SPARSOMMELIG: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB handler en gang i uken og skriver en middagsplan. Hun handler også gjerne i flere ulike butikker for å få det billigst, selv om hun egentlig ikke hadde trengt det. Foto:Javad Parsa,Dine Penger

Blir millionærer av å hjelpe deg med å få mest ut av kronen

Forbrukerøkonomene lever av å gi råd til oss andre om hvordan vi skal håndtere vår egen økonomi. Og de lever godt på det.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er kjent for sine gode spareråd, som hun også følger selv. Samtidig har hun uttalt at selv om hun er sparsommelig, har hun ikke dårlig samvittighet for å bruke penger (DP+, krever innlogging).

Og mulighet for å bruke penger, det har forbrukerøkonomen, skal man tro skattelistene.

I fjor hadde hun en skattbar inntekt på 1.007.556 og en formue på 2.081.806 kroner.

Tar seg hverken tid eller råd til å skjemme seg bort

Forbrukerøkonomen innrømmer at en god lønn er viktig for henne, men at det ikke betyr alt.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg har en jobb som går ut på å hjelpe andre. For meg er det den største motivasjonsfaktoren i jobben min som forbrukerøkonom og programleder i Luksusfellen, sier Sandmæl til VG.

Grunnen til at hun ikke har dårlig samvittighet når hun først ønsker å bruke litt penger, er at hun hun har kontroll og er prisbevisst.

– Det er først når regningene er betalt og penger er satt inn på forbrukskontoen og til sparing at jeg kan bruke penger med god samvittighet. Og siden det har gått sport i det å sjekke ut pris vet jeg at jeg som oftest gjør et godt kjøp. Jeg synes det er unødvendig å betale full pris på en vare jeg vet jeg kan få billigere. Jeg skulle kanskje skjemt meg selv litt mer bort, men jeg tar meg hverken tid eller råd til det, jeg synes det er så mange andre ting som er viktigere, sier Sandmæl.

Selv om hun strengt tatt ikke hadde trengt å leve sparsommelig, liker hun ikke å sløse med penger.

– Jeg er vokst opp i ett hjem hvor vi ofte måtte snu på kronen, sparegenet ligger sterkt hos meg og selv om jeg hadde hatt penger til å «sløse» så ville det ikke føles riktig.

I august publiserte komikeren Jon Niklas Rønning blogginnlegget «Gjerrigknark-nordmannen», som gikk som en farsott i sosiale medier. «Det er lett å få øye på gjerrigknark-nordmannen. Han elsker å spare, og handler gjerne First Price-pulverkaffe på Bunnpris», skriver komikeren.

Handler maten på forskjellige steder og hamstrer gjerne

Sandmæl uttalte til VG at hun følte seg litt truffet av innlegget, men at hun beskriver seg selv som sparsommelig, heller enn gjerrig.

Tekst fra e-post: 20141906 Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea. Foto: NORDEA Foto:,

– Jeg kan handle maten på forskjellige steder for å få det billigst mulig, og jeg hamstrer gjerne når det lar seg gjøre. Men jeg handler bare en gang i uken, sa Sandmæl, som mener det er en prinsippsak at man ikke bør betale mer enn man må, uansett hvor mye penger man har.

Selv om hun er sparsommelig, har hun ikke dårlig samvittighet for å bruke mer penger innimellom.

– Jeg synes ikke det er så usunt at man tenker på hva man bruker penger på. Man må ikke ødsle om seg bare fordi man har råd til det.

Sandmæls kollega, forbrukerøkonom Magne Gundersen er blant annet kjent som en av ekspertene i TV-serien «Luksusfellen».

Også han skor seg godt på folk som trenger å få sin egen økonomi på rett kjøl. I fjor tjente han 740.285 kroner.

Følger ikke selv alle rådene sine

Elin Reitan begynte i år som ny forbrukerøkonom i Nordea, og tok over stillingen til Christine Warloe. Selv om hun tjener forholdsvis bra; i fjor ble hun registrert med en inntekt på 425.785 kroner, er hun over gjennomsnittet opptatt av å gjøre smarte og økonomiske valg.

– Jeg vet at det gir meg større økonomisk handlefrihet de gangene jeg trenger det, sier Reitan i en pressemelding tidligere i år.

Hun følger dog ikke alle forbrukerøkonom-tipsene selv.

– Det er ikke alltid jeg rekker å planlegge og handle inn ukesmenyen ved ukestart, og av og til er det rett og slett nødvendig med den rådyre kaffe-latten fra Kaffebrenneriet, sier Reitan.

Økonomen med høyest inntekt på VGs liste, er Shahzad Rana, kjent fra NRK-serien Teenage Boss. I fjor tjente han 2.208.071 kroner og hadde en formue på 1.289.902 kroner. Rana er også kjent som IT-gründer og samfunnsdebattant.

Forbrukerøkonomene som spesialiserer seg på å hjelpe folk med å få maks ut av pensjonisttiden, gjør det også særdeles bra.

Tor Sydnes i Gabler blant landets fremste pensjonseksperter, og ligger i inntektstoppen på VGs liste. I fjor tjente han 1.877.979 kroner og står oppført med en formue på 2.791.971 kroner.

Like etter kommer pensjonsekspert Knut Dyre Haug i Storebrand, som i fjor tjente 1.438.497 kroner og hadde en formue på 2.494.452 kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder