Venstre: Klønete og unødvendig av regjeringen

ÅPNER FOR SØKNADER: Statsminister Erna Solberg var på rundtur i Lofoten i sommer. Foto: Kyrre Lien VG

Regjeringen åpner Lofoten for oljeselskapene

Regjeringen har invitert oljeselskapene til å nominere interessante blokker i de uhyre omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre-kysten.

Artikkelen er over tre år gammel

Disse områdene er stengt for både petroleumsvirksomhet og konsekvensutredning fram til 2017-valget, som en følge av avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF fra Nydalen i 2013.

Men ifølge oljeavisen Upstream kan oljeselskapene nå nominere oljeblokker de mener er interessante i alle blokkene i Nordland 6, som ble konsekvensutredet men deretter stengt av Stoltenberg-regjeringen i 2001.

Utlyser også Møre

Også blokkene på Møre-kysten er nå tilgjengelig for å søke om tildeling i den 24. konsesjonsrunden som nå er utlyst, ifølge oljeavisen. Selskapene har frist til 30.november i år med å forhåndsnominere interessante blokker i 24.konsesjonsrunde.

Les også: Regjeringen utlyser 24. konsesjonsrunde

Også dette området er stengt som følge av samarbeidsavtalen.

– Dette er klønete og unødvendig av regjeringen, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen, som ikke kjente til utlysningen før VG tok kontakt onsdag ettemiddag.

– Selskapene kan nominere hvilke områder de synes er interessante. Vi tar stilling til hvilke arealer som skal lyses ut og sendes på høring først etter det. Selvsagt er ikke områdene som er omfattet av samarbeidsavtalen med Venstre og KrF en del av det vi kommer til å lyse ut, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til VG.

Åpnet, men blir ikke utlyst

Lien sier at det ikke vil være aktuelt å slippe oljeselskapene til i de omstridte områdene, selv om de nå er åpnet for at selskapene kan nominere dem som interessante:

– Det er derfor ikke aktuelt å lyse ut de områder regjeringen har en avtale med samarbeidspartiene om. Departementet skal våren 2017 ta stilling til hvilke blokker som det anbefaler at selskapene kan søke på i forbindelse med 24. runde. Utlysningen av runden vil skje etter at et forslag til utlysning har vært på offentlig høring, opplyser Lien.

Han legger til at dette handler om kunnskapsinnhenting:

– Gjennom nominasjonsprosessen for 24. runde innhenter myndighetene oppdatert geologisk kunnskap fra oljeselskapene om de åpnede områder på norsk sokkel. Mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt er viktig for å sikre god utforsking og ressursforvaltning. Derfor har departementet valgt å ikke begrense kunnskapsinnhentingen unødvendig, sier Tord Lien.

Statoil-sjefen: Lofoten-utbygging er bra for klimaet

– Det er helt uaktuelt at det blir tildelt blokker i disse områdene, i henhold til samarbeidsavtalen. Derfor er det heller ingen grunn til å inkludere områdene i denne kunngjøringen, eller å hente mere kunnskap. Dette må bare regjeringen rydde opp i, sier Ola Elvestuen.

WWF: Regjeringen er ikke til å stole på

WWF-generalsekretær Nina Jensen raser mot regjeringens beslutning og understreker at det å åpne opp for oljeselskaper i Lofoten ikke bare er alvorlig for klima- og miljøsaken, men for Norge som nasjon.

– Det er helt ellevilt og totalt i utakt med virkeligheten. Dette viser en konsekvent manglende vilje til å ta innover seg fakta og den faktiske informasjonen til å forholde seg til en etablert samarbeidsavtale som de har inngått i denne regjeringsperioden, sier Jensen til VG. Hun mener videre at regjeringen driver med et skittent spill og at de opptrer «totalt uredelig» i saken. – De viser at de ikke er til å stole på. Venstre og KrF må kraftig vurdere sin besøkelsestid, sier Jensen, og stiller følgende spørsmål til de to partiene:– Kan de leve med å gå i seng med denne typen regjering, når de viser så tydelig at de ikke er til å stole på?

Ikke troverdig

–Hvis dette er en tolkning av samarbeidsavtalen som Venstre og KrF synes er grei, da har de ikke lenger noen troverdighet. Dette er en snikåpning av svært sårbare områder, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til VG onsdag ettermiddag.

– Det er enorme miljøverdier som står på spill. Sildegytingen på Møreblokkene er avgjørende for næringskjedene videre i Barentshavet, som et av verdens fem mest produktive havområder. Nordland VI er også helt sentralt i denne delen av økosystemet, sier han.

Hauge sier at oljeselskapene vil utnytte sjansen for alt det er verdt.

– Oljeselskapene vil legge ned mye arbeid og penger i arbeidet på disse blokkene og det vil selvsagt i seg selv legge press på politikerne. Og når arbeidet skal være ferdig til sommeren, kan en eventuell flertallsregjering fra Høyre og Frp straks åpne feltene etter valget, sier Frederic Hauge.

Klart brudd

Dette er en bakdør for at oljeindustrien skal slippe til i torskens fødestue, sier Ingrid Skjoldvær leder i Natur og Ungdom.

Hun reagerer sterkt på Tord Liens uttalelser til VG om at det ikke vil være aktuelt å slippe til selskapene i de omstridte områdene, til tross for at de altså får nominere blokkene de er interesserte i. Oljeminister Tord Lien har ikke troverdighet når han sier Lofoten og Møreblokkene ikke kan bli nominert og at dette bare handler om kunnskapsinnhenting. Han inviterer reven inn i hønsegården og han vet det, sier Skjoldvær

Også Naturvernforbundet mener at utlysningen går langt ut over samarbeidserklæringen:

– Vi forventer at Venstre og KrF setter foten ned for Tord Lien sin utømmelige tørst etter olje. Dersom denne regjeringen skal fortsette å sitte med makta, må de innordne seg samarbeidsavtalen. Dersom Lien gjør noen videre framstøt for å få tildelt letelisenser i disse områdene er det et klart brudd på samarbeidsavtalen, sier Silje Ask Lundberg, fungerende leder i Naturvernforbundet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder