REAGERER: Forsvarsadvokatene Vidar Lind Iversen (t.v.), Marius Oscar Dietrichson (midten) og Arve Ringsbye (t.h.) representerer hver sin klient i den omfattende straffesaken som er under etterforskning i Oslo. Foto: FRODE HANSEN/EIVIND GRIFFITH BRÆNDE/NTB-SCANPIX

Politiet innførte 50 kilo hasj. Forsvarer: – Ubegripelig

Forsvarere er i harnisk over at politiet innførte 50 kilo hasj til Norge mot betaling og overleverte det til en narkoliga.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Politiet sender 100.000 brukerdoser med hasj ut i samfunnet, kanskje til vår ungdom, i et forsøk på å bevise at noen andre har tilsvarende befatning med narkotika. Det er ubegripelig og vitner om at politiet har mistet synet av sin rolle i samfunnet, sier advokat Marius Oscar Dietrichson til VG.

Han har vært forsvarer for Nokas-raner Metkel Betew (37) i en årrekke og representerer 37-åringen i en omfattende straffesak som er under etterforskning.

Fredag avslørte VG at politiet – i sitt arbeid med å skaffe bevis mot Nokas-raneren og hans kriminelle nettverk – innførte 50 kilo hasj til Norge mot betaling og overleverte det til en narkoliga som de mener ledes av Betew.

Les også: Spesialenheten etterforsker politiets hasjinnførsel

– Dette er ikke lov

– Det er i seg selv grensesprengende at politiet gjør en straffbar handling, som her smugling av narkotika mot betaling, bare for å få innpass i et miljø, sier Dietrichson, som mener det muligens kan forsvares rettslig dersom politiet på et tidspunkt tar hånd om narkotikaen, slik at den ikke gjør noen skade.

– Men de gjør ikke det. De gir narkotikaen fra seg til et kriminelt miljø som antagelig selger dette videre til ulike brukere og underselgere, sier Dietrichson.

– En ting er å bryte et forbud, det kan kanskje politiet gjøre. Det de ikke kan, er å være med på å selge narkotika. Narkotika er gift, og går det til ungdom, kan det gjøre uopprettelig skade. Hva gjør foreldre som har barn som doper seg på narkotika smuglet til landet i en politibil og videresolgt av tjenestemenn fra Oslo politi? De kan med rette reise sak mot politiet, for dette er ikke lov, fortsetter han.

– Metodebruken er uetisk, og forholdet er kanskje straffbart, sier Dietrichson som mener ansvarlige politikere må settes rammer for politiets handlinger, selv om de hevdes utført i aller beste mening.

Les også: Politiet: Nokas-Betew holdt skjulte møter i Oslo-leilighet

– Politiet skaper kriminalitet

Advokatene Vidar Lind Iversen og Arve Ringsbye er forsvarer for to norsk-eritreiske brødre i den samme straffesaken. Begge er siktet for grove narkotikaforbrytelser, og politiet mener brødrene er to av Nokas-Betews mest sentrale medhjelpere.

De er krystallklare på at deres klienter aldri hadde vært involvert i narkotikakriminalitet om ikke politiet hadde provosert det frem.

– Jeg utfordrer politiet til å bevise at min klient drev med det før de tok kontakt med han og broren hans, sier Lind Iversen til VG.

Forsvareren mener at politiet ikke skulle ha satt hans klient i en situasjon hvor han begynte å forhøre seg om muligheter til å skaffe narkotika i Amsterdam i Nederland.

– Da har de brutt en terskel det bør være unison enighet om. Selv om politiet ikke har vært med hele veien er det de som har startet prosessen og senere gjennomført den. Politiet skaper kriminalitet, og jeg reagerer på at ikke politikerne ser betenkelighetene ved denne metoden. Hva hvis det var deres sønner? sier Lind Iversen, og fortsetter:

– Anledning gjør tyv er et gammelt ordtak, men det er ikke politiet som skal gi deg anledningen.

Les også: Politiet om Nokas-Betew: Bestilte leiemord på «Onkel Skrue»

– Politiet trigget det

Forsvarer Arve Ringsbye mener det ikke er noen særlig tvil om at politiet har brukt metoder som innebærer elementer av provokasjon.

– Så er spørsmålet om det er en ulovlig eller lovlig provokasjon. Min klient ble oppsøkt av politiagenter på sin arbeidsplass, og den faktiske situasjonen var at han drev legalt arbeid, sier forsvareren.

– Hvis man ser bort fra politiets inntreden: Hadde det da skjedd noe kriminelt med min klient? Mitt svar er nei. Dette hadde ikke skjedd uten at politiet trigget det, sier Ringsbye.

Einar Aas, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, har tidligere sagt til VG at handlingen «er begrunnet i en taktisk vurdering fra politiets side for å unngå å blottstille politiets innsats». Han påpekte at «dette var en langvarig, komplisert og omfattende sak hvor det foreligger meget alvorlige siktelser».

Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt ønsket ikke å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder