MOT NYE TIDER: SV-leder Kristin Halvorsen medga at det «butter litt imot» for tiden, da hun talte til fylkesårsmøtet i Nord-Trøndelag, men det kommer til å endre seg når hun forlater partitoppen, tror hun. Her er hun avbildet på SV-landsstyremøte i 2010. FOTO: MAGNAR KIRKNES

SV-Kristin tror vinden snur med ny partileder

Avtroppende SV-leder Kristin Halvorsen medgir at partiet sliter tungt i motvind om dagen. Men vinden snur når en ny leder er på plass, tror hun.

Artikkelen er over åtte år gammel

Det har gått jevnt nedover med oppslutningen til SV siden regjeringsdeltakelsen i 2005 til et punkt under sperregrensen på dagens meningsmålinger. SV-leder Kristin Halvorsen medga at det «butter litt imot» for tiden, da hun talte til fylkesårsmøtet i Nord-Trøndelag, men det kommer til å endre seg når hun forlater partitoppen, tror hun.

- Vi er i en prosess midt mellom to ledere, og det danner seg et vakuum. Men når vi har på plass den nye lederen, skal vi mobilisere for å vinne valget i 2013. Det mener jeg er fullt mulig, sier Halvorsen til NTB.

Tror på rykkstart

En ringerunde til fylkeslagene Dagsavisen gjorde nylig viser at Audun Lysbakken har støtte fra et betydelig flertall av fylkeslederne i forkant av en kampvotering på landsmøtet, såfremt ikke motkandidat Heikki Holmås trekker seg.

Halvorsen har selv ikke uttalt hvilken etterfølger hun ønsker seg, men fester sin lit til at av dem vil ha en forløsende effekt for partiet.

- Alle i SV er bekymret over at vi i dag ikke klarer å overbevise mange nok velgere om at de har bruk for oss. Men jeg tror vi får en rykkstart når vi får en ny partileder, sier hun.

Det skal skje i kombinasjon med oppmerksomhet om klassiske vinnersaker for SV - skole, klima og rettferdig fordeling - og ikke minst god, gammel høyreskremsel.

- Høyre tåkelegger

- Høyre tåkelegger politikken sin for å gjøre seg så spiselig som mulig. Derfor skal vi blåse tåkesløret av partiet og dessuten få fram hva en regjering der også Fremskrittspartiet inngår betyr for landet, sier Halvorsen.

Hun mener det er helt legitimt å ta diskusjonen om SVs regjeringsdeltakelse og konsekvensene av den. Det er ingen hemmelighet at deler av partiet ønsker seg ut av regjeringen, og det er relativt bred enighet om at den lave oppslutningen skyldes regjeringsslitasje. Men den avtroppende lederen avviser at løsningen er å forlate det rødgrønne samarbeidet

- Vi kan jo ikke kaste velgerne ut i høyrepolitikk av hensyn til SV. Vårt mandat for denne perioden er å sitte i regjering, valgresultatet neste år avgjør veien videre, sier hun.

Les også

 1. Lysbakken taus om korrupsjonsanklager

  Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) vil ikke kommentere korrupsjonsanklagene fra BI-professor Petter…
 2. Skrekkmåling for SV - bare 3,2 prosent oppslutning

  SVs nedadgående kurve er bratt som en slalåmbakke. SV er omtrent utradert på VGs nye måling.
 3. Heikki Holmås står på til siste slutt

  Heikki Holmås vil stå på til siste slutt i kampen om å bli SVs neste partileder.
 4. Lysbakken vant uravstemning om ledervalg

  (VG Nett) Audun Lysbakken vant en klar seier i uravstemningen i Troms SV.
 5. Valgkomiteen splittet om ny SV-leder

  (VG Nett) Valgkomiteen i SV klarte ikke å samle seg om en kandidat til ny partileder.
 6. Kampen for tilværelsen

  VG LEDER SV sliter nå. Når selv ungdommen vender ryggen til partiet som gjerne gjør rent bord under skolevalgene, må noe…

Mer om

 1. Politikk
 2. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Ny katastrofemåling for SV

 2. Ber om «SV-taktiske» stemmer: - Folk på venstresiden er tjent med stort SV

 3. Halvorsen støtter Lysbakken

 4. Frp-Jensen snur om borgerlige forhandlinger

 5. Høyre-Stensland om motstand mot utflytting av biotek.rådet: - Oslo-arroganse!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder