gjør endringer etter at Audun Lysbakken trakk seg som minister. Foto: SCANPIX

Kristin Halvorsen tar over for Lysbakken inntil videre

SLOTTSPLASSEN(VG Nett) Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tar over barne - og likestillingsdepartementet inntil videre.

Artikkelen er over åtte år gammel

VGTV sender live fra SVs partikontor fra klokken 16.00!

- Til å bestyre departementet har kongen i statsråd i dag utnevt Kristin Halvorsen til å bestyre det departementet i tillegg til de sakene hun har i Kunnskapsdepartementet inntil videre, sa Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Han sa at det var Lysbakken selv som tok kontakt med ham og sa at han ville fratre og at det ikke trenger å være noe problem dersom SVs nye leder ikke sitter i regjering.

- Hvem SV velger til leder, er det SV som bestemmer. Det jeg kan si, er at selv om man skulle velge en leder som ikke sitter i regjeringen, er det fullt mulig å fortsette et samarbeid i regjeringen på en god måte.

- Har du sett for deg hvordan det blir å håndtere saker i underutvalget selv om SVs leder ikke er til stede?

- Jeg er helt trygg på at vi kommer til å finne en måte å håndtere det samarbeidet på, som gjør at vi kan samarbeide på en god måte.

På spørsmål om han fortsatt hadde tillit til Lysbakken, svarte statsministeren gjentatte ganger at han respekterte Lysbakkens beslutning om å gå av.

- Han ba selv om å gå av, hans vurdering var at den samlede betydningen av de sakene som nå har vært mye omtalt, gjorde at han mente det var riktigst av ham å gå av. Jeg respekterer den beslutningen.

- Fullt mulig å samarbeide

- Du sier at du respekterer at han må gå, men beklager du det?

- Det er en beslutning jeg respekterer og ellers vil jeg ikke gå inn i de sakene som gjorde at han gikk, sa Stoltenberg.

- Men du må vel som regjeringssjef si om det er en riktig avgjørelse?

- Jeg respekterer det, og det er hans beslutning, sier Stoltenberg, som nektet å svare på om han mente det var en riktig beslutning eller ikke.

På spørsmål om hans regjering hadde et «lemfeldig forhold til utdeling av offentlige midler», svarte Stoltenberg kontant nei, og undestreket at det er det enkelte departement som har ansvaret for å forvalte regelverket og habilitetsbestemmelsene.

Trakk seg

Pressekonferansen kom kort tid etter at barne- og familieminister Audun Lysbakken (SV) trakk seg som statsråd.

De siste dagene har han vært under stadig større press etter at det ble avslørt at hans departement hadde bevilget 154.000 kroner til organisasjonen Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av Sosialistisk Ungdom.

- Jeg er tilhenger av at feil skal få konsekvenser. Jeg har ansvaret for de feil som er begått og jeg tar ansvar. Jeg har derfor orientert statsministeren om at jeg i dag går av som statsråd, sa Lysbakken på en pressekonferanse mandag formiddag.

Kommentatorer: Thorkildsen favoritt

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit holder Inga Marte Thorkildsen som favoritt til å ta over som statsråd.

FAVORITTSTEMPEL: Inga Marte Thorkildsen seiler opp som favoritt til å ta over statsrådposten, skal vi tro VGs kommentatorer. Foto: Trond Solberg

- Hun er et statsrådemne: Faglig sterk og dette er et tema hun har jobbet mye med, sier hun.

Det samme gjør VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen.

- Jeg holder en knapp på Inga Marte Torkildsen. Men det kan også bli flere rokeringer i regjeringen, sier hun

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder