Kjent skyldig i drapet på Kristin

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Da juryen kom ut fra bakrommet, ble punktum satt for den 17 år gamle drapssaken.

Artikkelen er over tre år gammel

Klokken 13.22 kom juryen tilbake inn i rettssalen, knappe tre og en halv time etter at de begynte drøftingene. Der leste juryformannen opp et klart og tydelig «ja» på spørsmålet om Henning Hotvedt har drept Kristin Juel Johannessen.

– Da spør jeg tiltalte om du har forstått hva kjennelsen går ut på? spurte dommer Mette Trovik,

– Ja, svarte Hotvedt etter en kort pause.

Kristins familie var tydelig berørt etter kjennelsen, og det endelige svaret på hva som skjedde med datteren kom etter 17 år. De måtte alle tørke tårene etter at juryformannens ord hadde sunket inn.

Hotvedt så ned i bordet, og lot ikke blikket gli over benkene som er fulle av journalister og tilhørere. Han fortrakk ikke en mine da kjennelsen ble lest opp.

Bakgrunn: Dette er de viktigste bevisene i Kristin-saken

– Kristin løste det selv

Etter å ha fått noen minutter alene på bakrommet sammen med bistandsadvokat Nora Hallén, møtte Kristins far Roar og søster Linda pressen utenfor rettssalen.

– Vi har forvente dette utfallet hele tiden, men det er jo ikke vi som dømmer, sa Roar.

De mener at DNA-beviset, som ble funnet under Kristins negler, gjorde at hun i realiteten løste saken selv.

– Det er godt å tenkte på at hun også har kjempet, og klarte å sikre beviset, sa søster Linda.

Etter at Hotvedt var blitt ført ut av retten, ga forsvarer Brynjar Meling også noen korte kommentarer til pressen.

–Han står på det han har sagt hele tiden, og er selvsagt svært skuffet over kjennelsen, sa Meling.

Han tilbrakte ventetiden i kjelleren på lagmannsretten sammen med Hotvedt, som var forberedt på alle mulige utfall i saken.

– Han har fulgt nøye med på forhandlingene, og vært aktiv. Det har vært en ryddig prosess og juryen har tydeligvis vurdert bevisene grundig, gitt den tiden de brukte, sa Meling.

– Ventet avgjørelse

– Dette var en helt ventet avgjørelse. Juryen kunne umulig komme fram til noe annet. Aktoratet har tegnet et tydelig bilde av en mann som hadde tid, anledning og motiv til å begå drapet, samt avdekket et sinnelag som gjorde ham kapabel til å begå en slik handling, sier Jørn Lier Horst til VG.

Den tidligere politietterforskeren og forfatteren har selv deltatt i etterforskningen av saken, og vitnet i retten. Han har lenge vært overbevist om at Hotvedt var skyldig.

– Han er tatt i løgn om egne bevegelser på drapsdagen, etterpå fjernet han bevis, endret utseende og dro fra landet. Det avgjørende var selvsagt likevel DNA-beviset. Jeg er glad for at dommeren i sin rettsbelæring avfeide all tvil, ikke minst antydning planting av bevis, sier han.

Kvalt og drept

Ved 18.30-tiden torsdag 5. august 1999 syklet Kristin ut fra gårdsplassen på Mørk utenfor Larvik. Hun skulle møte en venninne og bade i Goksjø, men dit kom hun aldri.

SKYLDIG: Henning Hotvedt (40) er kjent skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen (12), 13 år etter at han først ble frikjent i Agder lagmannsrett. Foto: Privat

I stedet endte den 12 år gamle jentas liv i skogholtet ved Reppesgårdveien, der hun ble funnet kvalt ved 23.20-tiden samme kveld. For to uker siden gjorde åstedsbildene av Kristin kraftig inntrykk på retten.

Men likevel var det på sett og vis Kristin selv som oppklarte drapet. Under fingerneglene på den venstre hånden fant ekspertene ved Rettsmedisinsk institutt i 2015 DNA fra Henning Hotvedt.

Både aktor Alf Martin Evensen og dommer Mette Trovik trakk frem DNA-beviset da de gikk gjennom bevisene med juryen. De skal kun svare «ja» eller «nei» på skyldspørsmålet, så vi vet ikke hvordan de har tenkt rundt bevisene.

Forsvarer i Kristin-saken: – Tvilen er så stor at han må frifinnes

Historisk sak

Hotvedt ble opprinnelig trukket inn i drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin.

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir stilt for retten på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder