Rekordstor interesse for å holde strendene rene

EKSTREMT: Slik så det ut i Rekvika våren 2010. Foto:BO EIDE MILJØFOTO,

Søppel-boom langs kysten

TROMSØ (VG) Se nøye på dette bildet. Så mye
søppel reker på land i Rekvika utenfor Tromsø. Hver eneste vinter.

 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over seks år gammel

Den idylliske bukten på yttersiden av Kvaløya blir i likhet med tusenvis av strender langs kysten forvandlet til en søppelfylling når vinterstormene kaster seg inn over stranden.

– Det ligger i navnet: Det reker mye i land her, konstaterer Bo Eide, rådgiver i Tromsø kommune og prosjektleder for Ren Kyst i Tromsø, Balsfjord og Karlsøy.

PROSJEKTLEDER: Bo Eide, Tromsø kommune. Foto:PRIVAT,

Rekvika er en del av et europeisk overvåkningsprosjekt som skal kartlegge marint søppel. Stranden renskes for søppel to ganger i året.

Over 20 000 taustumper og garn, like mange plastgjenstander og 6–7 000 plastkorker er bare noe av det som er sanket inn på fem år.

– Vi finner alt mulig – det er ingenting som overrasker meg lenger. Dataskjermer, parabolantenner, skistaver, sprøyter, q-tips, taubiter, matemballasje. Alt! Alt som kastes og flyter, det finner man langs strendene, sier Eide.

PROTOKOLL:Har du plukket søppel i sommer? Del ditt bilde her!

Prosjektet han leder sørger for at 40 strender i regionen renskes for søppel. Tonnevis med søppel samles, registreres og fraktes til godkjent avfallsmottak.

SKITTEN IDYLL: Slik så det ut da frivillige rensket Rekvika utenfor Tromsø for søppel i mai. Foto:BO EIDE/REN KYST,

Flere steder i Norge har lignende prosjekter. Aldri tidligere har flere engasjert seg for å plukke opp søppel på strendene. Sommeren er høytid for søppelsanking.

– Interessen rundt strandrydding har eksplodert, både nasjonalt og internasjonalt, sier Mali Hole Skogen, marinbiolog og kampanjeleder i Hold Norge rent.

Mange gjør en stor innsats. En kvinne i Bodø samlet egenhendig 116 søppelsekker med søppel på en øy utenfor nordlandsbyen tidligere i sommer.

– Folk skjønner hvor stort naturproblem dette er. Mange tenker at å la bilen stå hjemme neppe har så stor miljøeffekt når vi har oljeplattformer i Nordsjøen, men kan de ta med seg en pose på den lokale stranden og plukke søppel, føler de at de har utrettet noe, sier Hole Skogen til VG.

TETT I TETT: Når plastbitene blir små, er det umulig å plukke alt. Foto:BO EIDE/REN KYST,

I fjor fjernet over 10 000 frivillige 116 tonn søppel fra 300 kilometer med norske strender. Tallene for årets strandryddeaksjon er ikke klare, men mye tyder på at det er plukket rekordmye søppel i år.

– Vi blir nedringt av folk som vil plukke, sier Hole Skogen.

Også i Tromsø-regionen er interessen stor.

– Det er mange som ringer og har lyst til å rydde. Utfordringen er å organisere det, samt å få til strandrydding på de stedene som ikke er tilgjengelig fra vei. Der er det mer søppel igjen, sier Eide.

– Blir du motløs av at strender fylles opp med søppel år etter år?

– Det vil jeg ikke si. Skal man drive med holdningsskapende arbeid, vet man at ting tar tid. Alt må begynne i det små. Vi blir ikke ferdige med dette – poenget er å få opp øynene til folk for hva som skjer med søppelet vi kaster fra oss, sier Eide.

SØPPELBERG: Kystvakten måtte hjelpes til da det denne våren ble ryddet på avsidesliggende strender utenfor Tromsø. Kontaineren i bakgrunnen ble helt full etter denne turen. Foto:BO EIDE/REN KYST,

Det er estimert at 36 000 tonn søppel dumpes i norske havområder hvert år. Svært mye av dette stammer fra fiskerinæringen. Bare 15 prosent av søppelet blir synlig på strendene. Like mye flyter rundt på sjøen.

70 prosent synker til bunns og blir liggende.

Lenge.

Estimater sier at en plastflaske brytes ned på 450 år – et fiskesnøre bruker 600 år.

Søppelet spises av sjøfugl, fisk, sjødyr og plankton.

Sistnevnte er i fokus i en kortfilm laget av prosjektet Ren Kyst. Den viser hvordan plankton får i seg små plastpartikler fra sjøvannet og hvordan den farlige plasten hoper seg opp i organismen – grunnlaget for alt liv i havet. Filmen kan du se her (ekstern lenke).

Filmen ble nylig nominert i kategorien beste kampanjefilm under den britiske naturfilmfestivalen Wildscreen Panda Awards som går av stabelen til høsten.

Har du plukket søppel i sommer? Del ditt bilde her!

Les også

 1. Miljøforskere frykter Barentshavet kan bli jordas nye søppeldynge

  TROMSØ (VG) Det finnes i dag fem enorme søppeldynger i verdenshavene. Forskere frykter den sjette er under oppbygging i…
 2. Her dør albatrossene av søppelet vårt

  (VG Nett) Tusenvis av fugler dør hvert år av å spise plastikk og annet søppel. Se videoen som sjokkerer verden.
 3. En snute for søppel

  Mange hunder kan både sitte og gi labb, men hva med søppelplukking? Møt hunden Ridder- han bruker munnen som søppelklype…

Mer om

 1. Miljøvern

Flere artikler

 1. Pluss content

  Plasten som dreper verdens dyreliv

 2. Ny WWF-rapport: Så mye bidrar turistene til plastforsøpling i Middelhavet

 3. Gled deg til sommeren: Her er 15 fine strender i Norge

 4. I 2050 er det mer plast enn fisk i havet

 5. Pluss content

  Strandkos - mot betaling

Fra andre aviser

 1. Sara (9) skrev brev til statsministeren og ba henne rydde i havet

  Aftenposten
 2. Så lang tid tar det før avfallet i havet forsvinner

  Fædrelandsvennen
 3. I årevis har Eli plukket søppel som flyter i land: – Dette er ikke greit

  Bergens Tidende
 4. En plastflaske bruker 450 år på å råtne

  Aftenposten
 5. Havet fullt av plast

  Aftenposten
 6. Arrivals

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder