OPTIMIST: Skattedirektør Hans Christian Holte sier de er i god dialog med de fleste delingsøkonomi-selskapene og at han tror det er mulig å finne digitale løsninger som gjør at de leverer skatte- og momsopplysninger om sine sjåfører og andre bidragsytere. Foto: Bård Brinchmann Løvvig/Skatteetaten. Foto: ,

Skattedirektøren er Uber-optimist

Både skattedirektøren og Uber-sjefen bekrefter at de nærmer seg avtale

Skattedirektør Hans Christian Holte og Uber-sjef Carl Edvard Endresen sier de nærmer seg en avtale som gjør at Uber-sjåførenes inntekter registreres for skatt og moms.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Petter Stordalen har gått ut med kraftig kritikk av sendrektighet og lavt tempo i arbeidet med å få opp skatteregimer for de som bruker delingstjenester som Uber og Airbnb.

Skattedirektøren er langt fra så kritisk og sier både at det ikke er påvist mer svart arbeid innen delingsøkonomiene, og at de det kan komme en løsning med blant annet Uber ganske raskt, som gjør at sjåførenes skatt- og momsgrunnlag blir digitalt innberettet.

Les også: Voldelige billettprotester i Brasil

Se til Estland

– Jeg tror vi vil finne en løsning. Uber har inngått en slik avtale med myndighetene i Estland og vi samarbeider med Estland for å se hva vi kan få til her. Og når signalene fra Uber Norge er at de vil bli stuerene og er villige til å rapportere inn sine transaksjoner, da nærmer vi oss. Det gjelder ikke bare Uber, men de fleste delingsøkonomi-selskapene i Norge, sier skattedirektør Holte.

– Vi ønsker å bidra til at skatt kommer inn på riktig måte fra partnersjåførene. De har fått det til gjennom digitale løsninger i Estland og så langt fremme Norge er teknologisk, skal vi løse dette. Det gjelder at myndighetene er fremoverlente og digitale, sier Uber-sjef Carl Edvard Endresen.

Få på heltid

Men han krever at de må lette reguleringene i transportbransjen.

Aktuelt: Nå kan du bruke Uber uten å risikere straff.

– Vi må få til lettelser i reguleringene, som gjør at de moderne teknologiene faktisk slipper til. De kan ikke komme med treski, men løsninger som er fremtidsrettet, sier Endresen

Han sier at sjåførgruppen ikke er heltidsjobbere.

– Noen er på fulltid, men de fleste kjører under ti timer i uken; de har det som en liten ekstrainntekt ved siden av studier og andre engasjementer. Jeg vil legge til at Uber er innenfor lovgivningen i 70 destinasjoner/land.

Les også: Innvandrerledere må forstå norskhet

– Ikke mer svart arbeid

Holte sier at de ikke har funn som tyder på at det er mer svart arbeid i delingsøkonomiene, enn i andre sektorer.

– Nei, vi har ingen funn som tyder på det. Når det gjelder Uber tror vi det blir tvert om; kommer de inn som legal del av markedet tror vi det vil gi mindre svart arbeid, fordi det kan gi mindre pirattaxi-kjøring.

– Stordalen peker ikke på fremtiden, men at det burde vært funnet løsninger for lenge siden?

– Vi har forståelse for den utålmodigheten han og andre viser. Dette dreier seg først og fremst om god veiledning, god innrapportering av data fra aktørene i sektoren, noe som vil gjøre det enkelt å gjøre ting riktig, også skattemessig

– Hvordan er dialogen med Airbnb?

– Der er det også en bra dialog og vi håper det er mulig å få inn transaksjonsinformasjon også fra dem. Vi er også i god dialog med Nabobil og Finn småjobber.

Noe helt annet: Hun lagde fjorårets beste plate

Han sier det er en stor utfordring til knyttet til delingsøkonomi-selskapene.

– Dette dreier seg om store globale selskaper som ikke betaler skatt i forhold til omsetningen i Norge. Det er en bredere global problemstilling som Norge ikke kan løse alene, men hvor vi samarbeider med andre land og i OECD for å få til en bedre internasjonal beskatning.

Les også: Utlendingene strømmer til fjellet

– Jo enklere, desto bedre

Skattedirektøren sier Stordalen og Uber-sjefen har ulike utgangspunkt:

–Jeg registrerer at Stordalen, som aktør i den etablerte reiselivsnæringen, etterlyser strammere reguleringer av aktørene i delingsøkonomien, mens Ubers Norgessjef etterlyser mer liberal regulering av området.

– Begge vil at myndighetene skal være fremoverlente, og handle raskt. Mitt utgangspunkt, er at de regulatoriske rammene for området gjelder til det er politisk bestemt å endre dem. Vi må være på vakt mot å etablere særordninger: Jo enklere regelverk, desto bedre, sier skattedirektøren.

– Ufin påstand

I IKT Norge reagerer de på påstandene om svart arbeid.

– Det er en ganske ufin påstand, det er som å hevde at muligheten til å være selvstendig næringsdrivende innbyr til svart arbeid, eller at finn.no innbyr til svart arbeid, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

– Jeg antar at hverken Stordalen, NHO Reiseliv eller LO mener hotels.com er en oppfordring til at hoteller skal tjene svarte penger på rom de leier ut via den tjenesten, sier han.

Heftig debatt

Debatten om delingsøkonomi har tatt av etter at NHO-sjef Kristin Skogen Lund lot seg intervjue om Uber i en Uber-bil og i forbindelse med at temaet ble satt på dagsorden på NHOs årskonferanse torsdag, hvor også statsminister Erna Solberg var positiv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder